Mičovského spojencovi, bojovníkovi proti korupcii hrozí 15 rokov. NAKA obvinila farmára Oravca

Ján Mièovský František Oravec Iniciatíva po¾nohospodárov Gyòov Ján Mičovský a vpravo František Oravec. Foto: František Iván/TASR

Národná kriminálna agentúra obvinila známeho agropodnikateľa Františka Oravca. Za celkovo tri skutky mu hrozí až 15 rokov odňatia slobody. Jeho blízky človek Jaroslav Jánoš, s ktorým spoluzakladal stranu Máme toho dosť, stále šéfuje Pôdohospodárskej platobnej agentúre, hoci mal byť iba dočasným riaditeľom.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila známeho farmára a neúspešného politika, ktorý spoluzakladal stranu Máme toho dosť, Františka Oravca. Podľa policajných vyšetrovateľov mal manipulovať obstarávanie v rámci miliónových dotácií, ktoré dostal v roku 2010.

Dopustiť sa tým mal pokračujúceho zločinu poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev v jednočinnom súbehu s pokračujúcim obzvlášť závažným zločinom subvenčného podvodu. V prípade dokázania viny mu hrozí až 15-ročný pobyt za múrmi väznice.

Súťaž nesúťaž

Celkovo ide o tri skutky, pričom dva sa týkajú agrodotácií z roku 2010. Oravec požiadal o poskytnutie nenávratných finančných prostriedkov (NFP) v rámci programu rozvoja vidieka. Peniaze mali byť určené na vybudovanie agroturistického areálu.

„Ako povinné prílohy projektov v rámci žiadostí o poskytnutie NFP boli predložené nesprávne doklady týkajúce sa výberu dodávateľov stavebných prác a tovarov, pretože aj keď ich výber formálne vykonaný bol, cenové ponuky uchádzačov mali byť zámerne koordinované tak, aby sa víťaznou cenovou ponukou stala ponuka vopred určenej spoločnosti,“ vysvetlil hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Farmár, ktorý sa paradoxne zviditeľnil organizovaním poľnohospodárskych protikorupčných protestov pred tromi rokmi, dostal od Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) na vybudovanie spomenutého areálu dokopy takmer jeden milión eur.

Zľava: Jaroslav Jánoš, Patrik Magdoško a František Oravec. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Ako píšu Aktuality, tretí skutok takisto súvisí so žiadosťou z roku 2010, avšak tá sa týka operačného programu konkurencieschopnosť a hospodársky rast. Oravec dostal 2,5-miliónovú dotáciu na výstavbu malej vodnej elektrárne Gyňov.

Hoci na tento projekt Oravec zrealizoval verejnú súťaž na dodávateľa stavebných prác, podľa vyšetrovateľov mala byť v konečnom dôsledku zmanipulovaná. Podľa Slivku bola ušitá tak, aby sa jej víťazom stala vopred určená spoločnosť.

Oravec poukazuje na Esin

Farmár závery NAKA odmieta a jej vyšetrovania považuje za vykonštruované. Postup polície dáva do súvisu s jeho spormi s finančnou skupinou Esin, ktorú aktuálne ovláda rodina Patrika Tkáča z J&T. Vážne obvinenie podľa neho stojí na výpovedi svedkyne, ktorá už roky pracuje v jednej z firiem, ktorú kontroluje práve Esin.

„Vznesené obvinenie na moju osobu je vyfabrikovaná lož oznamovateľa z Esinu. Že sa niečo nepríjemné na moju osobu udeje, som čakal, veď voči skupine mám vyhratých 67 občianskoprávnych konaní, trestných a exekučných konaní. Esin má vznesených sedem obvinení na základe mojich trestných oznámení,“ vyhlásil Oravec pre Aktuality.

Oravcov kamarát v PPA

Zaujímavosťou je, že súčasným šéfom Pôdohospodárskej platobnej agentúry je Jaroslav Jánoš, blízky Oravcov spolupracovník a taktiež spoluzakladateľ strany Máme toho dosť, ktorá v posledných voľbách do Národnej rady SR získala iba 0,32 percenta hlasov.

Ako dočasného riaditeľa ho začiatkom decembra vlani menoval bývalý šéf agrorezortu pod kontrolou OĽaNO Ján Mičovský. Jánoš mal pobudnúť na najdôležitejšej stoličke v agentúre iba dva až tri týždne. Po stroskotaní januárového výberového konania, v ktorom neprešiel ani jeden z piatich uchádzačov, je podľa informácií na webe PPA stále riaditeľom.

„Ja som ho nominoval, bolo to moje rozhodnutie. Ľudia, ktorí roky poukazovali na to zlé, čo sa dialo, a ktorí majú veľmi konkrétne skúsenosti, tak sa tam jeden alebo dvaja určite nestratia,“ reagoval exminister Mičovský pri Jánošovom nástupe s tým, že musí dokázať, že vie naprávať to, čo kritizoval.

Výberové konanie sa stalo predmetom ostrej kritiky niektorých stavovských organizácií pôsobiacich v agrosektore. „Svedčí to o tom, že ministerstvo je naďalej riadené neodborne a maximálne chaoticky,“ uviedla vtedy na otázky Štandardu hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

František Oravec z Iniciatívy poľnohospodárov a vtedajší zástupca lesníkov Ján Mičovský počas protestu pred Úradom vlády SR v Bratislave. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Neúspešný podnikateľ

Mičovský sa na sklonku marca 2019, rok pred nástupom do funkcie, objavil ako rečník na protivládnom farmárskom proteste. Vystúpil na rovnakom pódium ako Oravec či jeho pravá ruka Patrik Magdoško. Práve skupina okolo Oravca ostala Mičovskému počas ministrovania verná aj v momentoch, keď nad ním všetci ostatní farmári lámali palicu.

Mimoparlamentná strana Hlas-SD minulý mesiac pripomenula, že Jánoš tesne pred nástupom do úradu prepísal svoju v súčasnosti neaktívnu firmu Dafort Agro na družku. Spoločnosť v minulosti dostala od PPA 30-tisícovú pokutu. Jánoš sa pred rokmi pre finančné problémy dostal do situácie, keď neplatil odvody a dane.


Ďalšie články