Izraelská štúdia: Prípady zápalu srdca zrejme súvisia s očkovaním Pfizerom

Zaoèkovanie vakcínou Biontech-Pfizer proti ochoreniu COVID-19 v Nemecku Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Izraelské ministerstvo zdravotníctva v utorok uviedlo, že malý počet prípadov zápalového ochorenia srdcového svalu, ktoré v krajine zaznamenali prevažne u mladých mužov zaočkovaných vakcínou proti koronavírusu od spoločností Pfizer a BioNTech, pravdepodobne súvisí s vakcináciou. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Od decembra 2020 do mája 2021 evidovali v Izraeli 275 prípadov tohto ochorenia, a to spomedzi viac než piatich miliónov zaočkovaných, uviedol rezort zdravotníctva s odvolaním sa na výsledky štúdie troch odborných tímov, ktorú dal vypracovať.

Väčšina z pacientov s problémom zápalu srdca strávila v nemocnici najviac štyri dni a 95 percent z nich bolo označených za ľahké prípady.

Štúdia odhalila, že „existuje možná spojitosť medzi podaním druhej dávky vakcíny (Pfizer) a objavením sa myokarditídy u mužov vo veku 16 – 30 rokov“, uvádza sa vo vyhlásení. V uvedenej skupine ľudí sa totiž zápal srdcového svalu objavoval častejšie než u iných skupín. Najviac postihnutá bola veková skupina 16-19 rokov.

Aktuálne nie je jasné, či môže potencionálne riziko myokartitídy klesnúť po odložení druhej dávky vakcíny. Môže sa však naskytnúť príležitosť zistiť to: Niekoľko krajín totiž predĺžilo interval medzi dvoma dávkami z testovaných 3 týždňov odporúčaných spoločnosťou Pfizer na 12 alebo dokonca 16 týždňov, nakoľko chcú podať prvú dávku čo najviac ľuďom.

Pfizer sa už vyjadril

Predstavitelia izraelského rezortu zdravotníctva tento problém prvýkrát spozorovali v apríli, keď hlásili viac ako 60 prípadov, väčšinou u mladých mužov, ktorí dostali svoju druhú dávku vakcíny o niekoľko dní skôr. Približne v rovnakom čase americké ministerstvo obrany identifikovalo 14 takýchto prípadov.

Americká firma Pfizer uviedla, že o týchto zisteniach vie, avšak poznamenala, že nebola stanovená príčinná súvislosť v spojitosti s podaním vakcíny. V porovnaní s počtom prípadov myokarditídy v bežnej populácii nezistila u zaočkovaných ľudí ich vyšší výskyt, dodala.

Možné neželané vedľajšie účinky očkovacej látky však dôkladne preveruje a pravidelne sa stretáva s predstaviteľmi izraelského ministerstva zdravotníctva, ktorí sa venujú bezpečnosti vakcín.

Môže za to vysoká hladina protilátok?

Poradný výbor amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v máji odporučil ďalšie štúdie, čo sa týka možné súvisu myokarditídy a mRNA vakcín, medzi ktoré okrem vakcíny konzorcia Pfizer/BioNTech patrí i očkovacia látka od spoločnosti Moderna. Prípady myokarditídy v súvislosti s modernou preverujú aj v USA.

Hoci vtedy v porovnaní so všeobecnou populáciou nezistili nadpriemerne vysoký výskyt tohto ochorenia, oznámili, že poskytovatelia zdravotnej starostlivosti by mali o možných rizikách vedieť.

Nie je jasné, prečo dve vakcíny, ktoré sa obidve spoliehajú na technológiu mRNA, môžu zvyšovať riziko. Jednou z možností je, že veľmi vysoké hladiny protilátok, ktoré sa vytvárajú u mladých ľudí, môžu tiež v zriedkavých prípadoch viesť k akejsi nadmernej imunitnej reakcii, ktorá zapáli srdce.

Očkovanie mladých to zrejme neohrozí

Napriek týmto negatívnym správam v Izraeli štartuje očkovanie 12-15 ročných ľudí, čo by malo byť možné od budúceho týždňa. S odvolaním sa na slová izraelského koordinátora reakcie na pandémiu Nachmana Asha v rádiu 103 FM o tom informovala agentúra Reuters.

Izrael je celosvetovo vedúcou krajinou v počte zaočkovaných osôb, čo mu umožnilo naplno otvoriť ekonomiku. Od utorka boli tiež zrušené viaceré opatrenia týkajúce sa obmedzení sociálnych kontaktov a ľudia už na návštevu reštaurácií či iných prevádzok nepotrebujú špeciálne očkovacie preukazy.

Zistenia izraelských expertov prichádzajú v čase, kedy sa živo diskutuje o nutnosti očkovať mladú populáciu aj na starom kontinente. Štandard ešte na konci februára informoval, že pravdepodobnosť úmrtia na covid vo vekovej skupine 10-20 rokov je 0,00036 percenta.

(tod,tasr)


Ďalšie články