Na internete sa šíri údajná správa SIS prednesená v parlamente. NBÚ pred jej zverejnením varuje

Tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Foto: Jaroslav Novák/TASR Tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Národný bezpečnostný úrad (NBÚ). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) varuje pred ďalšou distribúciou alebo medializáciou materiálu, ktorý je šírený ako utajovaná správa Slovenskej informačnej služby (SIS). Upozorňuje na to na sociálnej sieti.

„Ak by išlo o autentický dokument, a teda o utajovanú skutočnosť, takáto informácia je určená iba pre oprávnené osoby a vzťahujú sa na ňu ustanovenia zákona o ochrane utajovaných skutočností,“ ozrejmil NBÚ.

Úrad dodal, že bezpečnostné zložky zachytili šírenie rôznych elektronických exemplárov materiálu, ktorý má znaky utajovanej písomnosti, a to cez rôzne mobilné aj desktopové aplikácie.

V prípade neoprávnenej manipulácie hrozí udelenie sankcie jednotlivcovi alebo organizácii. „Ide o priestupok, resp. o správny delikt na úseku ochrany utajovaných skutočností,“ varuje úrad na svojom facebookovom profile.

Podľa Denníka N si dokument doručený riaditeľom SIS Michalom Aláčom do parlamentu zrejme niekto odfotografoval a poslal ďalej.

(top,tasr)


Ďalšie články