Festivaly sú späť a Festival Lumen tiež

10-768x510 Zdroj: festivallumen.sk

V dňoch 4. a 5. júna sa po ročnej prestávke vracia jeden z najväčších a najznámejších slovenských kresťanských festivalov, Festival Lumen. Prečítajte si o tom, čo všetko pandémia prekazila, aj o tom, čo sa tento rok chystá.

Trnavské centrum sa každý rok na jeden víkend viditeľne zmení. Na Trojičnom námestí na chvíľu prestanú hrať hlavnú úlohu kaviarne, pribudne pódium a tisícky mladých ľudí. Spôsobuje to Festival Lumen, ktorý Trnava už takmer tridsať rokov hostí. Presné číslo je ťažké odhadnúť aj pre organizátorov festivalu, keďže ani im nie je úplne jasné, ako pristupovať k predošlému ročníku, ktorého plánovaný priebeh narušila – ako všetky ostatné podujatia – pandémia.

„V marci v roku 2020, keď sa objavil prvý prípad vírusu COVID-19 na Slovensku, boli dohodnuté už všetky kapely, ktoré mali v danom ročníku vystúpiť. Práve v tom týždni sme predstavovali headlinera, ktorým bol Lecrae, americký raper, ktorý je držiteľom ceny Grammy,“ spomína na minulý rok člen organizačného tímu festivalu Lukáš Balún. Výnimočná situácia teda zapríčinila aj výnimočnú verziu festivalu, ktorý sa celý presunul do online priestoru a divákom ponúkol záznamy koncertov z niekoľkých minulých ročníkov. Fanúšikovia Festivalu Lumen si teda zadarmo mohli vychutnať koncerty kapiel ako Leeland, Hillsong Young & Free alebo Delirious?.  

Hoci to tento rok dopadne inak, do poslednej chvíle to nebolo jasné.

„Minulý rok v septembri sme rátali s tým, že v roku 2021 budeme v klasickom veľkom formáte. Na prelome novembra a decembra 2020 sa naše partnerské festivaly z Veľkej Británie a Holandska zrušili, čo už naznačovalo, že ani náš festival v klasickej forme nebude. V marci sme sa teda rozhodli, že budeme streamovať aspoň online koncert z mestskej veže v Trnave, plus sme začali nahrávať workshopy, aby sme ich mohli použiť online. Nakoniec nám kultúrny COVID automat umožnil festival organizovať a finálnu verziu programu sme dali dokopy týždeň po vydaní automatu,“ približuje Balún. Na festivale sa tak tento rok predstavia známe mená slovenskej hudobnej scény – tie kresťanské aj tie sekulárne úspešné. 

Koho uvidíme?

Tú prvú časť reprezentuje projekt Godzone a Miťo Bodnár, ktorých na festivale uvidíme v piatok večer. Bodnár má jeden z najvýraznejších hlasov medzi slovenskými chválovými intepretmi, hoci jeho piesne nemožno zaškatuľkovať ako typický worship. Miťo má k hudbe svojský a originálny prístup a je známy tým, že sa vždy obklopuje vynikajúcimi hudobníkmi.

Projekt Godzone azda netreba ani predstavovať – spojenie kreatívnych ľudí z celého Slovenska, zoskupených okolo ESPÉ zo Sliača, je synonymom prvoligovej kvality a zároveň duchovného zážitku.

Spolupráca Miťa Bodnára s projektom Godzone na Godzone tour 2019.

Sobota bude patriť Sime Martausovej, slovenskej pesničkárke, ktorej piesne počuť z rádií, hoci je v nich často zašifrovaný spirituálny odkaz. Na Festivale Lumen zahrá v tandeme s Pavlom Helanom, pesničkárom z Českej Republiky, ktorý má tiež skúsenosti s veľkým šoubiznisom: účinkoval napríklad v Česko Slovensko má talent.

A keďže Festival Lumen nie je iba o hudbe a koncertoch, sobotné denné workshopy budú viesť lekár a vedec Vladimír Krčméry a kňaz a psychológ Max Kašparů, ktorého vidieť naživo je dnes veľkou raritou. Hoci je tohtoročný festivalový program oproti typickému programu redší, každý z jeho častí má potenciál byť highlightom víkendu a veľkým zážitkom. O tom svedčí aj organizátormi avizovaný fakt, že festival je takmer vypredaný. 

Program vidia a počujú veriaci i neveriaci

Kombinovať v programe kvalitné kresťanské aj sekulárne úspešné kapely je akýmsi trademarkom Festivalu Lumen. Jeho unikátny charakter mestského hudobného festivalu, konajúceho sa zvyčajne na hlavnom trnavskom námestí zapríčiňuje, že sa ho počas festivalového víkendu zúčastní obrovské množstvo ľudí, ktorí často prechádzajú okolo a pristavia sa. Na záverečných koncertoch je už štandardom plné námestie a účasť okolo šesťtisíc ľudí, rekordom bol koncert kapely Delirious? v roku 2008, keď organizátori narátali desaťtisíc návštevníkov. Program tak vidia a počujú veriaci i neveriaci ľudia a to je pre organizátorov dôležité.

„Naším cieľom je vidieť ľudí šťastných pri vzájomných stretnutiach a pri momentoch modlitby a spevu na Božiu slávu. Teda cieľom je moment stretnutia sa s Bohom a človekom,“ opisuje víziu riaditeľ festivalu, saleziánsky kňaz Ján Holubčík. „Som presvedčený, že je to Boží projekt a to je moja hlavná motivácia pokračovať v ňom.“ Môže byť problémom, že festival riadi kňaz, ktorý prirodzene inklinuje k inému typu služby? „Dôležité je správne nastaviť fungovanie tímu a nájsť ochotných a zapálených mladých pre službu. Teraz máme v tíme nových perspektívnych mladých. Veľmi sa tomu teším. Snažíme sa celý program pripraviť tak, že počas festivalu už len chodím a venujem sa dobrovoľníkom, účastníkom a hosťom. Druhý festivalový deň už zvyčajne zo mňa opadne všetko napätie a začínam si to užívať,“ tvrdí Holubčík. 

Dobrovoľníctvo je základ

Apropo, tím mladých a perspektívnych organizátorov. Ten je kompletne celý zložený z ľudí, ktorí na festivale začínali ako dobrovoľníci. „Ak máš ako dobrovoľník za sebou už niekoľko ročníkov, môžeš dostať na starosť jednu zo sekcií (parking, info, strava, elektrika, staff…), a ak ani po tomto „šéfovaní“ v sekcii nebudeš mať toho plné zuby, tak potom je tu pre teba TEAM, ktorý ti zoberie všetok tvoj voľný čas a energiu,“ smeje sa Balún, ktorý je sám príkladom tohto „kariérneho vývoja“ – začínal ako dobrovoľník, neskôr manažoval malý stage, hlavný stage a dnes festival spoluorganizuje ako externý produkčný. Podobný príbeh koniec-koncov zažil aj festival samotný, ktorý sa z kostola postupne presunul na ihrisko vedľa kostola, do mestskej športovej haly, až nakoniec zakotvil na Trojičnom námestí a dnes má okrem hlavného pódia aj štyri vedľajšie a počas festivalového víkendu obsadí v podstate všetky kultúrne miesta v Trnave. 

O tom, kam sa festival organizovaný mladými dobrovoľníkmi, posunie tento rok, sa môžete presvedčiť na vlastnej koži. Koná sa už tento víkend a míňajúce sa vstupenky nájdete na webovej stránke festivalu

Pozvánka na Festival Lumen.


Ďalšie články