Opozícia žiada pre prípad Szabóa Hegerovu hlavu. Ten hovorí o konšpiráciách

14. schôdza Vlády SR Eduard Heger. Foto: Dano Veselský/TASR

AKTUALIZOVANÉ Národná kriminálna agentúra zadržala riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa. Je obvinený z korupcie. Minister vnútra potvrdil jeho odvolanie z funkcie v prípade, ak tento návrh prejde parlamentným výborom. Opozícia hovorí, že vláda stráca kontrolu nad vedením silových zložiek.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vo štvrtok ráno zadržala riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa. Informoval o tom ako vôbec prvý portál Pluska a uviedol, že v „putách skončili aj ďalší policajti“.

Ak špeciálny prokurátor potvrdí informácie, ktoré budú závažného charakteru, minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) predloží vláde návrh na jeho odvolanie. Minister to uviedol v stanovisku k štvrtkovému zadržaniu.

„V prípade, že sa vláda s návrhom stotožní, postúpi ho výboru pre obranu a bezpečnosť na posúdenie. Ak návrh prejde výborom, ktorý odporučí jeho odvolanie aspoň trojpätinovou väčšinou hlasov všetkých členov výboru, vláda riaditeľa Úradu inšpekčnej služby z funkcie odvolá,“ spresnil Mikulec.

Zadržaním riaditeľa inšpekcie by sa mal zaoberať Výbor Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť. Žiada o to členka výboru Anna Zemanová (SaS). Predseda výboru Juraj Krúpa (OĽaNO) pre TASR povedal, že výbor pravdepodobne zvolá, termín ešte nestanovil. Zemanová chce, aby sa mimoriadne zasadnutie výboru konalo budúci štvrtok (10. 6.) alebo piatok (11. 6.).

Polícia prenecháva slovo prokuratúre

Szabó je obvinený z korupcie. „Dôvodom bolo, že prijal televízory od Bernarda Slobodníka,“ uviedol Denník N. Slobodník je bývalý riaditeľ národnej jednotky finančnej polície NAKA. Pred niekoľkými mesiacmi sa priznal ku korupcii a momentálne patrí medzi kľúčových kajúcnikov, podobne ako Ľudovít Makó. Zadržaný bol v rámci akcie Očistec.

„Tá mala (korupcia) spočívať v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne vo výške 20-tisíc eur. Bola zadržaná len jedna osoba, v danej veci sú však obvinené celkovo tri osoby,“ povedal hovorca generálnej prokuratúry Dalibor Skladan.

Špeciálna prokuratúra zadržanie Szabóa neskôr vo štvrtok potvrdila s tým, že je obvinený pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa a korupčnú trestnú činnosť.

Polícia zásah zatiaľ nekomentuje. Jej hovorca Michal Slivka to vysvetľuje tým, že právo komunikovať si vyhradil Úrad špeciálnej prokuratúry.

Opozícia požaduje aj Hegerovu hlavu

Na prípad reagovala aj opozícia. Predseda Smeru-SD Robert Fico navrhne predsedníctvu strany zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu na odvolávanie Mikulca. Fico hovorí o snahe umlčať inšpekciu, ktorá vyšetruje podozrenia vyplývajúce zo správy SIS. Vidí v ňom postupy organizovaného zločinu proti opozícii a ľuďom.

Líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD Peter Pellegrini vyzval ministra vnútra, aby okamžite podal demisiu. Zároveň sú poslanci pôsobiaci v Hlase podľa neho pripravení na odvolávanie premiéra Eduarda Hegera v parlamente. Pellegrini tvrdí, že vláda stratila kontrolu nad vedením silových zložiek.

Heger však odmieta v prípade zadržania Szabóa akékoľvek konšpirácie či zastrašovanie zo strany opozície. Deklaruje, že orgány činné v trestnom konaní (OČTK) majú voľné ruky a je potrebné ich nechať pracovať.

„Zastrašujú ľudia, ktorí majú strach. Otázne je prečo. Videli sme však, čo tu roky robili,“ povedal predseda vlády. Odvolávania v Národnej rade SR sa neobáva. Tvrdí, že jeho úlohou je zabezpečiť, aby všetky zložky štátu pracovali v zmysle zákona a svojich kompetencií.

Účastník stretnutia v SIS

Szabó sa funkcie ujal 1. mája 2019. Jeho nomináciu navrhla vtedajšia ministerka vnútra Denisa Saková na základe odporúčania parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, ktorý sa rozhodoval spomedzi troch kandidátov.

„V Policajnom zbore pôsobím už 18. rok, ale považujem sa za človeka nastupujúcej generácie policajtov, ktorí rozmýšľajú progresívne a moderne. Budem sa snažiť v prípade môjho menovania o väčšiu otvorenosť a dôveryhodnosť inšpekcie a pričiniť sa o neustále zlepšovanie podmienok,“ uviedol Szabó pred svojím vymenovaním.

Szabó bol jedným z účastníkov netradičného stretnutia najvyšších predstaviteľov štátu v jednej z budov Slovenskej informačnej služby (SIS), pre ktoré sa konala aj opozíciou iniciovaná mimoriadna schôdza parlamentu.

Úrad inšpekčnej služby je osobitnou súčasťou Policajného zboru s pôsobnosťou pre celé územie Slovenskej republiky, slúži na odhaľovanie, vyšetrovanie a skrátené vyšetrovanie trestných činov príslušníkov Policajného zboru (PZ) a príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS).


Ďalšie články