Vyhrabávame sa z jarma pandémie, klesáme do bahna zadlženosti

Igor Matoviè Minister financií Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Otvorenie štátneho rozpočtu nemusí byť posledné. Od ministra financií sa môžeme dočkať ďalších prekvapení. Ekonomické zdôvodnenie jeho krokov je, že ľuďom dopraje.   

Musím priznať, pri predchádzajúcom komentári o zvyšovaní výdavkov štátneho rozpočtu som sa mýlil. Predpokladal som, že Igor Matovič a Richard Sulík sa dohodnú. Napokon nie. Matovič s ďalšími dvoma koaličnými partnermi to zlomili cez koleno. Nielenže vyššie výdavky v parlamente schválili, ale ešte k nim pridali niečo navyše, a tak sa štátny rozpočet nafúkne o takmer štyri miliardy eur.  

Platí však iné, na čo Štandard upozornil, a v aktuálnej situácii je to ešte významnejšie. Koaliční partneri sa až na SaS dohodli na nebývalom zvýšení výdavkov konsenzuálnym spôsobom. Niečo sa pridá môjmu rezortu, niečo tvojmu a niečo zas inému. Všetci zúčastnení sú spokojní, plakať môžu len verejné financie ako celok.

Verejné financie možno mnohým znejú ako abstraktný pojem, ale vskutku sa dotýkajú nás všetkých. Preto sa označujú ako verejné. Ak v nich vytvoríme dlh, zaplatia to všetci.

Možno to nebude cez vyššie dane, ako varuje SaS, možno sa tak stane cez okresané výdavky v budúcnosti. Jednoducho, menej peňazí pôjde do takých oblastí, ako napríklad školstvo, dôchodky, zdravotníctvo. Gréci o tom vedia svoje, pocítili to na vlastnej koži. A mali to v kombinácii s vyššími daňami.

Toto by mali mať na mysli politici, keď schvaľujú ďalšie zadlžovanie, lebo podľa vlastných slov ľuďom doprajú. Otázka je, čo im v skutočnosti doprajú a za akú cenu.

Mrzí na tom ešte jedna vec, na ktorú už tiež Štandard upozornil. Ministerstvo financií čoraz viac podlieha politickým náladám svojich šéfov, alebo je nekompetentné. Ako je to možné, že vlani v decembri na ministerstve nevedeli, že ročná rezerva v hodnote jednej miliardy eur na pandemické kompenzácie sa minie už vo februári, ako to teraz tvrdí Matovič?

Napriek tomu, že si v parlamente odsúhlasili ani nie v polčase rozpočtového roku mohutné zvýšenie výdavkov, možno nie je ešte tohtoročným úpravám koniec. Čo ak sa na jeseň zistí, že eurá navyše sa už rozkotúľali? Nemožno to vylúčiť, lebo žiadne záruky od ministerstva financií už nemožno očakávať.


Ďalšie články