Sputnik: Očkovať sa chce zatiaľ len pár tisíc ľudí. Kam sa podeli tie státisíce záujemcov?

155960016_10221566277358752_198233044802124866_n Igor Matovič. Foto: I.Matovič/FB

Ruská vakcína Sputnik V patrila v prieskumoch k jednej z najdôveryhodnejších. Počty tých, ktorí sa chceli očkovať vyslovene týmto typom vakcíny, sa podľa politikov a niektorých prieskumov pohybovali v státisícoch. Po dvoch dňoch od spustenia registrácie o Sputnik však prejavilo záujem len niekoľko tisíc ľudí.

Prvý prieskum agentúry AKO o ochote očkovať sa predstavil expremiér Igor Matovič 19. februára. Zaočkovať proti COVID-19 by sa v tom čase dalo 46,6 percenta Slovákov. Ruskou vakcínou Sputnik V by sa vtedy dalo určite zaočkovať 19,6 percenta obyvateľov. Ďalších 31,8 percenta respondentov uviedlo, že by sa ňou asi dali zaočkovať. 

To by znamenalo zvýšenie zaočkovanosti o 4,5 percenta. Matovič vtedy odmietanie Sputnika odsúdil. Tvrdil, že vďaka tejto látke by sa mohlo zaočkovať o 300-tisíc Slovákov viac.

Prieskum agentúry AKO z obdobia od 3. do 5. februára. Zdroj: Aktuality.sk

Podľa marcového prieskumu Ako sa máte, Slovensko? bol Sputnik treťou najpopulárnejšou vakcínou. Zaočkovať by sa ním dalo 55 percent respondentov. Takmer 31 percent respondentov z tých, ktorí sa neplánovali dať očkovať, by sa zaočkovali, ak by mali k dispozícii Sputnik V. Dve tretiny respondentov (66,8 percenta) boli za používanie vakcíny Sputnik V, ale požadovali jej schválenie príslušnými úradmi – európskymi alebo slovenskými. Proti používaniu Sputnika na Slovensku bolo iba 3,8 percenta respondentov.

Marcový prieskum Ako sa máte, Slovensko? Zdroj: sav.sk

V súvislosti s týmto prieskumom si politici osvojili rétoriku, že iba Sputnikom by sa dalo zaočkovať pol milióna občanov. Dlho sa prehliadal jeden fakt: záujem očkovať sa automaticky neznamená, že sa dotyčný aj dá zaočkovať.

Sociologička Zora Bútorová ako prvá na Slovensku v Denníku N upozornila, že spomedzi priaznivcov Sputnika má vakcináciu v pláne iba 55 percent. Takmer polovica ešte nebola rozhodnutá (24 percent) alebo sa zaočkovať nechcela (21 percent). Počet tých, ktorí by sa skutočne dali zaočkovať iba Sputnikom, a to aj bez schválenia nejakej liekovej agentúry, odhadla na 53-tisíc.

V apríli 2021 bol Sputnik podľa prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza druhou najdôveryhodnejšou vakcínou. Jeho popularita od februára vzrástla o sedem percent. Treba však zdôrazniť, že prieskum sa konal v prvý aprílový týždeň. To si nezhody v koalícii vyžiadali rekonštrukciu vlády. Najhektickejšie obdobie malo však 200-tisíc dávok v Šarišských Michaľanoch ešte len pred sebou.

Na verejnosť uniklo predčasné stanovisko Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv o tom, že vakcíny v 40 krajinách sveta spája len názov. Následne nám Rusi vrátili platbu za vakcíny, takže tie neboli naším majetkom. Medzičasom ich testovali v maďarskom OMCL laboratóriu, ako aj v Rusku. Po celý čas občania nevedeli, či tu ampulky ostanú, alebo si ich Ruský fond priamych investícií vezme.

Aprílový prieskum agentúry Focus. Zdroj: Tvnoviny.sk

Pár tisíc záujemcov

Zdá sa, že prvý deň každého mesiaca je v kauze Sputnik V nosným. Priviezli sme ho 1. marca, novú vládu sme v dôsledku toho vymenovali 1. apríla a 1. júna sa otvorila čakáreň na očkovanie aj pre túto vakcínu. To už sme prvou dávkou registrovaných vakcín zaočkovali viac než 1 770 000 ľudí.

Na dosiahnutie kolektívnej imunity by sme potrebovali zaočkovať ešte takmer dva a pol milióna ľudí. Záujem o očkovanie však každým dňom klesá. Predpokladá sa, že trend nestúpne, kým sa nezhorší epidemická situácia. Nič na tom zrejme nezmení ani ruská vakcína.

V skladoch máme necelých 200-tisíc dávok Sputnika, ktoré by stačili na zaštepenie 100-tisíc obyvateľov. Vzhľadom na prieskumy by sa dalo očakávať, že po pár týždňoch budeme musieť Sputnik dokúpiť. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) uviedol, že k takémuto kroku zrejme nedôjde. Očakáva, že záujem o Sputnik neprejaví viac než 80-tisíc záujemcov. Po prvých dvoch dňoch to vyzerá tak, že jeho predpovede sa naplnia.

Počas dvoch dní sa na očkovanie Sputnikom nahlásilo približne tritisíc Slovákov. Kde hľadať príčinu?

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik pre Štandard uviedol, že pre väčšinu záujemcov o Sputnik boli prijateľné aj iné registrované vakcíny. Nemalá časť záujemcov je tak už zaočkovaná jednou z dostupných očkovacích látok. Zhoduje sa preto s Lengvarským a očakáva, že záujem nepresiahne 80-tisíc ľudí.

„Výhradne Sputnik bol v apríli prijateľný celkovo pre sedem percent populácie. To, čo prieskum zároveň ale ukázal, bolo, že väčšina týchto ľudí nemá v pláne dať sa zaočkovať. Ak to prepočítame na celú populáciu, tak v apríli bol podiel ľudí, pre ktorých bol prijateľný len Sputnik a zároveň sa chceli dať zaočkovať, na úrovni len približne dve percentá populácie (v absolútnom vyjadrení to bolo asi 85-tisíc ľudí). Koľko z nich je dnes už zaočkovaných inou vakcínou, keďže stále nemali možnosť očkovať sa Sputnikom, ťažko povedať. Ale nedá sa momentálne očakávať, že by to malo narásť,“ uzavrel Slosiarik.

Ak záujem o ruskú očkovaciu látku nestúpne, hrozí, že exspiruje v skladoch. Prvej dávke končí doba trvanlivosti v júli a druhej dávke v auguste. Štepenie sa začne 7. júna. Konkrétne mestá sú: Bratislava, Nové Zámky, Piešťany, Humenné, Lučenec, Michalovce, Bojnice a Žilina.


Ďalšie články