Heger sa rozpadu Za ľudí neobáva. Remišová hovorí o puči, kolíkovci o absolutizme

Predstavenie dvoch aplikácií pre pohyb v EÚ Veronika Remišová. Foto: Martin Baumann/TASR

Najmenšia koaličná strana Za ľudí je po včerajšom predsedníctve v hlbokom rozkole. Predčasne z neho odišla skupina okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, okolo ktorej vzniká nová frakcia. Padajú aj slová o absolutizme. Tie sú reakciou na rázne personálne zmeny vykonané šéfkou Veronikou Remišovou. Viaceré tváre Za ľudí hovoria o tom, že jediným riešením sporu je zvolanie snemu.

Časť členov strany Za ľudí okolo ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej vyslovila nedôveru predsedníčke strany Veronike Remišovej. Kolíková hovorí o vytvorení frakcie v rámci tohto politického subjektu. Jej obsahom má byť vyslovenie nedôvery ich líderke, ale aj zachovanie existujúcej koalície.

Kolíkovci z utorkového rokovania predsedníctva, kde sa malo rozhodnúť o zvolaní mimoriadneho snemu, odišli predčasne pre viaceré personálne zmeny týkajúce sa aj zakladajúcich členov. To, či odídu zo strany úplne, považujú niektorí nateraz za predčasnú otázku.

„Vnímame to ako spôsob mocenského boja, ktorý je svojvoľný a v rozpore s demokratickým spôsobom. Bola to posledná kvapka, kedy jej vyjadrujeme nedôveru,“ vyhlásila podpredsedníčka Za ľudí Kolíková s tým, že o vzniknutej situácii sa chcú radiť aj s vládnymi partnermi.

Marcinková: Môže si odhlasovať, aby z nej spravili Nefertiti

Vladimíra Marcinková bezprostredne po odchode z predsedníctva na margo vykonaných personálnych zmien uviedla, že ich nepovažuje za správne a ani demokratické. „Keby chcela, tak si môže v tomto predsedníctve pokojne odsúhlasiť aj to, aby z nej spravili princeznú Nefertiti,“ povedala s tým, že fakt, že Remišová si môže dať odsúhlasiť čokoľvek, ju uráža. Skloňuje aj jej absolutizmus. Zvažovať bude odchod zo strany.

Rozdielne pohľady na riešenie situácie panujú aj vo zvyšku predsedníctva. Dušan Velič, štátny tajomník na Remišovej ministerstve, pripomenul, že lídra strany si zvolili na štyri roky a nie na deväť mesiacov. „Išla do práce na štyri roky a dostala na to len deväť mesiacov. Kto volá po jej odchode, je krídlo, ktoré sa chce zhostiť politického boja vo vnútri strany,” vyhlásil.

Šeliga a Žitňanská frakcie nechcú

Opačný názor ako on má poslanec Marek Hattas. Ten dúfa, že mimoriadny snem sa uskutoční čo najskôr. „Viem si predstaviť na pozícii predsedu Máriu Kolíkovú. O všetkých ostatných alternatívach som pripravený sa rozprávať. Strana ale potrebuje zmenu,” poznamenal na otázku portálu Aktuality.

Budovania mostov medzi znepriatelenými tábormi sa ujal tandem Jana Žitňanská a Juraj Šeliga. Informácie z predsedníctva vynášať nechcú, uviedli, že novinári by sa tiež mali zaoberať dôležitejšími vecami ako vnútrostraníckou situáciou a obaja vystupovali pomerne pokojným dojmom. Situácia sa podľa nich môže vyriešiť najmä na sneme.

Prečo napätie eskalovalo?

Remišová pred predsedníctvom využila právomoci, ktoré jej dávajú stanovy a oslabila postavenie svojich kritikov v predsedníctve, išlo o manažéra strany a bývalého Kiskovho blízkeho spolupracovníka Romana Krpelana a poslanca Tomáša Lehotského, šéfa kancelárie Za ľudí.

V stredu sa zároveň objavila informácia, že Tomáš Lehotský už zrejme nebude podpredsedom Národnej rady. Jeho nomináciu na tento post stiahla Remišová. Pre TASR to potvrdili viaceré zdroje. Remišová pred stredajším rokovaním vlády uviedla, že o tom už informovala aj koaličných partnerov.

Zároveň sa potvrdili kuloárne informácie, podľa ktorých chcelo krídlo okolo Remišovej navrhnúť na post predsedu strany Juraja Šeligu, ktorý sa nedávno vzdal funkcie predsedu parlamentu pre porušenie pandemických opatrení. S týmto menom malo ísť predsedníctvo na mimoriadny snem.

Remišová tvrdí, že skupina okolo podpredsedníčky Márie Kolíkovej si jej návrh ani nevypočula. Dodala, že toto krídlo rozpútalo vojnu v strane a boj sa začal aj v regiónoch. Označila to za pučistický spôsob. Poslanecký klub Za ľudí je podľa Remišovej rozdelený na polovicu a pripustila, že to môže ovplyvniť aj koaličné rokovania.

Kandidát stredu

Šéfka strany, ktorá sa pred zasadnutím predsedníctva rozhodla nekandidovať, tvrdí, že sa chcela na utorkovom predsedníctve dohodnúť konsenzuálne, teda jednomyseľne, na spoločnom kandidátovi, aby sa strana cestou k snemu „nerozvadila“ a aby nepolarizovala členskú základňu. Ak chcú v strane diskusiu, od rokovacieho stola sa podľa nej neodchádza.

„Pre jedno krídlo je neprijateľná ako predsedníčka pani Kolíková, druhé krídlo chce zmenu súčasného vedenia. Pán Šeliga nie je v žiadnom tábore, je to nejaký kandidát stredu, alebo môže byť kandidátom zmieru,“ povedala s tým, že Kolíková dostala dôveru, aby robila reformy v justícii a nikomu neprospieva, aby sa tri mesiace zaoberali vnútrostraníckym sporom.

„Otvorenú súťaž sme mali pred deviatimi mesiacmi, kde bol predseda zvolený na štyri roky. Teraz, keď má niekto ambíciu kandidovať, vyvolali členovia jedného krídla vyslovene vojnu v strane. Rôznymi mediálnymi vyjadreniami strane škodia. Cesta pre stranu je dohodnúť sa na jednom kandidátovi, aby sa strana ďalej neštiepila a nepolarizovala,“ vyhlásila Remišová.

Obrátenie sa na otca zakladateľa

Šeligá má tiež podporu Jany Žitňanskej. Stiahnutie Remišovej trochu prekvapilo skupinu okolo Kolíkovej, Remišová zrazu prestala byť terčom, obvinenie, že myslí iba na seba, stratilo platnosť.

Nič to nemení na tom, že strana Za ľudí je v hlbokej kríze; už samotná skutočnosť, že sa jej predstavitelia usilovali o vyjadrenie Andreja Kisku, ktorý stranu po voľbách opustil, svedčí o kríze, aká je medzi poslancami.

Kiska, ktorý po svojom odchode podporil práve Remišovú, sa teraz priklonil na stranu svojich spolupracovníkov z prezidentského obdobia a podporil zvolanie snemu, čo je podpora pre Máriu Kolíkovú. Kolíková však nezískala za snem väčšinu ani na krajských snemoch, ani na dnešnom predsedníctve.

Premiér sa rozpadu strany neobáva

Premiér Eduard Heger sa však rozpadu Za ľudí a ohrozenia koalície neobáva. Zdôraznil, že koalícia potrebuje byť pevná, pretože stojí pred veľkými výzvami. Predstaviteľky oboch krídel strany, teda vicepremiérka Veronika Remišová aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, už podľa jeho slov garantovali, že budú súčasťou koalície.

„Poslancov poznám, chodím pravidelne aj na kluby Za ľudí. Sú to ľudia, ktorí, verím, že chcú pre Slovensko dobré veci, a tie nás čakajú. Stojíme pred veľkými výzvami, budeme naďalej potrebovať silnú koalíciu,“ povedal premiér pred stredajším rokovaním vlády.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) podčiarkol, že ide o vnútrostranícku situáciu Za ľudí. „Samotný fakt, že v nejakej stane sú viacerí kandidáti na predsedu, považujem za normálny,“ povedal. „Neviem, čo sa udeje v strane Za ľudí. Do momentu, kým si to nevyriešia, sa k tomu neviem a nechcem vyjadriť,“ dodal.

Stranu už predtým oslabili odchody poslancov so zvučnejšími menami. Ako prvý si zbalil kufre primátor Hlohovca a poslanec Miroslav Kollár, ktorého, rovnako ako Andreu Letanovskú, prichýlila mimoparlamentná strana Spolu. Tomáša Valášeka zase prichýlilo Progresívne Slovensko.

(tod, fed, tasr)

https://standard.sk/78042/remisova-uz-prehrala/

Ďalšie články