Kam a ako môžete vycestovať po očkovaní Sputnikom? Do Česka, Maďarska a na Balkán stačí

V Grécku sa oficiálne zaèala letná dovolenková sezóna Ilustračný obrázok. Foto: TASR

Ak sa chcete vyhnúť karanténe a testovaniu, ruský Sputnik V zrejme nie je tou správnou očkovacou látkou. V niektorých štátoch nie je rovnocennou vakcínou a obmedzeniam sa pri cestovaní nevyhnete. Na cestovanie do Česka, Maďarska a na Balkán však stačí.

Od 7. júna sa na Slovensku začne očkovať ruskou vakcínou Sputnik V. Doposiaľ o ňu prejavilo záujem približne 4-tisíc záujemcov. Aké budú ich možnosti vnútri domovského štátu a smerom do zahraničia?

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) avizoval, že v rámci Slovenska bude Sputnik rovnocenný s registrovanými vakcínami. Zaočkovaní budú mať rovnaké výhody bez ohľadu na to, akú očkovaciu látku dostali.

Situácia sa komplikuje pri prekračovaní hraníc. Sputnikom očkuje viac než 60 štátov sveta. V nich si môžu Slováci užiť dovolenku aj bez testovania a karantény.

Európska lieková agentúra (EMA) ani americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) neschválili Sputnik na núdzové použitie. Na zoznam ho preto nezaradila ani Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá vychádza zo záverov rešpektovaných liekových agentúr. V budúcnosti sa na rozhodnutí týchto úradov nemusí nič zmeniť. Príčina je zrejmá.

„S postupujúcim plošným očkovaním a získavaním skúseností s obomi typmi vakcín, genetickými RNA vakcínami a vektorovými vakcínami na báze adenovírusových vektorov, poznávaním technologických limitov vektorových vakcín a z celkovej skúsenosti s oboma typmi platforiem očkovacích látok proti COVID-19 je zrejmé, že pre ďalšiu fázu postpandemického preočkovávania sa počíta najmä s genetickými RNA vakcínami. Okrem iného pre ich technologicky ľahkú aktualizáciu na aktuálny variant koronavírusu,“ povedal Štandardu biochemik Libor Grubhoffer.

V niektorých štátoch EÚ sa karanténe nevyhnete

Ak by bol Sputnik na zozname WHO, otvorilo by to očkovancom hranice niektorých štátov. Určité krajiny rešpektujú rozhodnutie WHO a povoľujú vstup aj po očkovaní vakcínou, ktorú samy nepoužívajú. Príkladom je Rakúsko, ktoré na tomto princípe uznáva štepenie čínskou vakcínou Sinopharm.

Členské štáty EÚ sú v otázke akceptovania Sputnika nejednotné. „Hraničný režim, respektíve podmienky vstupu cudzincov do krajiny, si určuje každý štát sám. Je to národná kompetencia, právo každej krajiny,“ vysvetlil Martin Klus, štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí.

Česko, Maďarsko, Balkán a časť Pobaltia aj so Sputnikom

Z okolitých štátov môžeme po očkovaní Sputnikom bez problémov cestovať do Česka a Maďarska. Do Rumunska sa dostanete úplne bez obmedzení, nepotrebujete ani test.

Dovolenkové destinácie si od letnej sezóny sľubujú kompenzáciu niekoľkomesačného výpadku, preto sú benevolentnejšie a uznávajú aj Sputnik. Po 22 dňoch od prvej dávky sa dostanete so Sputnikom do Chorvátska. Do Grécka a na Cyprus môžete ísť až po dvoch dávkach Sputniku.

Dostanete sa aj do Bulharska, Čiernej Hory a Slovinska, ak máte najmenej dva týždne po druhej dávke ruskej vakcíny. Lotyšsko a Estónsko uznávajú plné očkovanie tými vakcínami, ktoré sú povolené v domovskom štáte turistu, čiže aj Sputnik.

Poľsko, Nemecko a južné Stredomorie len s registrovanými vakcínami

Po Taliansku sa môžete pohybovať len, ak ste zaštepení vakcínou uznanou v EÚ. Mestský štát San Maríno pritom Sputnikom očkuje a za 50 eur ponúka obe dávky aj turistom.

Do Dánska, Litvy, Poľska a Nemecka sa dostanete tiež len s vakcínou registrovanou EMA, v prípade Španielska dokonca až od 7. júna. Írsko akceptuje vakcíny z WHO zoznamu, kam ale Sputnik nepatrí.

Iné európske štáty stále vyžadujú negatívny PCR test a vstup povoľujú len v nevyhnutných prípadoch. Podmienky na vstup či tranzit medzi štátmi sa aktualizujú denne. Môžete ich nájsť na webstránke ministerstva zahraničných vecí.

Bilaterálne dohody na uznávanie očkovania Sputnikom sú v nedohľadne

Cestovanie naprieč štátmi EÚ majú občanom uľahčiť covid pasy. Tie sa majú vydať 26. júna. Dovtedy je Slovensko odkázané na recipročné uznávanie certifikátov o očkovaní.

Zoznam štátov, ktoré uznávajú naše národné očkovacie ceritifikáty, môžete nájsť tu. V mnohých z týchto štátov platí pre očkovancov ruskou vakcínou aj naďalej karanténa a povinnosť spraviť si test.

Či budú tieto obmedzenia platiť pre neregistrované vakcíny aj v covid pasoch, je na diplomatických schopnostiach a bilaterálnych dohodách jednotlivých krajín. Európska únia ponecháva v tomto smere členským štátom voľné ruky.

„Vakcíny neregistrované Európskou liekovou agentúrou (EMA) budú podliehať bilaterálnemu uznávaniu, ktoré si členské štáty vyrokujú jednotlivo medzi sebou. To platí aj pre občanov zaočkovaných Sputnikom a prípadné zahrnutia tejto informácie do jednotného očkovacieho preukazu,“ povedala Štandardu europoslankyňa Miriam Lexmann.

Covid pasy sú v gescii ministerstva zdravotníctva. Zaujímali sme sa preto, či občania očkovaní Sputnikom budú musieť dodržať karanténu a testovať sa vo všetkých členských štátoch, ktoré očkovanie Sputnikom neuznajú. Rezort na naše otázky neodpovedal. Zatiaľ nevedno, či sa Slovensku podarí vyjednať s týmito štátmi rovnocenný prístup k vakcínam.

Aktualizovaný cestovný semafor

Pri návrate na Slovensko sa cestujúci riadia cestovným semaforom, ktorý sa aktualizuje približne po dvoch týždňoch. Upravuje karanténne opatrenia pre osoby vstupujúce zo zelených, červených a čiernych štátov.

Pri príchode zo zeleného štátu karanténa neplatí pre: zaočkované osoby (po 14 dňoch od druhej dávky mRNA vakcíny, po 28 dňoch od prvej dávky vektorovej vakcíny alebo po 14 dňoch od prvej dávky ľubovoľnej vakcíny, ak bola podaná do 180 dní od prekonania COVID-19). Rovnaké pravidlá platia pre tých, čo prekonali COVID-19 najviac 180 dní dozadu, a pre osoby do 18 rokov.

Po návšteve červeného štátu pre vás karanténa neplatí, iba ak ste zaočkovaný a pracujete v ňom. Očkovanci – turisti – smú karanténu opustiť s negatívnym testom na ôsmy deň alebo po 14 dňoch bez testu a príznakov ochorenia. V karanténe by mali byť aj osoby žijúce v jednej domácnosti, ak nie sú zaočkované, alebo neprekonali covid pred menej ako 180 dňami.

Domácej 14-dňovej izolácii sa nevyhnete ani po návšteve čiernych štátov. Neočkované osoby sa musia na ôsmy deň otestovať, izolácia sa im však skončí až po dvoch týždňoch.

Ak ste počas dovolenky navštívili štát z inej farebnej kategórie, pri príchode na Slovensko pre vás platia pravidlá z prísnejšej kategórie. Príklad: ak si z Fínska odskočíte na výlet do Petrohradu (Ruská federácia), znamená to, že sa riadite pravidlami pre príchod z červených štátov.

To neplatí, ak sa štátom z iného farebného spektra len presúva po dobu kratšiu ako osem hodín a so zastavením len na doplnenie pohonných látok. Výnimku má aj tranzit cez letisko, bez opustenia priestorov letiska. Takáto návšteva sa považuje za návštevu štátu v zelenom zozname.


Ďalšie články