Kam na dovolenku a za akých podmienok? Záujem o cestovanie aj ceny v destináciách rastú

cestujúci dovolenkári letisko grécky ostrov Rhodos lietadlo Cestujúci dovolenkári. Foto: Jakub Kotian/TASR

Posledný májový deň vstupuje do platnosti cestovateľský semafor a s ním aj uvoľnenejšie pravidlá pre návrat na Slovensko. Dovolenky v zahraničí sa tak znova stávajú realitou. Záujem o ne podľa cestovných kancelárií rastie. Ľudia však musia rátať s tým, že si v cudzine po pandémii priplatia.

Zelená, červená a čierna. Tri farby, do ktorých konzílium odborníkov rozdelilo všetky krajiny podľa vážnosti šírenia pandémie, určujú v cestovateľskom semafore pravidlá platné pre návrat na Slovensko. Aké opatrenia ale platia v obľúbených zahraničných destináciách a ktoré krajiny sa pre slovenských dovolenkárov stanú postpandemickým hitom? Štandard prináša odpovede i na tieto otázky.

So začiatkom vydávania a uznávania covid certifikátov o očkovaní, ktoré robí problémy nielen na Slovensku, by sa malo cestovanie po Európskej únii v porovnaní s pandmickým stavom radikálne zjednodušiť.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS) informoval, že slovenská diplomacia rokuje o uznávaní slovenských certifikátov o očkovaní a má prvé výsledky od našich najbližších susedov.

„Poľsko oznámilo, že bude naďalej uznávať slovenské certifikáty (problémy neboli ani pri nejednotnom vzore), a to isté platí aj v prípade Česka, Maďarska, ale aj nám mimoriadne blízkeho Chorvátska,“ uviedol Klus na Faceboku. Dodal pritom, že po dotiahnutí oficiálnych detailov by mohlo ministerstvo uverejniť tieto správy aj oficiálne.

Dovolenka v Európe

Pre zaočkovaných, či ľudí, ktorí covid prekonali v uplynulých šiestich mesiacoch by nemalo byť cestovanie po Európskej únii s platným certifikátom problém. Hladko by mal ísť aj návrat na Slovensko, keďže všetky štáty EÚ zaradilo konzílium odborníkov v cestovateľskom semafore do „zelenej“ kategórie. To znamená, že po návrate z nich je možné okamžite ukončiť 14-dňovú karanténu negatívnym PCR testom. Okrem krajín EÚ patria do „zelenej“ ešte Austrália, Čína, Taiwan, Grónsko, Island, Izrael, Južná Kórea, Macao, Nórsko, Nový Zéland a Singapur.

Z vyššie uvedeného je vidieť, že najviac Slovákov si z hľadiska jednoduchšieho prístupu zrejme vyberie dovolenkové destinácie v rámci krajín EÚ. Potvrdzuje to aj reakcia cestovnej spoločnosti Pelikan, ktorá je najväčším predajcom leteniek na Slovensku.

„Záujem je najmä o európske plážové destinácie a metropoly, momentálne im dominujú Taliansko, Španielsko a Grécko, ktoré spolu aktuálne tvoria takmer 50 percent našich predajov. Ak máme spomenúť konkrétne destinácie, najpredávanejšími letenkami sú momentálne tie do Ríma, Bari, Barcelony či na Malorku,“ uviedla pre Štandard Katarína Šuchterová z PR oddelenia spoločnosti Pelikan. Dôvodom je aj to, že európske destinácie sú v cestovateľskom semafore zelené a návrat z nich je menej komplikovaný.

Podľa Jozefa Zelizňáka z cestovnej agentúry Bubo travel, ktorá ponúka najmä zájazdy do exotiky, bude tohtoročnými letnými, dovolenkovými hitmi Island, Keňa, Mexiko, Portugalsko, Jordánsko, ale aj Grécko.

„Cestovateľský semafor určite tlačí ľudí k tomu, aby trávili dovolenku v Európe. My máme Európu radi a tento kontinent je úžasný, ale o logike sa tu hovorí len ťažko,“ povedal Zelizňák v reakcii pre Štandard.

Záujem rastie

Záujem o dovolenky v zahraničí podľa vyjadrení cestovných kancelárií rastie už od apríla. Pelikan informoval, že napríklad počas víkendu po zrušení núdzového stavu, zaznamenali na portáli nárast vo vyhľadávaní leteniek do zahraničných destinácií až o 30 percent.

Bubo travel dodáva, že na záujem o cestovanie majú stále negatívny vplyv neustále zmeny pravidiel, ktoré bránia ľuďom, aby si v pokoji vybrali dovolenku. „Uvedomujeme si, že žijeme v náročnej dobe, a sú momenty, ktoré sa nedajú predvídať a vláda vtedy musí reagovať rýchlo, aby ochránila zdravie slovenských občanov. Máme však pocit, že drvivú väčšinu chaosu si vytvárame sami,“ myslí si Zelizňák.

Pozor na Sputnik

V súvislosti s rozdelením krajín podľa trojfarebného semaforu Zelizňák tvrdí, ich agentúra klientom vôbec neodporúča riadiť sa ním pri výbere destinácií, ale počúvať rady odborníkov a zdravý rozum. Argumentuje tým, že napríklad taký „all inclusive“ hotel predstavuje vždy vyššie riziko nákazy ako pobyt na africkom safari. Pri odporúčaní destinácií zohľadňuje cestovka aj nutnosť karantény po návrate či požadovaného očkovania.

„Drvivá väčšina našich klientov je už zaočkovaná, preto zrejme nebude mať problém s tým, ak niektoré krajiny ako Island či Thajsko budú na svoje územie púšťať len zaočkovaných turistov. Tu chcem všetkých záujemcov o Sputnik V upozorniť na to, že dnes je Sputnik V pre väčšinu sveta neuznanou vakcínou a do Dánska, na Island či do Thajska sa so Sputnikom nedostanú. Bez ohľadu na naše politické či iné presvedčenie, treba na to myslieť,“ varuje Zelizňák.

Smer Grécko

Ako potvrdili aj cestovné kancelárie, Grécko bude tento rok pravdepodobne obľúbeným cieľom slovenských dovolenkárov. Ministerstvo zahraničných vecí v upozorneniach pred cestovaním informuje, že vstup na územie Grécka je povolený iba po predložení negatívneho PCR testu, ktorý nesmie byť starší viac ako 72 hodín. Navyše musí byť v anglickom jazyku a musí obsahovať meno, priezvisko a číslo cestovného pasu alebo občianskeho preukazu cestujúceho. Výnimku majú deti do 5 rokov a ľudia, ktorí v uplynulých deviatich mesiacoch prekonali COVID-19.

Konzulka Petra Prosňanská z veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Aténach pre Štandard uviedla, že grécky cestovný ruch je pripravený zabezpečiť maximálnu mieru bezpečnosti pre turistov, zamestnancov a všetky osoby zapojené do poskytovania turistických služieb.

„Všetky osoby pôsobiace v gréckom cestovnom ruchu sú prednostne očkované (kým nie sú títo zamestnanci zaočkovaní, sú povinní testovať sa 2x do týždňa). V súvislosti s otvorením cestovného ruchu Grécko zintenzívnilo proces očkovania s cieľom zaočkovať najväčšie grécke turistické ostrovy do 25. júna,“ uviedla Prosňanská.

V Grécku momentálne platí povinnosť nosiť rúška na celom území krajiny, vo vonkajších aj vnútorných priestoroch. Pokuta za porušenie povinnosti je 300 eur. Čo sa týka pobytu na pláži a kúpania v mori, nosenie rúška sa nevyžaduje. Otvorené sú vonkajšie terasy reštaurácií a barov. Hotelové reštaurácie a bary môžu fungovať, ak sú umiestnené vonku alebo ak slúžia iba hotelovým hosťom.

Pandémia zdvihla ceny

Prosňanská pripúšťa, že v súvislosti s celosvetovou pandémiou, ktorá zasiahla cestovný ruch je pravdepodobný nárast cien v turistickom sektore aj v Grécku. Tento trend potvrdzuje aj zástupca slovenského veľvyslanca v bulharskej Sofii Daniel Ország.

„Zatiaľ diskusia k cenám nie je jednoznačná. Je však pravdepodobné, že vinou pandemických opatrení budú niektoré kapacity znížené a náklady na zvýšenú nutnosť hygieny zvýšené, čo môže rezultovať do snahy prevádzkovateľov o premietnutie si týchto nákladov do koncových cien. Celkovo predpokladáme snahu poskytnúť turistom naďalej cenovo atraktívnu dovolenku,“ povedal Ország.

Atraktívnu dovolenku môžu Slováci toto leto samozrejme stráviť v mnohých ďalších krajinách. Pravidlá pre vstup do jednotlivých turistických destinácií spolu s informáciami o hygienických opatreniach, ktoré v nich platia nájdete prehľadne na stránkach ministerstva zahraničných vecí.


Ďalšie články