Na indický variant covidu pôsobí vakcína menej. Podľa britských vedcov nás preto čaká preočkovanie

Oèkovanie detí v Rumunsku Očkovanie proti chorobe COVID-19. Foto: TASR/AP

Popredný britský vedec varuje pred indickým kmeňom ochorenia COVID-19. Je ešte infekčnejší ako takzvaný britský variant covidu a vakcíny naň účinkujú menej. Preto bude možno potrebné preočkovanie, a to ešte tento rok.

V Spojenom kráľovstve by sa mali všetky reštrikčné opatrenia skončiť k 21. júnu, ale tento dátum sa bude zrejme ešte posúvať. Dôvodom je práve indický kmeň covidu (B.1.617.2) označovaný ako delta variant, ktorý sa v Británii šíri stále viac.

Profesor Neil Ferguson, z ktorého modelov vychádzal vlaňajší marcový lockdown, uviedol, že takzvaný indický alebo delta variant covidu môže byť približne až o 60 percent infekčnejší ako kmeň alfa (B.1.1.7), ktorý sa objavil prvýkrát v anglickom Kente.

„Okolo (vyššej infekčnosti) existuje určitá neistota. Závisí to od predpokladov a spôsobu, akým analyzujete údaje. Je o 30 a možno až o 100 percent viac prenosný,“ varoval vedec vo vysielaní štvrtého kanálu rádia BBC, ktoré citujú viaceré britské médiá.

Menej protilátok

Ferguson, ktorého britské médiá prezývajú „profesor lockdown“, uviedol, že aj keď vakcíny poskytujú pomerne dobrú mieru ochrany pred covidom, tak delta variant čiastočne obchádza imunitu. Môže tak vyvolať vážny priebeh ochorenia aj u zaočkovaných. Ferguson však dodal, že väčšina hospitalizácií je aj tak najmä u pacientov, ktorí ešte neboli očkovaní.

Problémom je najmä vyššia infekčnosť indického kmeňa koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Štúdia publikovaná začiatkom júna ukazuje, že vakcína Comirnaty od spoločností Pfizer/BioNTech nefunguje proti tejto vetve covidu až tak dobre. Zaočkovaní majú proti tomuto variantu menej protilátok ako proti ostatným.

Spomínaná štúdia uvádza, že po jednej dávke vakcíny od Pfizeru má až 79 percent zaočkovaných merateľnú hladinu protilátok účinných voči pôvodnému kmeňu covidu. V prípade britského je to 50 percent. Pri indickom kmeni je to však iba 32 percent a proti takzvanému juhoafrickému kmeňu (B.1.351) si protilátky po očkovaní Pfizerom vytvorí len štvrtina zaočkovaných.

Závažná je informácia o tom, že indický delta variant covidu má v porovnaní s britským variantom až dva a pol krát vyššiu pravdepodobnosť hospitalizácie nakazených. Oveľa vyššia je aj pravdepodobnosť vážneho priebehu ochorenia.

Vedci tvrdia, že hladina protilátok sa znižuje so zvyšujúcim sa vekom zaočkovaných. Teda čím je človek starší, tým menej má protilátok. Ich hladina navyše klesá s časom. Podľa vedcov je to ďalší dôkaz, ktorý podporuje tvrdenia, že na jeseň bude zrejme potrebná „posilňovacia“ (boost) dávka vakcíny. Najmä pre najohrozenejšie skupiny obyvateľstva, kam patria aj starší ľudia.

Prípadov pribúda

Britské úrady po prvýkrát potvrdili, že práve indický kmeň covidu je v Spojenom kráľovstve dominantný a nahradil tak pôvodný britský, ktorý sa prvýkrát objavil v Kente.

Obavy z delta variantu ochorenia COVID-19 sa v Británii objavujú v čase, keď ostrovná monarchia zaznamenáva viac ako 5-tisíc nových prípadov covidu denne. To je prvýkrát od marca tohto roka, čo sa čísla vyšplhali tak vysoko.

Ferguson varoval, že počet prípadov nákazy indickým variantom sa v Británii zdvojnásobuje každých deväť dní. Dva týždne pred plánovaným ukončením opatrení sa tak pandemická situácia v ostrovnej monarchii začala uberať negatívnym smerom.

Napriek tomu, že sa pandemické čísla nevyvíjajú úplne podľa predstáv britskej vlády a odborníkov, profesor Ferguson upokojuje, že drvivá väčšina hospitalizovaných s covidom sú stále ľudia, ktorí nedostali ani prvú dávku vakcíny.

„Je jasné, že vakcíny majú stále významný vplyv, aj keď môže byť o niečo menší,“ uviedol. Dodal pritom, že treba stále počkať na dáta, ktoré odpovedia na otázku, ako veľmi sa vie indický variant covidu „vyhnúť“ imunite vytvorenej vakcínami.

Prehľad kmeňov covidu

Vedci doposiaľ identifikovali viaceré kmene koronavírusu SARS-CoV-2, ktoré spôsobujú infekčné respiračné ochorenie COVID-19. Všetky z nich vyvolali obavy z účinnosti očkovania. Ponúkame krátky prehľad tých najznámejších:

Variant B.1.1.7 známy ako britský je označovaný ako alfa.

Variant B.1.351 objavený vlani v máji v Juhoafrickej republike dostal značku beta.

Variant P.1, ktorý sa objavil v novembri v Brazílii, označujú vedci gréckym písmenom gama.

Variant B.1.617.2, ktorý si získal prezývku dvojitý mutant, objavili prvýkrát v októbri minulého roka v Indii a dostal poradové písmeno delta.


Ďalšie články