Vláda predaj Sputnika nezvažuje. Podľa expertov by sme ho aj tak nestihli, lebo vakcína exspiruje

Vladimír Lengvarský Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto: Dano Veselský/ TASR

Sputnikom V sa chce podľa posledných dát na Slovensku očkovať viac než päťtisíc ľudí. Vyšší záujem prejavujú staršie vekové kategórie. Blíži sa však exspiračná doba ruských vakcín a ich likvidácia by nás stála ďalšie financie. Predaj Sputniku ministerstvo zdravotníctva neplánuje. Podľa odborníkov by sme ho pre zložité podmienky logistiky ani nestihli.

Okolo Sputnika panuje na Slovensku chaos aj v júni. Počas prvých dvoch dní o očkovanie ním prejavilo záujem niečo nad päťtisíc ľudí. Podľa expremiéra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý dovoz očkovacej látky dohodol, je toto číslo vlastne úspechom.

Poukazuje na negatívnu kampaň, ktorá vakcínu sprevádzala, a vekové obmedzenie pri očkovaní. Sputnik sa v podmienkach Slovenska na základe príbalového letáka určil pre vekovú kategóriu 18 až 60 rokov. „Skôr to je otázka na ministerstvo zdravotníctva, prečo je na Slovensku obmedzenie a prečo v 60 krajinách nie je,“ skonštatoval v stredu Matovič.

Lengvarský argumentuje, že musíme postupovať na základe odporúčaní výrobcu. Posunutie vekovej kategórie nahor je podľa neho „bez šance“. Dá sa pritom predpokladať, že takéto opatrenie by dopyt zvýšilo.

Záujem majú najmä starší

Počas prvých dvoch dní sa podľa údajov iniciatívy Veda na dosah do čakárne na Sputnik prihlásilo najviac záujemcov práve vo vekovej kategórii 55 – 59 rokov. Ľudia nad 40 rokov tvorili 67 percent všetkých záujemcov.

Najnižší záujem bol naopak v kategórii 18- a 19-ročných, kde sa na očkovanie nahlásilo 115 uchádzačov. U mladšej kategórie môže zavážiť aj fakt, že Sputnik je neregistrovanou vakcínou. Mnohé štáty ho neuznávajú a pre očkovancov tam platí po prechode hraníc povinná karanténa a testovanie.

Niektorí odborníci sa domievajú, že záujmu by nepomohlo ani zvýšenie vekového stropu. Starší ľudia sú ako riziková skupina už vo veľkej miere zaočkovaní. V druhej polovici mája sme v kategórii nad 60 rokov zaštepili 60 percent občanov. Veľkým úspechom sú mobilné očkovacie tímy, ktoré však využívajú vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson.

Časť starších ľudí čaká na očkovanie u všeobecných lekárov. To sa podľa rezortu spustí do mesiaca, Sputnikom sa však v ambulanciách očkovať nebude. Využije sa najmä vo veľkokapacitných očkovacích centrách v jednom meste z každého kraja. Konkrétne mesté sú: Bratislava, Nové Zámky, Piešťany, Humenné, Lučenec, Michalovce, Bojnice a Žilina.

Za prvých 200-tisíc dávok sme zaplatili 1 990 000 eur. Prvá dávka vakcín exspiruje v júli a druhá dávka v auguste. „Pri niektorých liekoch sa dá predĺžiť exspirácia, ak boli správne skladované a opäť sa otestujú,“ povedal v nedávnom rozhovore pre Štandard Vladimír Zelník, šéf laboratórií, ktoré na Slovensku testovali Sputnik.

Nikto si neželá, aby peniaze daňových poplatníkov vyšli nazmar. Rezort ale ďalšie testovanie Sputnika a predlžovanie exspirácie nemá v pláne. Osud Sputnika by sa však nemusel naplniť len na Slovensku. Teoreticky je v hre aj jeho predaj do zahraničia.

Exspirácia je blízko, nestihne sa to

Lengvarský uviedol, že má podľa pôvodnej zmluvy dojem, že ruskú očkovaciu látku môžeme predať tretím stranám. Potrebný je aj súhlas ruského výrobcu. „Nemyslím si, že by nám Rusi akýmkoľvek spôsobom blokovali alebo neumožnili predať vakcíny inej krajine,“ ohodnotil tento nápad Matovič.

Treba podotknúť, že prevoz vakcíny patrí k tým komplikovanejším. Transport musí prebiehať pri teplotách približne mínus 20 stupňov Celzia. Logistika sa preto vykonáva v chladenom aute a termoboxe, v ktorom sa nachádza suchý ľad a je v ňom kontrolovaná teplota.

Neistý je tiež potencionálny záujem o Sputnik v zahraničí. Z okolitých štátov ním očkuje iba Maďarsko. Ukrajina dokonca zakázala akýkoľvek nákup vakcín z Ruska.

„Ja neviem, či to niekto kúpi. Ako to mám vedieť? Podľa mňa to pred exspiráciou už nikto nekúpi,“ myslí si minister.

Rovnako situáciu hodnotí biochemik Zelník. „Predaj alebo darovanie vakcíny je problematické pre termín expirácie jej komponentov – 07/2021 a 08/2021. Ak by sme zobrali do úvahy dobu pre uzavretie zmluvy a prípadné zabezpečenie logistiky, tak je skôr nepravdepodobné, že by sa to stihlo do tohto termínu,“ povedal.

Uvažovať o predaji je predčasné, tvrdí ministerstvo

Aj keby vakcíny exspirovali, nejde podľa Lengvarského o prvý ani posledný prípad. Pripomenul rok 2009, keď Slovensko uzavrelo zmluvu so spoločnosťou Sanofi Pasteur. Nakúpili sme vtedy milión vakcín proti vírusu H1N1, ktorý spôsoboval prasaciu chrípku.

Jedna vakcína nás vyšla na 7,6 eur, štát zaplatil dokopy 7,6 milióna eur. Zaočkovať sa pritom dalo len necelých 100-tisíc občanov. Na porovnanie, jedna dávka Sputnika stojí 9,95 eur.

Treba rátať s tým, že aj likvidácia exspirovaných vakcín si vyžiada určité financie. O aké číslo by išlo, zatiaľ presne nevedno. Predaj vakcín sa z finančného hľadiska javí ako schodnejšia cesta. Rezort nad tým zatiaľ neuvažuje.

„Ľudia sa môžu hlásiť na očkovanie vakcínou Sputnik V len druhý deň, preto je predčasné vyvodzovať závery, čo sa stane s vakcínami v prípade ich prebytku. Dáta z dnešného rána hovoria o 4 500 prihlásených (medzitým sa počet mierne navýšil, pozn. red.) na očkovanie vakcínou Sputnik V, počet prihlásených postupne rastie, čo vidíme aj v náraste v porovnaní s predchádzajúcim dňom,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.


Ďalšie články