V Ríme špekulujú, prečo chce František výrazne viac času tráviť na Slovensku ako v Maďarsku. Je za tým Orbán?

pápež František Pápež František. Foto: TASR/AP

Zmena kánonického práva bola téma číslo jeden nielen pre vatikanistov. Pozornosť vyvolala i rezignácia vplyvného kardinála Marxa, čo napríklad uvítal aj u nás známy novinár Rod Dreher. Vatikanisti písali aj o septembrovej návšteve pápeža v Maďarsku a na Slovensku. Je tu ďalší vatikánsky prehľad očami komentátorov.

Špekuluje sa o politických pnutiach pri príprave oficiálnej návštevy pápeža Františka v Budapešti a v Bratislave, ktorá bude v septembri tohto roku. Pápež má stráviť na Slovensku neúmerne viac času než v Maďarsku, čo by bolo diplomaticky neprezieravé a mnohých maďarských veriacich by sa to mohlo dotknúť, myslia si niektorí publicisti s odvolaním sa na anonymné zdroje vo Vatikáne. Preto mal kardinál Péter Erdő z Ostrihomu-Budapešti s vládnou delegáciou rokovať minulý týždeň vo Vatikáne o prijateľnejšom programe. Čosi o tom vieme aj u nás na Slovensku, ale keďže program sa stále tvorí, zachovávame radšej zdržanlivosť a o kuloárnom vývoji nepíšeme.

Vatikanisti však podobné obmedzenia neriešia a o téme veselo špekulujú. Ak bude pápežova návšteva na eucharistickom kongrese v Maďarsku výlučne pastoračná, rímsky biskup by sa nemusel stretnúť s premiérom Viktorom Orbánom. S tým totiž politicky nesúhlasí vo viacerých otázkach, čo nie je žiadne tajomstvo, napísal vatikanista z National Catholic Register. Naopak, súčasná politická situácia na Slovensku sa vo Vatikáne vníma priaznivejšie, odhaduje zákulisnú atmosféru novinár. Uvidíme. Orbán je politický symbol, Hegerove či Matovičove meno v Európe známe nie je, Čaputová sa síce s Orbánom tiež nemôže porovnávať, ale jej imidž je presne opačný než ten Orbánov. Na druhej strane, Orbánove meno je medzi slovenskými kresťanmi vnímané celkom pozitívne, dúfajme, že politika neovplyvní celú návštevu, jej poslanie má byť úplne iné.

Najväčšia zmena Kódexu kánonického práva za temer 40 rokov mala širokú odozvu

Svetové médiá ako New York Times a agentúra AP podčiarkli, že cirkevné právo rozšírilo definíciu sexuálneho zneužívania zo strany kňazov a laikov zastávajúcich vysoký úrad v cirkvi. Obeťou môžu byť aj dospelí a nielen deti. Zmena reaguje na nedokonalé zvládanie a riešenie týchto zločinov zo strany cirkevných predstaviteľov, vítajú médiá pápežovu úpravu legislatívy.

Pápež milosrdenstva mení právo, aby ukázal, že milosrdenstvo neodporuje spravodlivosti, dodávajú talianski vatikanisti. František podľa nich zosúladil pôsobenie medzi slovami a činmi spolu s odhodlaním vniesť do všetkých oblastí života cirkvi inovatívneho ducha, ako to vyžaduje Druhý vatikánsky koncil.

A František potvrdil aj staré témy, kde z neho niektoré médiá robili revolučného liberála: trestného činu sa dopustí i ten, kto sa pokúsi vysvätiť ženu. Pozorovatelia sa preto domnievajú, že pápež týmto nenápadne pohrozil nemeckej cirkvi, ktorá diskutuje o výbušných otázkach vrátane diakoniek či kňažkách. Aj preto sa otvorene píše o schizme, protestantizácii i rozdelení katolíckej cirkvi v najväčšej európskej krajine.

V zásade nejde o právnickú novinku, ale o jasnú formuláciu toho, čo sa už predtým v kódexe považovalo za delikt, konštatujú konzervatívni vatikanisti. Nemeckí biskupi vraj vo svojej synodálnej ceste zaujali taktiku ignorovania príkazov z Ríma, keď im bolo povedané, aby niečo neurobili. Dosiaľ bola ich provokácia Vatikánu do veľkej miery úspešná:

„Revízia kánonu označuje jasnú hranicu v piesku. Nemcom sa teraz hovorí, čo sa stane, ak sa pokúsia pokračovať vo svätení ženských diakoniek… Ak toto posolstvo nebolo dostatočne jasné, kánon sa končí varovaním, že klerici vrátane biskupov môžu byť tiež ,potrestaní prepustením z duchovného stavu´.“

Pápežov človek rezignuje

Jedna z hlavných postáv nemeckej cirkvi a tiež jeden z údajných podporovateľov diakoniek, popredný kardinál Reinhard Marx, neočakávane požiadal pápeža, aby prijal jeho rezignáciu z postu arcibiskupa v Mníchove a Freisingu. Oľutoval svoju spoluzodpovednosť za nezvládnuté riešenie prípadov sexuálneho zneužívania vo svojej diecéze. Prelát, ktorý inak patril do okruhu Františkových inšpirátorov, v rezignačnom liste píše, že cirkev sa dostala do „mŕtveho bodu“.

Kardinála Marxa označujú za liberála a podporovateľa zmeny v náuke cirkvi. Jeho priaznivci tvrdia, že odchádza nesprávny človek, keďže v skutočnosti spravil veľa pre ekumenizmus, zvládanie prípadov zneužívania i kontroverznú synodálnu cestu nemeckej cirkvi.

Aj u nás dobre známy komentátor a spisovateľ Rod Dreher si myslí, že je to dobrá správa pre Mníchov, lebo mesto možno teraz dostane arcibiskupa, ktorý je skutočne veriaci. Dáva arcibiskupovi za pravdu, keď tvrdí, že katolícka cirkev v Nemecku dosiahla mŕtvy bod, ak sa tým rozumie „liberálna, modernistická cesta vpred vedená Marxom“, dodal.

Kardinál Pell sa dožíva 80 rokov, stráca právo voliť budúceho pápeža

Austrálsku veľvyslankyňu pri Svätej stolici Chiaru Porrovú kritizovali, že chce svojím pôsobením upriamiť pozornosť na iné otázky ako kardinál Pell a sexuálne zneužívanie. Tieto témy sa vraj automaticky spájajú s jej krajinou, čo jej nerobí dobré meno. Nie je to oficiálna pozícia Austrálie, nechali sa počuť politici z druhého konca planéty. Obete zneužívania zo strany kňazov ambasádorke vyčítali, že svojím vyhlásením skôr zastupuje cirkev než občanov a svoju domovinu.

Dodajme, že proreformný a súčasne konzervatívny kardinál George Pell, niekdajší finančný cár Vatikánu, bol v rodnej Austrálii odsúdený za sexuálne zneužívanie. Minulý rok ho však Najvyšší súd oslobodil. O pobyte za mrežami napísal Väzenský denník, ktorý nedávno vyšiel v taliančine. V utorok oslávi 80. narodeniny, a tak sa už nemôže zúčastniť najbližšej voľby pápeža v konkláve, čo mnohí vnímajú ako stratu pre takzvané konzervatívne krídlo v zbore kardinálov.

Svätá stolica vyostrí „súboj práv“ vo Svetovej zdravotníckej organizácii

Svätá stolica získala status pozorovateľa vo Svetovej zdravotníckej organizácii so sídlom v Ženeve. Vyvolalo to znepokojenie medzi pro-choice aktivistami. Táto inštitúcia OSN totiž často presadzuje sexuálne a reprodukčné práva, ktoré katolícka cirkev neuznáva. Vatikán tak dokáže pritiahnuť a upriamiť pozornosť na nebezpečné dokumenty, zároveň môže mať istý vplyv na katolícke krajiny vrátane Slovenska, myslia si viacerí publicisti.

Citát týždňa

Konzervatívny publicista a konvertita Rod Dreher z USA, ktorému prekážajú nebezpečné moderné trendy v jeho domovine i vo svete, s takouto iróniou komentoval rezignáciu nemeckého kardinála Reinharda Marxa:

„Je to dobré pre Mníchov. Teraz možno získa katolíckeho biskupa, ktorý je veriaci. Nežartujem – katolícka cirkev v Nemecku sa skutočne dostala do mŕtveho bodu, ak sa pod tým myslí liberálna, modernistická cesta vpred na čele s kardinálom Marxom. Je správne, že rezignuje. Nech nastúpi líder, ktorý môže ponúknuť vedenie založené na pravde.“


Ďalšie články