Nedokážem fandiť Rusom, ani keď to pomôže Slovákom. Politici útočili na Osuského za vymyslený status

èlen Peter Osuský ¼uboš Blaha Peter Osuský a Ľuboš Blaha. Foto: Martin Baumann/TASR

Ľuboš Blaha a Peter Marček na sociálnej sieti šírili vymyslený status poslanca za koaličnú SaS Petra Osuského. V ňom mal hrubo útočiť na Ruskú federáciu v súvislosti s postupovou matematikou na hokejovom šampionáte. Obaja politici, ktorí na Facebooku ovplyvňujú mienku stoviek tisíc ľudí, Osuského na základe toho nazvali rasistom či človekom s duševnou chorobou. Ani po odhalení pravdy svoje príspevky obaja muži nezmazali a neospravedlnili sa.

Údajný status poslanca za SaS Petra Osuského, ktorý šírili opoziční politici, je hoaxom. V texte si mal poslanec, o ktorom je známy jeho tvrdý postoj voči Rusku, priať víťazstvo Švédska v jeho hokejovom dueli s Ruskom aj napriek tomu, že by to poškodilo slovenský tím.

„Aj keď naším hokejistom by sa dnes v zápase Švédska s Ruskom hodilo víťazstvo Ruska, pre mňa neexistuje ten vesmír, v ktorom som ochotný fandiť dopingom prelezenej, prokremeľskej klike – ‚sovietskej‘ Zbornej. Nezabúdajme na Navaľného, Krym, východnú Ukrajinu, Vrbětice. Takže ‚kom Sverige kom‘,“ uvádzalo sa vo fiktívnom príspevku.

Vymyslený status poslanca Osuského kolujúci po internete.

Blaha už stihol písať o duševnej chorobe a rasizme

Na lep neznámemu autorovi hoaxu skočil podpredseda Smeru-SD Ľuboš Blaha. „Užíval som si Slovensko, rodinu, ľudí… a samozrejme hokej. A potom prídete domov a čítate, že poslanec SaS Osuský si v zápase Ruska so Švédskom želal, aby vyhrali Švédi. To proste rozum neberie,“ písal politik v statuse o rodinnom výlete, ktorý mal v čase písania článku asi 500 zdieľaní a až 11-tisíc reakcií.

Tému, ktorá celý čas stála takpovediac na vode, následne rozvíjal ďalej a uviedol, že keby to bolo na Osuskom, náš tím ani nepostúpi. Následne o koaličnom poslancovi skonštatoval, že k tomuto vyjadreniu ho dohnala „regulárna duševná choroba“.

„A to hovoríme o situácii, keď ruské víťazstvo znamená postup pre Slovákov. Hovorím to už roky – toto nie je o Putinovi, ani o Kremli, toto je normálny prachsprostý rasizmus. Oni nenávidia ruský národ až tak, že radšej obetujú Slovensko,“ konštatoval ďalej Blaha, najsledovanejší politik na slovenskom Facebooku, pričom tému rozvíjal ďalej a ďalej.

Osuský sa prišiel brániť sám

Veci na pravú mieru musel prísť pod Blahov status uvádzať sám Osuský. „Nijaký status som k tomu zápasu nenapísal. Ale zdieľanie klamstiev je v tomto prípade evidentne pracovnou metódou. Jeden občan mi napísal, aby som podal trestné oznámenie. Keby som tak mal robiť pre každý produkt idiotov, skolabuje justícia definitívne,“ odkázal opozičnému kolegovi.

Blaha neskôr svoj status doplnil, no poslancovi sa neospravedlnil a ani predmetné pasáže z príspevku neodstránil. „Mne ten jeho status pripadá úplne autenticky, plne ho vystihuje. Skôr by som povedal, že ho napísal a radšej chytro zmazal, keď videl reakcie. Ale aby sme boli fér – túto jeho námietku sem dopĺňam,“ uviedol poslanec Smeru v doplnenej časti pôvodného príspevku.

Osuský na nepodloženú špekuláciu o zmazaní príspevku reagoval slovami, že je skôr obrazom „mentálneho sveta autora tejto veľkolepej myšlienky“. Politik doplnil, že za svojimi statusmi si stojí a naopak nestojí o voličské hlasy tých, pre ktorých ho mal údajne odstrániť.

Marček neostal v závese

Uvedený vymyslený text ešte pred Blahom uverejnil aj niekdajší poslanec Peter Marček, ktorý v minulom volebnom období hlasoval s vládnou koalíciou Roberta Fica. Neskôr stroskotal so svojou stranou Hlas Ľudu, ktorá v parlamentných voľbách v roku 2020 zinkasovala iba 0,06 percenta hlasov. Osuský sa domnieva, že Blaha text prebral práve od Marčeka.

„Tento dement si dovolí napísať, že by nikdy nefandil dopingom prelezenej, prokremeľskej klike, ‚sovietskej zbornej‘, aj keby to malo pomôcť Slovensku k postupu zo skupiny!!! Tento proamerický blbeček ešte asi nepostrehol, že už tu máme 3 desaťročia, od vtedy, ako sa ZSSR rozpadlo a vzniklo niekoľko nezávislých štátov, spomedzi ktorých najväčším je práve Ruská Federácia,“ uviedol okrem iného Marček.

Marčekovi pod statusom dávali za pravdu desiatky ľudí a Osuskému tiež vulgárne nadávali. Sám politik, ktorý v súčasnosti figuruje v hnutí Republika vzniknutom po hromadnom exoduse členov ĽSNS, svoj status ani za jeden a pol dňa neupravil a tiež sa neospravedlnil.

„Očakávať ospravedlnenie, ak sa dopustia lži, od ľudí mentálnej a morálnej výbavy Petra Marčeka je, žiaľ, nereálne,“ napísal Marčekovi pod príspevok sám Osuský.

Saskár sa téme samostatne venoval aj na svojom facebookovom profile. V ňom uviedol, že lož je pracovnou metódou Blahu a že status s radosťou zdieľal aj Marček, pričom sa dá vraj ľahko overiť, že takýto status na jeho Facebooku neexistuje.


Ďalšie články