Na americkom odpočúvaní spojencov vrátane Merkelovej podľa nových odhalení pracovali aj Dáni

Druhý a závereèný deò mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli Angela Merkelová. Foto:TASR/AP

Do škandalózneho amerického odpočúvania spojencov, ktoré vyplávalo na povrch počas minulej dekády, boli podľa nových odhalení zapojení aj Dáni. Nová ministerka obrany tejto škandinávskej krajiny hovorí o neprijateľných činoch. Dánska spravodajská služba podľa experta čelila výberu, s kým bude užšie spolupracovať.

Dánska zahraničná a vojenská tajná služba FE (Forsvarets Efterretningstjeneste) pomáhala americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA) s odpočúvaním popredných európskych politikov, medzi ktorými boli aj spolková kancelárka Angela Merkelová a nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

Dánske spravodajské služby tiež pomohli americkej agentúre špehovať dánske ministerstvá zahraničných vecí a financií, ako aj dánskeho výrobcu zbraní. FE tiež spolupracovala s NSA na špionážnych operáciách proti samotnej vláde USA.

Informuje o tom nemecké Deutsche Welle či dánsky rozhlas (DR), ktorý to zistil v spolupráci s ďalšími európskymi médiami vrátane nemeckých televízií NDR, WDR a denníka Süddeutsche Zeitung. Odhalenie o spolupráci zo Škandinávie prišlo až 8 rokov po tom, ako sa začali objavovať prvé informácie o americkom odpočúvaní spojencov v roku 2013.

Prístup k hovorom aj četovej komunikácii

FE konkrétne umožnila NSA využívať v rokoch 2012 až 2014 tajnú odpočúvaciu stanicu Sandagergardan neďaleko Kodane. Americká tajná služba bola vďaka tomu schopná „napichnúť“ dôležitý internetový uzol spájajúci rôzne podmorské káble.

Podľa DR mala NSA prístup k textovým správam, telefonickým hovorom a komunikácii prostredníctvom četov. DR tvrdí, že jej informácie pochádzajú z deviatich zdrojov, ktoré mali prístup k utajovaným informáciám FE. Potvrdilo ich aj niekoľko nezávislých zdrojov.

Dánska ministerka obrany: Je to neprijateľné!

Odpočúvanie sa týkalo popredných politikov z Nemecka, Švédska, Nórska, Holandska a Francúzska. Spolupráca s NSA bola zdokumentovaná v internej správe FE v roku 2015. Dánska ministerka obrany Trine Bramsenová, ktorá je vo funkcii od júna 2019, bola o tom podľa DR informovaná v auguste 2020. Pre DR povedala, že „systematické odpočúvanie spojencov“ je neprijateľné.

Nemecká vláda podľa svojho hovorcu o špehovaní popredných členov vlády z Dánska vôbec netušila. Podobne reagoval aj prezident Steinmeier.

Peed Steinbrück, niekdajší kandidát na kancelárske kreslo za nemeckú SPD, ktorý bol rovnako odpočúvaný, uviedol, že z politického hľadiska to považuje za „škandál“. Pripustil síce, že západné štáty vyžadujú fungujúce spravodajské služby, no skutočnosť, že dánske úrady špehovali svojich partnerov, podľa neho ukázala, „že si skôr robia veci sami“.

Tajné služby zatiaľ mlčia

Už skôr sa objavili správy, že NSA údajne odpočúvala aj Merkelovej mobil, na čo kancelárka reagovala s pobúrením. Spolková prokuratúra však vyšetrovanie tohto prípadu v roku 2015 zastavila.

Pokiaľ ide o motív neštandardnej spolupráce, dánsky expert na operácie tajných služieb Thomas Wegener Friis je presvedčený, že FE čelila výberu, s ktorými globálnymi partnermi bude užšie spolupracovať. „Učinili jasné rozhodnutie pracovať s Američanmi a proti ich európskym partnerom,“ povedal pre NDR.

Patrick Sensburg, ktorý viedol nemecký parlamentný výbor k vyšetrovaniu špionážneho škandálu NSA, novými informáciami prekvapený nebol. Podľa zákonodarcu z Merkelovej CDU je dôležité pochopiť, čím sú motivované spravodajské služby vo všeobecnosti. „Nejde o priateľstvá. Nejde tu o morálno-etické ašpirácie. Ide o sledovanie záujmov,“ uviedol.

NSA ani dánska tajná služba sa k najnovším obvineniam zatiaľ nevyjadrili.


Ďalšie články