Cestovky posudzujú semafor, Bubo vidí za kategorizovaním štátov kultúrne a rasistické predsudky

zamestnanec pláže dezinfekcia lehátka ¾udia kúpanie opa¾ovanie znovuotvorená verejná plហpredmestie Alimos, Atény Ilustračný obrázok. Foto: TASR/AP

Už v pondelok začína platiť nový cestovateľský semafor, ktorý určuje podmienky návratu zo zahraničia podľa pandemickej situácie v jednotlivých štátoch. Štandard oslovil viaceré cestovné kancelárie a prináša aj tvrdú kritiku voči semaforu.

Posledný májový týždeň vláda schválila takzvaný cestovateľský semafor. Rozdelila krajiny do troch farebných kategórií podľa toho, ako v nich konzílium odborníkov hodnotí pandemickú situáciu. Podľa vyjadrení štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa mal začať semafor platiť najneskôr 27. mája, ale nakoniec bude platný až od pondelka (31. mája). Nie všetci sú z neho však nadšení. Od cestovných kancelárií zaznieva kritika pre farebné rozdelenie krajín, ktoré vraj nemá logiku.

Po návrate z krajín označených v cestovateľskom semafore zelenou platí 14-dňová domáca karanténa. Tá sa však dá ukončiť ihneď po príchode na Slovensko negatívnym PCR testom. Výnimku majú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19 i tí, ktorí ochorenie prekonali za posledných 180 dní, a deti do 18 rokov.

Návrat z červených krajín je tiež podmienený 14-dňovou domácou karanténou. V tomto prípade môže byť skončená negatívnym PCR testom najskôr na ôsmy deň po príchode. Pri návrate z čiernej krajiny sa dvojtýždňovej karanténe nevyhnete ani s negatívnym testom. Úrady preto neodporúčajú do takýchto štátov cestovať.

Pre Štandard cestovný semafor komentovali agentúry Bubo travel a Pelikan. Prvá menovaná je na Slovensku najväčšou cestovnou kanceláriu zameranou na exotiku. Druhá zase najväčším predajcom leteniek u nás.

„Vítame, že najmä so zlepšujúcou sa situáciou budú môcť zaočkovaní a Slováci s imunitou cestovať aspoň o trochu voľnejšie a tiež fakt, že práve pri krajinách s dobrou epidemiologickou situáciou im bude po návrate stačiť výsledok negatívneho testu. Napriek tomu však rovnako ako počas zimných mesiacov apelujeme na našich cestovateľov, aby sa správali zodpovedne a dodržiavali všetky protipandemické opatrenia v rámci cieľovej destinácie,“ uviedla agentúra Pelikan.

Kritika na adresu semaforu

Kým Pelikan uplatnenie cestovateľského semaforu víta najmä pre zjednodušenie pravidiel hraničného režimu, Bubo sa k veci stavia oveľa kritickejšie.

Cestovka zameraná najmä na zážitkové zájazdy do exotickejších častí sveta tvrdí, že zaradenie niektorých krajín do jednotlivých farebných kategórií semaforu nemá logiku.

„Žiaľ, nový cestovateľský semafor sklamal. Vláda pri jeho predstavení klame slovenskú verejnosť a prejavuje neodbornosť pri rozhodovaní o veľmi dôležitých témach pre značnú (hoci menšinovú) skupinu slovenských občanov. Vážime si snahu rozlišovať medzi bezpečnými krajinami a tými, ktoré predstavujú hrozbu pre obyvateľov Slovenska, len, žiaľ, toto rozdelenie sa napriek deklarovanému zámeru nijako neprejavilo v cestovateľskom semafore,“ tvrdí Jozef Zelizňák, ktorý sa v Bubo travel stará o marketing a ako sprievodca pracuje v agentúre 25 rokov.

„Dobrá“ Európa, „zlý“ zvyšok sveta

Zelizňák pre Štandard uviedol, že v agentúre majú pocit, ako keby odborníci, ktorí o semafore rozhodovali, urobili čiaru medzi „dobrou“ Európou a „zlým“ zvyškom sveta. Dodal, že odborníci zrejme rozmýšľali v zmysle: „Krajina, ktorú nepoznám a kam ja nechodím, má určite zlé čísla. A ak nemá zlé čísla, tak určite klame.“

O pravidlách cestovania sa hovorí už mesiace, ale s cestovateľským semaforom prišla vláda opätovne až teraz. Podľa Zelizňáka sa však zodpovední v téme nijako neposunuli od februára. Upozorňuje, že kým Chorvátsko či Španielsko s približne 70 infekciami na 100-tisíc obyvateľov sú bezpečné, Keňa (5 infekcií na 100 000 obyvateľov), Mauretánia (7) či Jordánsko (55) nebezpečné.

„Úplne rozumieme tomu, že epidemiológovia nemusia vedieť, kde leží Svätý Tomáš, kde poslednú obeť na covid zaznamenali 28. februára a o chorobe tam ani nechyrujú. Chápeme, že pre ich neznalosť sa im zdá dovolenka na plných plážach v Chorvátsku bezpečnejšia než na ľudoprázdnych plážach Svätého Tomáša, ale neznalosť neospravedlňuje,“ povedal Zelizňák.

Rasistické predsudky?

Podľa člena manažmentu Bubo travel sa mohli zodpovední pri tvorení cestovateľského semaforu inšpirovať napríklad v Nemecku. Tam sú štáty ako Bahamy, Belize, Bután, Etiópia, Keňa, Mongolsko či Namíbia zaradené do jednej skupiny s Rakúskom, Českom či Chorvátskom. „Nevzbudili by tak dojem, že pri vytváraní semaforu hrali väčšiu úlohu kultúrne a rasistické predsudky ako čísla a odbornosť,“ uviedol Zelizňák.

Navyše vláda podľa agentúry nerozlišuje medzi zaočkovanými a nezaočkovanými dovolenkármi, čím nijako neprispieva k motivácii Slovákov očkovať sa.

„Ak má byť (ako vláda tvrdí) očkovanie cestou von z pandémie, rozhodnutie hodiť zaočkovaných aj nezaočkovaných do jedného vreca musíme hodnotiť buď ako nedôveru k vakcinácii, alebo ako snahu nepohnevať si hlučnú anti-vaxerskú scénu. Zaočkovaní Nemci či Rakúšania sa až na pár výnimiek vracajú z celého sveta bez nutnosti karantény. Zaočkovaný Slovák musí po návrate z drvivej väčšiny krajín sveta zostať 14 dní zatvorený doma. Nemá to logiku a prispieva to k absolútnej frustrácii,“ myslí si Zelizňák.

Navzdory vládnym opatreniam

Pripomeňme, že to nie je prvýkrát, čo sa Bubo travel sťažuje na prístup vlády k cestovaniu do zahraničia. Vlani, ešte na začiatku pandémie zakladateľ agentúry Ľuboš Fellner zľahčoval situáciu. Jeho videá na YouTube, v ktorých nabádal ľudí na cestovanie aj počas čírenia ochorenia COVID-19 zožali vlnu kritiky. Fellner sa neskôr ospravedlnil a priznal, že spravil chybu, keď pandémiu zľahčoval.

Bubo travel, podobne ako aj ďalšie cestovné kancelárie na Slovensku, má dnes v ponuke zájazdov napríklad aj Indiu, kde v uplynulých mesiacoch zaznamenali masívny nárast nových prípadov a úmrtí na covid. Treba však dodať, že dátumy najskorších rezervácií dovoleniek v Indii sa momentálne pohybujú okolo októbra až novembra.

Slovenský rezort diplomacie vydal pre Indiu varovanie štvrtého stupňa a odporúča všetkým slovenským občanom upustiť krajinu a v žiadnom prípade do nej necestovať.

Ministerstvo zahraničných vecí varuje, že v dôsledku pandémie je vo viacerých indických mestách obmedzená až nedostupná aj bežná zdravotná starostlivosť, a môže tak dôjsť k ohrozeniu zdravia a života.

„Viaceré letecké spoločnosti obmedzujú dostupnosť letov z a do krajiny a zvyšuje sa možnosť nedostupnosti dopravy z krajiny do vlasti. Reštrikcie pre občanov SR pri letoch z Indie pri vstupe do EÚ cez svoje územie zaviedlo napríklad Nemecko. Umožnený je len tranzit pasažierov do krajín mimo Schengenu,“ píše sa v cestovnom odporúčaní na stránkach rezortu diplomacie.

S otázkou, aký je postoj k cestovateľskému semaforu, oslovil Štandard aj ďalšie veľké cestovné kancelárie na Slovensku, ale do uzávierky článku sa ostatní oslovení neozvali. S výzvou na reakciu po kritike zo strany Bubo travel Štandard oslovil ministerstvo zahraničných vecí.


Ďalšie články