Matovič reaguje na nízky záujem o Sputnik: Aby hlupáci na jeseň ešte nebanovali

14. schôdza Vlády SR Igor Matovič. Foto: Dano Veselský/TASR

Bývalý premiér Igor Matovič a hlavný iniciátor dovozu Sputniku V na Slovensko v stredu reagoval na extrémne nízky záujem o očkovanie touto látkou. Ľudí, ktorí jej kvality spochybňovali a útočili nielen na ňu, ale aj na potencionálnych záujemcov, nazval hlupákmi a myslí si, že na jeseň budú svoje predošlé slová ľutovať.

Dovoz ruskej očkovacej látky Sputnik V na Slovensko spustil doposiaľ najvážnejšiu koaličnú krízu. Mesačnú pauzu od vládnutia, keď sa kabinet zaoberal viac či menej sám sebou, však mal aspoň sčasti vykompenzovať obrovský prínos tejto vakcíny.

Vtedajší predseda vlády Igor Matovič, ktorý bol zásielku z Moskvy osobne privítať na letisku v Košiciach, neskôr avizoval, že na Slovensku existuje 300-tisíc ľudí, ktorí sa chcú dať Sputnikom očkovať. Opieral sa pritom o prieskum verejnej mienky.

Po otvorení očkovacej čakárne aj pre Sputnik je však reálny záujem nižší. Po zhruba dvoch dňoch sa na štepenie touto vektorovou vakcínou totiž prihlásilo len o niečo viac ako štyritisíc ľudí, teda iba nepatrný zlomok zo sľubovaných stoviek tisíc.

Hoci je dôvodné očakávať, že táto cifra ešte niekoľkonásobne stúpne, konkurovať registrovaným vakcínam čo do záujmu Sputník zrejme nebude. Sám minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský očakáva nanajvýš 80-tisíc záujemcov.

Kde je pes zakopaný?

Príčiny treba zrejme hľadať v zlej interpretácii dát, zlepšujúcej sa epidemickej situácii, v dostatku registrovaných vakcín či opadnutí wow efektu, ku ktorého vytvoreniu dozaista pomohli aj veľmi kladné prvotné hodnotenia ruského produktu publikované v odbornom časopise Lancet.

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik pre Štandard uviedol, že pre väčšinu záujemcov o Sputnik boli prijateľné aj iné registrované vakcíny. Nemalá časť záujemcov je tak už zaočkovaná jednou z dostupných očkovacích látok. Zhoduje sa preto s Lengvarským a očakáva, že záujem nepresiahne 80-tisíc ľudí.

„Výhradne Sputnik bol v apríli prijateľný celkovo pre sedem percent populácie. To, čo prieskum zároveň ale ukázal, bolo, že väčšina týchto ľudí nemá v pláne dať sa zaočkovať. Ak to prepočítame na celú populáciu, tak v apríli bol podiel ľudí, pre ktorých bol prijateľný len Sputnik a zároveň sa chceli dať zaočkovať, na úrovni len približne dve percentá populácie (v absolútnom vyjadrení to bolo asi 85-tisíc ľudí),“ dodal Slosiarik.

Matovič: Na jeseň budú možno banovať

K stretu pôvodných túžob so súčasnou realitou sa v stredu večer vyjadril aj sám Matovič. „Na začiatku odsudzovali tých, ktorí sa očkovať odmietali ísť. Považovali ich pomaly za menejcennú rasu. Keď sme najmä pre týchto ľudí s Marekom Krajčím doviezli z Ruska Sputnik, lebo o inej vakcíne odmietali čo i len uvažovať, spustili s krvavými očami trojmesačnú podlú propagandu proti nemu,“ napísal.

„Teraz sa, hlupáci, čudujú, prečo sa zrazu tí, ktorými od začiatku pohŕdali, akosi do očkovania Sputnikom nehrnú. A na jeseň budú (možno) banovať, že miesto toho, aby sa tešili, tak obmedzene konali,“ uzavrel hlavný strojca nápadu.

Sám Matovič by sa Sputnikom pritom očkovať nedal, aj keď by tak údajne urobil rád. Argumentoval pritom skutočnosťou, že by mu to znemožnilo pravidelné cestovanie, nakoľko ide o vakcínu neregistrovanú Európskou liekovou agentúrou. Táto výhovorka pritom neobstojí, keďže sa na neho ako ministra vzťahuje výnimka udelená hlavným hygienikom Jánom Mikasom.

Ak záujem o ruskú očkovaciu látku nestúpne, hrozí, že exspiruje v skladoch a znehodnotí sa. Prvej dávke končí doba trvanlivosti v júli a druhej dávke v auguste. Štepenie sa začne 7. júna. Konkrétne mestá sú: Bratislava, Nové Zámky, Piešťany, Humenné, Lučenec, Michalovce, Bojnice a Žilina.


Ďalšie články