Záborskej sa pre odpor voči potratom vyhrážajú násilím

DSC_1305 kopie Anna Záborská. Foto: Patrícia Falbová

Odmietavý postoj poslankyne parlamentu a predsedníčky Kresťanskej únie Anny Záborskej voči potratom sa stal dôvodom vyhrážok. Političke a jej straníckemu kolegovi Richardovi Vašečkovi hrozí anonym v liste fyzickými útokmi.

Anna Záborská sa koncom mája postavila v parlamente proti správe chorvátskeho socialistického europoslanca Predraga Freda Matića o sexuálnom a reprodukčnom zdraví. Dokument totiž označuje odporcov potratov za narušiteľov demokracie, zákaz potratov je podľa neho „rodovo podmieneným násilím“ a lekári, ktorí si uplatňujú výhradu vo svedomí, sú v správe označení za ohrozenie ľudských práv.

Podľa Kresťanskej únie, ktorej Záborská predsedá, je Matićova správa zásahom Európskej únie do zvrchovanosti členského štátu.

„Slovensko je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Tieto tri vlastnosti musia platiť všetky naraz a budem ich v nasledujúcich minútach aplikovať na návrh poslanca Európskeho parlamentu Predraga Matića o situácii v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia a práv v EÚ v rámci zdravia žien,“ uviedla šéfka Kresťanskej únie v pléne Národnej rady pri rokovaní o Matićovej správe. Tú zatiaľ odobril len europarlamentný výbor pre ženské práva a rodovú rovnosť. KÚ však bije na poplach.

Proti kritickým vyjadreniam Kresťanskej únie na adresu Matićovej správy aj postoju strany voči potratom sa ozýva kritika aj zvnútra vládnej koalície. Liberálna SaS pre snahy o ochranu nenarodených detí kritizuje OĽaNO, na ktorého kandidátke sa Kresťanská únia dostala do parlamentu.

Vyhrážky násilím

Popri ideologickej kritike zo strany koaličných partnerov z SaS sa však najnovšie objavili aj brutálne hrozby násilím na adresu politikov Kresťanskej únie. Záborskej prišiel anonymný list. Autor sa v ňom vyhráža vážnymi dôsledkami, ktoré by vraj mohol mať odpor političky a jej kolegov voči potratom či ochrane nenarodených.

V úvode listu anonym upozorňuje šéfku KÚ na podľa neho „sprosté návrhy zákonov“, ktoré majú pomôcť ženám, aby nemuseli podstupovať potraty. Ďalej žiada, aby Záborská a jej kolegovia už žiadne podobné návrhy nepredkladali.

Vyhrážky, aj keď zdanlivo nepriame, zaznievajú v druhej polovici listu plného gramatických a štylistických chýb, ktorý Záborská zverejnila na Facebooku. Autori sa snažia vyvolať dojem, ako keby nešlo o vyhrážky, ale iba „upozornenie“ pred plánmi na útok, ktoré voči poslankyni snová akási „partia chlapcov s kladivami“.

„Upozorňujeme vás, pretože jedna partia chlapcov, ktorá sa za to nasr*la tak, že až neprestanete s tým chce vám ublížiť tak, aby ste do parlamentu prestala mať chuť chodiť. Adrasu už majú zistenú, len správny čas na to. Nemusí to byť tento mesiac, či ďalší. Len vydržať. Chcú vás uchytiť a riadnym kladivom vám rozbiť jablčka na cárach na obidvoch kolenách. Kúpa vozíka pre vás nie problém. Že to urobia správne nie je pochýb, lebo celé dni držia v rukách riadne kladivá v práci,“ stojí doslova v liste písanom očividne na písacom stroji.

Reakcia Záborskej

V závere výhražného listu je aj pár tvrdých slov adresovaných poslancovi Národnej rady za KÚ Richardovi Vašečkovi. „Aby som nezabudol aj na toho umasteného, upoteného vyžranca Riša Vašečku. Ten vraj dostane podobne, ale aj navyše jednu po vajciach. A bude od vás pokoj,“ uzatvára list podpísaný iniciálami N.N.

Predsedníčka Kresťanskej únie v reakcii na obsah listu píše, že považuje za prirodzené, keď ľudia majú na spoločenské či morálne otázky rozličné názory. Je podľa nej preto normálne nesúhlasiť aj ostro, ale dodáva, že v modernej spoločnosti sa má nesúhlas vyjadrovať argumentmi, v diskusiách a vo voľbách.

„To, že je niekto z výsledkov volieb frustrovaný je v poriadku. To, že vyjadrí nahlas svoj nesúhlasný postoj je tiež v poriadku. Nesúhlasiť však nemá znamenať nenávidieť. Znižovať sa k vyhrážkam považujem za úbohé a smutné. Žiaľ, aj takto funguje verejný život a politika na Slovensku,“ konštatuje Záborská.


Ďalšie články