Kresťania v Anglicku zostupujú do podzemia

Katolícki anglikánski biskupi palác Lambeth nádvorie Anglikánski a katolícki biskupi v Canterbury (rok 2010). Foto: AP Photo/Chris Ison

Tajné bohoslužobné stretnutia ukryté pred zrakom štátneho dozoru sú javom, ktorý sa v dejinách cyklicky vracia vo chvíľach, keď verejná správa popiera význam duchovného rozmeru človeka. Čoraz viac náboženských spoločenstiev na Britských ostrovoch sa uchyľuje k nelegálnym náboženským zhromaždeniam.

Pozvanie sa odovzdáva ústne od dôveryhodných ľudí. Účastníci dostávajú len nanajvýš nutné informácie, aby sa v prípade prezradenia nezničila celá „organizácia“. Väčšina ľudí pozná len čas a miesto stretnutia. Bohoslužby sa uskutočňujú v kaviarňach, knižniciach alebo v stodolách. Podľa jedného z organizátorov, protestantského pastora, ktorý chce zachovať anonymitu, sa vytvára sieť ešte utajenejšia než podzemná cirkev v Číne. „Musíme sa obzerať za seba, máme obavy z možných právnych následkov, ale chceme vzdávať Bohu česť; robíme to, čo musíme,“ povedal pastor pre denník The Guardian.

„Tajné“ bohoslužby sa uskutočňujú v Anglicku v čoraz väčšom počte, aj keď nie všetky dodržujú takéto prísne zásady. Niekde sa konajú nelegálne liturgie v kostoloch za zavretými dverami. Minulú nedeľu zasiahla polícia v evanjelickom kostole v Clerkenwelle na severe Londýna, kde sa miestne spoločenstvo stretlo, aby sa pomodlilo. Podobná situácia nastala v knižnici Mustard Seed Christian, kde sa zhromaždilo asi 50 ľudí.

Andrew Williams, líder jednej z protestantských skupín, poznamenáva, že zostúpenie cirkvi do podzemia nie je chvíľkovou epizódou. „Čím dlhšie bude lockdown trvať, tým viac cirkví sa k tomuto hnutiu pripojí,“ uisťuje. „V tejto chvíli organizujeme každú nedeľu niekoľko bohoslužieb, na ktorých sa zúčastňuje celkovo asi 160 ľudí. Bolo to ťažké rozhodnutie, nikdy predtým som občiansku neposlušnosť neuplatňoval,“ dodáva Andrew Williams.

Proti opatreniam vlády

Mnoho náboženských predstavených sa domnieva, že vláda nemá právo zakázať náboženské obrady. Proti zákazu verejného kultu protestovali v Anglicku predstavitelia anglikánskej, katolíckej, pravoslávnej a pentekostálnej cirkvi, ale tiež Židia, moslimovia, hinduisti a sikhovia. Premiérovi Borisovi Johnsonovi adresovali spoločný list, v ktorom konštatovali, že „neexistuje vedecky podložený dôvod na zastavenie verejného kultu“. „Existuje dôležitejší zákon než ten, ktorý stanovuje štát,“ konštatuje Williams. Ako dodáva, od chvíle, keď prezradil, že organizuje nelegálne bohoslužby, kontaktovalo ho mnoho pastorov, ktorí majú podobné plány a potrebujú organizačnú pomoc.

Väčšina predstavených náboženských komunít, ktoré vstúpili do ilegality, však počas obradov dodržuje epidemické preventívne opatrenia. Zdôrazňujú totiž, že náboženské stretnutie v kostole nie je o nič nebezpečnejšie než návšteva supermarketu.

Vychádza v spolupráci s českou redakciou Rádia Vatikán, kde text pôvodne vyšiel.

Preklad: Bohumil Petrík


Ďalšie články