Británii hrozí tretia vlna pandémie. Pre prichádzajúcich Slovákov platí domáca karanténa

Boris Johnson prehliadka priestory závodu na výrobu vakcíny AstraZeneca, Macclesfield Britský premiér Boris Johnson v ochrannom odeve počas návštevy v závode na výrobu vakcíny AstraZeneca v anglickom meste Macclesfield. Foto: TASR/AP

Už koncom júna sa mali vo Veľkej Británii skončiť všetky opatrenia proti šíreniu covidu. Plány vlády však môže prekaziť tretia vlna pandémie. Tá sa podľa jedného z vedeckých poradcov kabinetu premiéra Borisa Johnsona už začala. Slovensko pre Britov nepatrí z pandemického hľadiska k najbezpečnejším krajinám. Slováci sa stále musia pripraviť na karanténu po príchode.

Posledné májové dni pribúdalo vo Veľkej Británii okolo 3-tisíc nových prípadov ochorenia COVID-19 denne. Takéto hodnoty pritom vedci nezaznamenali naposledy v prvej polovici apríla.

Profesor Ravi Gupta z University of Cambridge pre BBC viedol, že aj keď sú počty nových prípadov „relatívne nízke“, tak indický variant podporil exponenciálny rast a situácia sa môže zhoršiť. Podľa neho Británia už je na začiatku tretej vlny pandémie.

Gupta nepopiera, že počet nových prípadov je momentálne pomerne nízky, ale varuje. „Všetky vlny sa začínali nízkym počtom prípadov, ktoré rachotia v pozadí a potom explodujú, takže kľúčové je, že to, čo teraz vidíme, sú prvé známky vlny (pandémie),“ povedal profesor.

Vzhľadom na rastúci počet zaočkovaných trvá nástup tretej vlny pandémie podľa Guptu dlhšie. V Británii sa doposiaľ podarilo zaočkovať vyše 39 miliónov ľudí, čo je už viac ako polovica populácie. Vedec však tvrdí, že netreba podľahnúť „falošnému pocitu bezpečia“.

Otvoriť či neotvoriť

Britský premiér Boris Johnson bol rozhodnutý zrušiť všetky reštrikčné opatrenia k 21. júnu. Gupta však tvrdí, že by vláda mala posunúť tento dátum o niekoľko týždňov. Predseda vlády už pripustil, že možno bude skutočne potrebné počkať.

S 4,5 miliónmi prípadov covidu a vyše 128-tisícmi úmrtí patrí Británia ku krajinám najhoršie zasiahnutých pandémiou. Napriek tomu smeruje už dlhšie k úplnému otvoreniu spoločnosti a bola medzi prvými štátmi, ktoré testovali podmienky otvárania hromadných podujatí.

Šéf britskej obchodnej asociácie živej hudby Live Greg Parmley tvrdí, že je sektor pripravený na koniec opatrení. Od veľkých hudobných festivalov až po malé podujatia, všetci sa podľa neho po vyše roku, keď nemohli fungovať, upínajú na 21. jún.

Parmley uviedol, že séria skúšobných podujatí, ktoré vláda zorganizovala, ukázala, že hudobné podujatia sa dajú usporiadať s takmer nulovým dopadom na pandemickú situáciu. „Nie je dôvod nechávať nás dlhšie zatvorených,“ dodal.

Aj ďalší z hlavných poradcov britskej vlády pri pandémii Adam Finn však varoval pred júnovým dátumom uvoľňovania opatrení. „Myslím si, že je nešťastné, že majú všetci v mysli tento konkrétny dátum, pretože to, čo skutočne potrebujem je pochopiť, ako sa veci vyvíjajú a potom sa adekvátne prispôsobiť,“ tvrdí Finn.

Indický variant

Vedci varujú, že nádeje na ukončenie opatrení môže Britom prekaziť takzvaný indický variant covidu. Práve nákazy týmto kmeňom koronavírusu SARS-Cov-2, ktorý ochorenie vyvoláva, sú v Británii momentálne najčastejšie. Podľa vedcov tvoria až tri štvrtiny nových prípadov.

Práve pre indický variant chcú odborníci od Johnsonovej vlády, aby posunula rušenie reštrikcií. Niekoľko týždňov navyše by dalo podľa vedcov viac času na to, aby druhú dávku vakcín proti covidu dostalo viac ľudí.

Pre súčasnú pandemickú situáciu je Británia v slovenskom cestovateľskom semafore schválenom vládou označená čiernou farbou. To znamená, že pri návrate zo Spojeného kráľovstva na Slovensko sa ľudia nevyhnú 14-dňovej domácej karanténe.

Cestovanie do Británie

Od 17. mája platí v Británii nové nariadenie vlády. Týka sa krajín rozdelených tiež podľa trojfarebného semaforu (červená, jantárová, zelená). Slovensko patrí do „jantárovej“ skupiny krajín. Pre našincov cestujúcich do Spojeného kráľovstva to znamená, že po príchode sa budú musieť izolovať doma po dobu desať dní. Taktiež budú musieť absolvovať PCR test na druhý a ôsmy deň.

Novinkou je, že ľudia, ktorí do Británie pricestujú z „jantárových“ (amber) krajín, si budú môcť karanténu skrátiť. A to tak, že po ukončení piateho dňa absolvujú covid test u privátneho poskytovateľa. Negatívny výsledok znamená možnosť okamžitého ukončenia karantény.

Podľa nového nariadenia sa budú musieť cestujúci prichádzajúci do Británie aj naďalej preukazovať negatívnym covid testom. Platí povinnosť pre každého cestujúceho prichádzajúceho do Spojeného kráľovstva registrovať sa online a vyplniť takzvaný „formulár na vyhľadanie cestujúcich“ (passenger locator form). Registrácia je možná 48 hodín pred plánovaným príchodom do krajiny.

Úrady v Británii občanom a cudzincom, ktorí pricestujú, odporúčajú, aby pracovali aj naďalej z domu, pokiaľ to povaha ich zamestnania povoľuje a vyvarovali sa zbytočnému cestovaniu. Zároveň odporúčajú dodržiavať bezpečnú vzdialenosť dva metre počas čakania v radoch a v interiéroch. Nosenie rúšok vo všetkých interiéroch je stále povinné. Za nedodržanie nariadenia hrozí pokuta.

Spojené kráľovstvo postupne uvoľňuje opatrenia, ktoré boli zavedené v súvislosti s pandémiou COVID-19. Britský premiér Boris Johnson predstavil plán uvoľňovania opatrení s presnými dátumami rozvoľňovania už 22. februára. Plán je rozdelený na etapy. Každá podlieha schváleniu po konzultácii s odborníkmi. Tá posledná by sa mala definitívne skončiť 21. júna. Záleží však na tom, či sa Johnsonova vláda rozhodne počúvať rady odborníkov a rozvoľňovanie posunie o niekoľko týždňov. Definitívne rozhodnutie by malo padnúť najneskôr 14. júna.

Kompletné pravidlá, ktoré aktuálne platia v Spojenom kráľovstve nájdete prehľadne na stránkach britskej vlády.


Ďalšie články