Byť učiteľom, zdravotnou sestrou či poľnohospodárom sa v budúcnosti môže oplatiť

zber kapusty na poli pri obci Oborín Zber kapusty na poli pri obci Oborín. Foto: Lukáš Grinaj/TASR

Štatistické tendencie poukazujú na to, že niektoré odvetvia spoločnosť čoraz viac ohodnocuje v porovnaní s ostatnými. Mzdy tam rastú rýchlejšie.

Štatistický úrad pravidelne zverejňuje čísla o vývoji miezd na Slovensku, najnovšie za prvý štvrťrok 2021. Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca dosiahla v tomto období 1 124 eur a medziročne sa zvýšila o 3,5 percenta.

Samozrejme, vývoj sa od odvetvia k odvetviu líšil. Najrýchlejšie vzrástli zárobky v zdravotníctve a sociálnej pomoci. Za rok poskočili o 14,5 percenta. Vyšší rast než je celoslovenský priemer zaznamenali mzdy v činnostiach v oblasti nehnuteľností, v stavebníctve, priemyselnej výrobe, dodávke vody, v informáciách a komunikácii. Naopak, niektoré išli nadol, najväčší pokles bol vo mzdách pri dodávke elektriny a plynu, v ubytovacích a stravovacích službách.

Je zjavné, že na mzdovom pohybe sa prejavila pandémia čínskeho koronavírusu. Vidno to na vývoji zárobkov v zdravotníctve, kde štát ocenil zamestnancov vyššími odmenami. Naopak, zamestnanci hotelov či reštaurácií, na ktoré protipandemické opatrenia dopadli najviac, si výrazne pohoršili.  

Posledný rok nemožno brať v dlhodobom vývoji za smerodajný. Ak sa pozrieme na dlhšie obdobie, môžeme si urobiť obraz, ako oceňuje spoločnosť jednotlivé druhy práce. V nasledujúcom grafe je zobrazený vývoj za posledné desaťročie v niektorých vybraných odvetviach. Ako východisko sme použili priemernú mzdu v prvom štvrťroku 2012, ktorej sme priradili hodnotu 100. V nasledujúcich rokoch je zaznamenaný vývoj v jednotlivých odvetviach – vypočítaný ako percentuálna zmena v porovnaní so základom v roku 2012.

Vývoj priemernej mzdy vo vybraných  odvetviach

Zdroj: Štatistický úrad SR

Z grafu vyplýva, že najprudším tempom rástli mzdy v zdravotníctve a sociálnej pomoci. Kým v roku 2012 v tomto odvetví človek zarobil v priemere 699 v hrubom, v roku 2021 to bolo 1 289 eur, čo je o 84 percent viac. Naopak, najmenej sa zvyšovali platy v ubytovacích a stravovacích službách. Z chabých 464 eur poskočili za uplynulých deväť rokov na 575 eur, čo je iba 24-percentné zvýšenie.

Slovensko je priemyselný štát a to sa odzrkadľuje i vo mzdovom vývoji. Platy v priemysle sa pohybujú blízko k celkovému priemeru a rastú rovnomerným tempom. Pracovník v priemysle si v tomto roku zarobil v hrubom 1 194 eur, čo je takmer o polovicu viac ako v roku 2012.

Štatistika nie sú len čísla. Z nameraných údajov sa dajú vyvodiť tendencie. Ak by vývoj pokračoval ako doteraz, najviac sa v budúcnosti popri zdravotníctve oplatí zamestnať vo vzdelávaní, v oblasti umenia, zábavy, rekreácie a v poľnohospodárstve.

Samozrejme, mzdy v týchto odvetviach nedosahujú na zárobky v infokomunikačnom odvetví či vo finančných a poisťovacích činnostiach, ktoré dlhodobo spoločnosť odmeňuje najvyššími platmi. Ale vývoj naznačuje, že dynamika sa sústreďuje inam. Prekvapujúce zistenie? Možno ani nie, skôr to naznačuje, že mzdy v niektorých odvetviach boli alebo ešte aj sú nedostatočné a že spoločnosť si to uvedomuje. Takže byť učiteľom, zdravotnou sestrou, hoteliérom či poľnohospodárom možno bude v budúcnosti oveľa výhodnejšie ako dnes.


Ďalšie články