Všetci proti Orbánovi? Funkčnosť protivládnej koalície ukazuje prekvapivo Jobbik

Viktor Orbán. Foto: TASR/AP Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Proti maďarskému premiérovi Vikorovi Orbánovi vyrástla na domácej scéne opozícia vytvorená spojenectvom skutočne rôznorodých strán. Spojením síl chcú postaviť kandidáta, ktorý o rok zvíťazí a ukončí dlhoročnú vládu Fideszu. O post má záujem budapeštiansky liberálny primátor.

V decembri minulého roka sa k spolupráci zaviazala socialistická MSZP, ľavicová DK, strany zelených LMP a Párbeszéd, liberálne Momentum i pravicový Jobbik.

Opozičné strany vytvorili spojenectvo do parlamentných volieb v roku 2022 s cieľom poraziť súčasnú vládnu stranu Fidesz vedenú premiérom Viktorom Orbánom spojenú s kresťanskými demokratmi (KDNP). Plánujú ponúknuť len jedného kandidáta v každom volebnom obvode, spoločný program či jediného kandidáta na pozíciu premiéra.

Maďarsko používa zmiešaný volebný systém. Časť poslancov (176) sa volí v jednomandátových obvodoch systémom väčšiny, menšia časť (152) sa volí z miestnych kandidátnych listín vo viacmandátových obvodoch, ktoré kopírujú župné usporiadanie krajiny.

Núka sa však legitímna otázky, do akej miery bude pestrá kombinácia opozičných strán schopná skutočne spolupracovať. Jednu z odpovedí ponúklo hnutie Jobbik, ktoré chcelo v minulosti zrušiť Trianonskú mierovú zmluvu, Benešové dekréty i iné politické strany.

Reformovaný Jobbik nedávno podporil kandidátku ľavicovej Demokratickej koalície (DK) Olgu Kálmánovú v opozičných primárkach druhého obvodu hlavného mesta Budapešť.

Ako podotýka portál Euractiv, pravičiari z Jobbik sa aj vo viacerých ďalších prípadoch stiahli v prospech kandidátov iných opozičných strán, vrátane liberálov. Zatiaľ sa zdá, že spolupráca protiorbánovskej koalície môže skutočne fungovať.

Pokiaľ sa nepodarí opozícii do volieb rozhádať, Orbán bude mať po viac ako desaťročí silného protivníka. Viaceré prieskumy za ostatný rok ukazujú popularitu opozičného bloku, ktorý sa doťahuje na vládny Fidesz, či ho rovno predbieha o pár percentuálnych bodov.

Opozičný blok čaká výber lídra kandidátky

Medzi najdôležitejšie otázky stále patrí: Kto bude tvárou jednotného bloku a vyzve Orbána? Opozičné strany plánujú voliť vedúceho kandidátky v primárkach na jeseň. Najčastejšie sa skloňuje progresívny starosta Budapešti Gergely Karácsony, pôvodne člen zelenej strany LMP.

V roku 2019 vytvorili starostovia hlavných miest štátov Vyšehradskej skupiny takzvaný Pakt slobodných miest. Jeho súčasťou je i Karácsony, za Bratislavu zasa Matúš Vallo. Tento pakt mal vyslať správu, že aj v krajinách V4 existujú hráči „oddaní liberálnym a progresívnym hodnotám EÚ“.

V hre je však aj predseda Jobbiku Péter Jakab. Snaží sa zmeniť povedomie o Jobbiku ako krajne pravicovej, nedemokratickej či antisemitickej strane, čím pokračuje vo filozofii deradikalizácie svojich predchodcov. Podľa mnohých prieskumov je najobľúbenejším vodcom opozičnej strany.

Šancu má tiež kandidátka socialistov z DK Klára Dobrevová, či liberálny András Fekete-Győr zo strany Momentum. Zaujímavý je i Péter Márki-Zay, konzervatívny politik, ktorý zvíťazil v roku 2018 nad kandidátom Fideszu v boji o stolec starostu mesta Hódmezővásárhely. Mesto sa dlho považovalo za baštu Orbánovej strany.

Verný spojenec Pekingu

Fidesz vládne v Maďarsku od roku 2010, v rokoch 1998 až 2002 bol vo vládnej koalícii. V posledných voľbách získala strana 49,27 percent hlasov a po tretíkrát dosiahla ústavnú väčšinu. Orbánová vláda si dlhodobo vysluhuje kritiku od opozície a Európskej komisie za nedemokratické prvky vládnutia.

Tú vyvolala napríklad tvorba novej ústavy v roku 2011, zmeny v súdnictve, alebo najnovšie aj plány na výstavbu nového pôsobiska šanghajskej Futanskej univerzity v Budapešti. Podľa oficiálnych vládnych návrhov, na ktoré sa odvoláva maďarský investigatívny portál Direkt36, má kontrakt na výstavbu získať Čínska štátna korporácia stavebného inžinierstva podozrievaná zo špionáže či korupcie.

Výstavba budapeštianskej pobočky Fudanskej Univerzity by mala stáť až 1,5 miliardy eur s tým, že materiál i pracovná sila prídu z Číny. Ide o jednu z najväčších investícií do maďarského vysokého školstva, ktorá má byť navyše financovaná z čínskej pôžičky, ktorú bude splácať Maďarsko.

Opozícia preto upozorňuje, že sa Maďarsko môže dostať do dlhovej pasce podobne ako Čierna Hora. Zároveň treba spomenúť, že Fu-tan je nielen prestížnou univerzitou, ale tiež mimoriadne dôležitým nástrojom komunistickej strany na rozširovanie svojej sféry vplyvu po celom svete. V roku 2019 boli univerzitné pravidlá o slobode myslenia a akademickej slobode nahradené vyhlásením o vernosti Čínskej komunistickej strane.


Ďalšie články