Slovensko spúšťa čakáreň na očkovanie Sputnikom V

Ruská vakcína Sputnik V v Šarišských Micha¾anoch Vakcína Sputnik V. Foto: Milan Kapusta/TASR

Slovensko spustilo čakáreň na očkovanie Sputnikom V cez portál korona.gov.sk. Vakcína je určená pre vekové kategórie od 18 do 60 rokov. Očkovať by sa malo od 7. júna.

Na Slovensku je aktuálne necelých 200-tisíc dávok ruskej vakcíny. Niekoľko desiatok z nich sa minulo na testy v maďarskom OMCL laboratóriu a istú časť si vzal na kontrolu ruský výrobca.

Zaočkovať by sa tak mohlo necelých 100-tisíc ľudí. Záujem o Sputnik je zatiaľ nejasný. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) očakáva, že zaočkovať sa dá okolo 80-tisíc ľudí. Ak občania prejavia o očkovaciu látku záujem, vláda ju vraj dokúpi.

Očkovať sa bude naprieč celým Slovenskom

Podľa šéfa rezortu zdravotníctva by malo v každom kraji fungovať jedno očkovacie centrum. Konkrétne mestá sú: Bratislava, Nové Zámky, Piešťany, Humenné, Lučenec, Michalovce, Bojnice a Žilina.

„Teraz sa doriešuje logistika, návoz vakcín, ich uskladnenie,“ uviedol. Logistiku tejto očkovacej vakcíny považuje za najkomplikovanejšiu, keďže po rozmrazení vydrží dve hodiny.

Prvá osoba má byť zaočkovaná v pondelok 7. júna. V utorok to v relácii TV Markíza Na telo plus oznámil Lengvarský.

Vakcína je na národnom očkovacom portáli dostupná v kolónke „neregistrovaná vakcína“. Je dostupná pre vekovú kategóriu 18 až 60 rokov. Toto obmedzenie zrejme súvisí s nedostatkom dát z klinických štúdií pre vyššie vekové kategórie.

Foto: korona.gov.sk

Záujemcovia o štepenie neregistrovanou vakcínou musia potvrdiť, že si prečítali Poučenie o prijatí neregistrovanej vakcíny.

Zodpovednosť nesie štát, vedľajšie účinky ako pri AstraZeneca

Minister uviedol, že vakcína je podľa neho bezpečná a očakáva len také vedľajšie účinky, aké sa vyskytujú pri iných vektorových vakcínach – Vaxzevria (AstraZeneca) a Johnson & Johnson. Vo veľmi zriedkavých prípadoch sa pri týchto dvoch vakcínach vyskytli aj nežiaduce účinky v podobe tromboembolických ochorení. Regulátori v Európe aj Spojených štátoch sa však zhodli na tom, že prínosy vakcín prevyšujú v oboch prípadoch potenciálne riziká.

Za prípadné nežiaduce následky po očkovaní Sputnikom nesie zodpovednosť štát, rovnako ako v prípade zvyšných registrovaných vakcín. Na spustenie očkovania je najvyšší čas. Interval medzi obomi dávkami je 28 dní. Prvá dávka ampuliek v sklade v Šarišských Michaľanoch exspiruje v júli a druhá dávka v auguste.

Slovensko si pôvodne objednalo dva milióny ampuliek, ktorými by sa dal zaočkovať milión občanov. S nákupom, ktorý dohadoval expremiér Igor Matovič a exšéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (obaja OĽaNO), však nesúhlasili zvyšní koaliční partneri. Nezhody viedli až k aprílovej rekonštrukcii vlády.


Ďalšie články