V Luhansku obžalovali Protaseviča z terorizmu aj genocídy. Novinár vyhlásil, že ho možno zradili vlastní

Ľudia držia starú bieloruskú národnú zástavu počas zhromaždenia za oslobodenie bieloruského opozičného aktivistu Ramana Protaseviča v Berlíne 29. mája 2021. Foto: TASR/AP

AKTUALIZOVANÉ V prípade obvinenia z terorizmu by opozičnému novinárovi Romanovi Protasevičovi v Bielorusku mohol hroziť až trest smrti, hoci samotná účasť vo vojne na východnej Ukrajine tam bola doteraz trestaná omnoho miernejšie. Zadržaný opozičník sa medzitým objavil na videu, v ktorom poukázal na možného zradcu vo vlastných radoch opozície.

Generálna prokuratúra samozvanej Luhanskej ľudovej republiky požiadala Bielorusko o možnosť viesť vyšetrovacie úkony so zadržaným bieloruským opozičným aktivistom Romanom Protasevičom. Vyhlásila to oficiálna predstaviteľka prokuratúry Inna Semenová.

Prokuratúra neuznanej republiky začala trestné stíhanie voči Protasevičovi minulý štvrtok v súvislosti s jeho údajným pôsobením v krajne pravicovom ukrajinskom prápore Azov, čím sa mal dopustiť „členstva v teroristickej organizácii, použitia zbraní hromadného zabíjania a genocídy“. Podľa zákonov separatistického regiónu mu za to hrozí 20 rokov odňatia slobody až doživotie. Semenová dodala, že luhanské úrady sú pripravené dať bieloruskej strane k dispozícii informácie o pôsobení Protaseviča na Donbase.

Podľa vyšetrovateľov sa mladý muž v lete 2014 dobrovoľne pridal k práporu Azov, pričom v zime 2015 mal zastávať post zástupcu veliteľa spojárov druhej útočnej roty. Tatiež sa údajne zúčastnil bližšie nevyjasnených „nepriateľských akcií“ na juhovýchode Ukrajiny. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko na tieto správy medzitým reagoval vyhlásením, že Protasevič „zabíjal ľudí na bratskej Ukrajine“.

Možné následky

Hoci legislatíva Bieloruska ako jediného štátu v Európe ešte stále počíta s trestom smrti za teroristické zločiny, Protasevič z nich v súčasnosti obvinený nie je. Vyšetrovací výbor Bieloruska novinára nateraz obviňuje z organizovania nepokojov v Minsku a „podnecovania k sociálnemu nepriateľstvu“ proti predstaviteľom úradov a polície. Dané paragrafy podľa ruského opozičného portálu Meduza neznamenajú trest smrti, no môžu spieť k dlhoročnému väzeniu: za organizovanie nepokojov až na 15 rokov a za „podnecovanie k nenávisti“ až na 12.

Je otázne, či by Minsk mohol Protaseviča v súvislosti s jeho údajným členstvom v prápore Azov obžalovať z terorizmu podobne ako neuznaná republika. Ak áno, išlo by pravdepodobne o prvý taký prípad. Ešte v roku 2014 riaditeľ bieloruskej KGB vyhlásil, že občanom, ktorí budú bojovať na niektorej zo strán v konflikte na východnej Ukrajine, bude hroziť obžalovanie z nelegálneho žoldnierstva. V roku 2017 tak bol za účasť v bojoch na strane proruských separatistov na dva roky odňatia slobody odsúdený Bielorus Vitalij Kotlobaj.

Čo vieme o Protasevičových stykoch s práporom Azov?

Prvé správy o tom, že Protasevič pôsobil v prápore Azov, médiá zaznamenali v deň jeho zadržania na letisku v Minsku – 23. mája. Vplyvný ruský politológ Sergej Markov vtedy Protaseviča obvinil z toho, že je neonacista, keďže podľa jeho slov pôsobil v danom ukrajinskom prápore. Ukrajinský liberálny portál Zerkalo Nedeli v tejto súvislosti ešte v ten deň vysvetľujúco napísal, že Protasevič krátko pracoval v tlačovom oddelení tohto krajne pravicového zoskupenia. V rovnaký deň sa informácia o Azove objavila aj pri hesle Protasevič na anglickej mutácii Wikipédie. Odkazovala sa pritom práve na článok v Zerkalo Nedeli.

Podľa portálu Meduza sa v tento deň začali objavovať správy o Protasevičovej údajnej minulosti v prápore naraz na viacerých Telegram kanáloch v Rusku a Bielorusku. Známy proruský ukrajinský bloger Anatolij Šarij vtedy zverejnil titulnú stranu časopisu práporu Azov „Čierne slnko“ z júla 2015. Na nej je vidieť mladého muža v uniforme so zbraňou, ktorý sa podobá na Protaseviča. Šarij ďalej uviedol, že fotografiu dal analyzovať niekoľkým programom na rozoznávanie tvárí, pričom všetky mali potvrdiť, že ide o bieloruského opozičníka.

Samotný Protasevič ešte minulý rok v septembri v rozhovore s Jurijom Dudom, ruskou hviezdou YouTube, povedal, že strávil nejaký čas vo vojnovej zóne na východe Ukrajiny ako novinár a kameraman na voľnej nohe. Do bojov sa podľa svojich slov nezapojil, no na fronte mal utrpieť poranenie.

Komentátor ruských novín Komsomoľskaja Pravda Alexander Koc medzitým zverejnil videozáznam rozhovoru s Protasevičovým otcom z augusta 2020. Ten v interview vyhlásil: „Trestné stíhania voči môjmu synovi začali otvárať v roku 2014, keď bojoval na Donbase na strane Ukrajincov.“

Už na ďalší deň, 26. mája, zverejnil Lukašenkovmu režimu naklonený Telegram kanál Žoltyie slivy ďalšie dve fotografie, na ktorých je so zbraňou v ruke a uniforme muž podobajúci sa na Protaseviča. Podobný záber zverejnil aj Koc – je na ňom opäť muž podobajúci sa na Protaseviča, ako stojí v pozore spolu s príslušníkmi práporu Azov.

Iní blogeri následne upozornili, že jedna z predmetných fotografií sa objavila v rozhovore Rádia Slobodná Európa – Rádio Sloboda (RFE/RL) s anonymným bojovníkom práporu Azov s pseudonymom Kim zo septembra 2015. Kim pre RFE/RL uviedol, že slúžil pri Mariupole, pričom zdôraznil, že nebojuje len za Ukrajinu, ale aj za Bielorusko, pretože „naša krajina môže byť ďalšia, ak nezastavíme putinistické hordy teraz“. Dodal tiež, že bojoval proti Rusom a utrpel poranenie. Jeden detail, ktorý však podľa Meduzy v tomto prípade nesedí, je skutočnosť, že Kim mal podľa svojich slov v čase rozhovoru 22 rokov, pričom Protasevič mal v vtedy len 20.

Účasť svojho syna v bojoch odmietla aj Protasevičova matka, podľa ktorej bol na Donbase len ako novinár. Aj Protasevičov otec nedávno vyhlásil, že jeho slová o Romanovom boji na strane Ukrajiny dezinterpretovali. „Keď prebieha boj a je vojna a všade okolo vás strieľajú, budete len tak stáť? Zúčastňujete sa vojny, všakže? Bol tam ako novinár. Časť tímu kameramanov,“ vysvetlil Protasevičov otec svoje skoršie vyjadrenia. Zakladateľ práporu Azov Andrij Bileckyj medzitým potvrdil, že bieloruský opozičník bol skutočne pri prápore v Širokine, no uviedol to isté ako novinárov otec. Protasevičovou zbraňou podľa jeho slov „nebola útočná puška, ale slovo“.

Inú alternatívu predstavili 27. mája nezávislé bieloruské noviny Naša Niva. Tie vyspovedali anonymného bojovníka daného práporu, podľa slov ktorého sa u nich pri Mariupole Protasevič skutočne ukázal a okamžite sa začal vypytovať na ostatných Bielorusov. Členovia práporu údajne pochopili, že mladý muž zbiera informácie, nedôverovali mu a nezapojili ho preto do boja. „Prešiel si trocha základným výcvikom. Urobil si nejaké selfie so zbraňou na strelnici, pravdepodobne si uvedomil, že ho nezoberieme do tímu a odišiel. Či bojoval? Ak áno, tak nie s Azovom,“ uviedol muž v rozhovore.

Judáš v bieloruskej opozícii?

Protasevič medzitým v stredu uviedol, že jeho zatknutie mohlo byť výsledkom „podrazu“ jedného z jeho kolegov, s ktorým mal mať konflikt. Protasevič o tom hovoril vo videu, ktoré na YouTube zverejnila bieloruská tlačová agentúra BELTA.

„Dostatočne napätý konflikt som mal len s jedným človekom. Najmä v posledných dňoch. Najprv sme nemali problémy, no hneď prvýkrát, ako sme spolu pili, mi povedal, že medzi nami bude konflikt. Je táto situácia pokračovaním konfliktu? Napadlo mi to v tej súvislosti, že jediný raz, keď som hovoril o tom, ako, kedy a akým lietadlom budem letieť, bolo 40 minút pred odletom v pracovnom čete, kde je aj ten človek. Takže taká je situácia. Pomyslel som si, že ma skrátka podrazili. Ako som to napísal, ocitol som sa v Minsku,“ uviedol Protasevič. Na videu sedí bieloruský opozičník v miestnosti a fajčí cigaretu, pričom nie je spútaný. Okrem neho nie je v zábere vidieť žiadne iné osoby.

Táto verzia by mohla vysvetliť, prečo Protaseviča zadržali, hoci samotná líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská letela tou istou linkou cez vzdušný priestor Bieloruska len krátko predtým, pričom jej lietadlo Minsk k pristátiu neprinútil. A to napriek tomu, že pre Lukašenkov režim by mala neporovnateľne vyššiu cenu.

Vo štvrtok odvysielala bieloruská štátna televízia interview s Protasevičom, v ktorom sa novinár priznal, že „veľmi kritizoval Alexandra Grigorjeviča [Lukašenka]“, no následne dodal, že sa ako novinár nechal príliš zatiahnuť do politiky. Na Lukašenka bol podľa jeho slov vyvíjaný nátlak, no on sa ukázal ako „muž s oceľovými vajcami“. Viacerí analytici a používatelia sociálnych sietí poukázali, že u Protaseviča je na rukách vidieť modriny, pričom novinár bol podľa ich názoru k vystúpeniu prinútený mučením, alebo iným nátlakom.

Úryvok z Protasevičovho interview pre bieloruskú televíziu. Zdroj: Twitter.

Protaseviča zadržali 23. mája na letisku v Minsku po nútenom pristátí lietadla spoločnosti Ryanair počas letu z Atén do Vilniusu. Bielorusko donútilo lietadlo pristáť na základe údajných vyhrážok o bombe na palube, ktoré sa ukázali ako nepravdivé. Spolu s ním bola zadržaná i jeho priateľka, ktorá je ruskou občiankou. Cestujúci spoločnosti Ryanair strávili na letisku v Minsku takmer sedem hodín. Bieloruské úrady obvinili z nahlásenia bomby v lietadle palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré však dané obvinenie rázne odmietlo.


Ďalšie články