Na olympijských hrách sa môže objaviť prvá trans vzpieračka. Podľa súperky ide o zlý vtip

Laurel Hubbardová Laurel Hubbard. Zdroj: Twitter/Laurel Hubbard @CModeci

Tohtoročné letné olympijské hry môžu byť prvé v histórii, na ktorých bude súťažiť aj trans osoba. Možná účasť Novozélanďanky Laurel Hubbardovej v ženskej kategórii však budí kritiku aj medzi samotnými súperkami. Tie sa ozvali už v minulosti, ale neúspešne.

Laurel Hubbardová môže byť prvou trans ženou, ktorá bude súťažiť na olympiáde. Fakt, že by mohla v Tokiu nastúpiť proti ženám, však vzbudzuje kritiku. Belgická vzpieračka Anna Vanbellinghenová uviedla, že účasť transrodovej Novozélanďanky na hrách je pre ostatné športovkyne „ako zlý vtip“.

Hoci musí 43-ročná Novozélanďanka pred vôbec najväčším športovým podujatím ešte stále splniť výkonnostné štandardy, šance, že sa na olympiádu nakoniec dostane, sú vraj vysoké.

Vanbellinghenová, ktorá vzpiera v rovnakej kategórii nad 87 kilogramov ako Hubbardová, tvrdí, že plne podporuje trans komunitu. Dodáva však, že princípy inklúzie by podľa nej nemali ísť na úkor ostatných.

„Každý, kto trénoval vzpieranie na vrcholovej úrovni, veľmi dobre vie, že toto je pravda: táto situácia je neférová voči športu aj športovcom,“ uviedla belgická vzpieračka na adresu trans súperky.

Zmeny pravidiel

Súperiť so ženami na olympiáde umožňujú trans osobám zmeny pravidiel Medzinárodnej olympijskej komisie (IOC). Od roku 2015 je vďaka nim dovolené bývalým mužom súťažiť so ženami. Stačí, ak majú pred súťažou aspoň rok nepretržite hladinu testosterónu pod 10 nanomolov na liter krvi. Zdravý dospelý muž má bežne od 9 do 32 nanomolov testosterónu na liter krvi.

Mnohí vedci však pravidlá IOC kritizujú. Tvrdia, že tieto úpravy v skutočnosti robia len minimum preto, aby odstránili biologické výhody trans športovcov medzi ženami. Ak totiž trans osoba prekoná pubertu ako muž, tak má fyziologicky silnejšie kosti aj svaly ako ženy.

Medzinárodná vzpieračská asociácia (IWF) navyše zmenila pre pandémiu ochorenia COVID-19 kvalifikačné kritériá. Znížil sa počet súťaží, ktoré športovci musia absolvovať za rok, aby sa mohli o účasť na olympiáde uchádzať. Namiesto šiestich stačia štyri. Aj to Hubbardovej otvorilo cestu na olympiádu.

„Športovkyne majú pocit, že je celá táto vec zlý vtip. Pre niektoré to znamená, že im ujdú celoživotné šance na získanie medaily či olympijskej kvalifikácie, a my sme bezmocné,“ dodala Vanbellinghenová.

Gavin Hubbard

Hubbardová sa narodila v roku 1978 ako Gavin Hubbard. Jeho otec Dick je bývalým starostom Aucklandu a zakladateľ potravinovej spoločnosti Hubbard Foods.

Syn z bohatej rodiny v roku 1998 prekonal viaceré novozélandské juniorské rekordy. V roku 2012 sa z Hubbarda stal výkonný riaditeľ olympijského vzpierania na Novom Zélande. O rok neskôr podstúpil tranzíciu na ženu.

V roku 2017 Hubbardová vyhrala zlato v najťažšej váhovej kategórii na medzinárodnej vzpieračskej súťaži v austrálskom Melbourne. Už vtedy jej víťazstvo vzbudilo kritiku a viacero športovcov sa ozvalo proti jej účasti na ženskej súťaži. V roku 2019 bola dvakrát zlatá na Pacifických hrách v Samoe. Vlani zase zvíťazila v kategórii nad 87 kilogramov na svetovom šampionáte vzpieračiek v Ríme.

Vstup Hubbardovej do profesionálneho ženského vzpierania považuje množstvo ľudí, nielen športovkýň, za provokáciu. Novozélandská olympijská komisia napriek tomu hovorí, že jej účasť na letnej olympiáde v Tokiu je vysoko pravdepodobná.


Ďalšie články