Dankove dôchodky pochovali. Čo sa mení?

Andrej Danko ešte ako predseda parlamentu v predchádzajúcom volebnom období. Foto: Martin Baumann/TASR Andrej Danko ešte ako predseda parlamentu v predchádzajúcom volebnom období. Foto: Martin Baumann/TASR

Nadviazaniu minimálnych dôchodkov na 33 percent priemernej mzdy odzvonilo. Novela z dielne dankovcov podľa ministra práce Milana Krajniaka, ale aj opozičného poslanca Erika Tomáša znevýhodňovala tých penzistov, ktorí si platili na odvodoch a poistnom viac.

Vlani predseda SNS Andrej Danko presadil nadviazanie minimálnych dôchodkov na 33 percent priemernej mzdy na Slovensku. Zároveň bola schválená aj valorizácia penzií, a to všetko bez toho, aby k návrhu prebehla diskusia s relevantnými inštitúciami.

Zmena sa dotýkala dôchodkov približne 200-tisíc občanov a rozpočet potreboval približne o 60 až 100 miliónov eur ročne viac. Tie peniaze však v rozpočte neboli.

Nový systém zároveň oslaboval princíp zásluhovosti v dôchodkovom systéme. Nápad dankovcov je však už minulosťou – poslanci schválili novelu zákona o sociálnom poistení, ktorá tieto zmeny ruší.

Nespravodlivé

Na tom, že išlo o nespravodlivé zmeny, sa nedávno zhodli aj minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) a opozičný nezaradený poslanec Erik Tomáš. Obaja si myslia, že vtedajší návrh presadený SNS nebol dobrý. Podľa Krajniaka tým bola nastolená nespravodlivosť pre tých, ktorí odvádzali na dôchodok vyššie poistné krytia a odvody.

„Návrh, ktorý vtedy pochádzal z dielne SNS, nastolil príliš vysoké tempo zvyšovania minimálnych dôchodkov na úkor iných dôchodkov a pokiaľ by tento systém valorizácie minimálnych dôchodkov zostal zachovaný, tak by sa potierala akákoľvek zásluhovosť pri poberaní dôchodkov a bolo by to veľmi nespravodlivé voči poberateľom tých iných ďalších dôchodkov, nie minimálneho dôchodku,“ uviedol Tomáš.

Zmrazenie minimálnych dôchodkov

Po novom sa minimálne dôchodky zmrazia – súčasná úroveň bude 334,30 eura, pri 40 rokoch poistenia budú o rok vo výške 378,50 eura. Rásť začnú až po tom, ako bude minimálny dôchodok nižší ako 136 percent životného minima. Novela zrušila aj oslobodenie 13. a 14. platu od sociálnych odvodov.


Ďalšie články