Úmrtie moderátora Viršíka nesúviselo s očkovaním, potvrdila pitva

3. roèník letný festival Orange Music Summer Ružiná rekreaèná oblas hudobný redaktor Viršík portrét Július Viršík. Foto: Tomáš Halász/TASR

Smrť rozhlasovej osobnosti Júliusa Viršíka podľa patologického skúmania nesúvisela s očkovaním. Informoval o tom rezort zdravotníctva s tým, že vytváranie tohto obrazu môže spieť k ďalším úmrtiam na covid a preplneným nemocniciam. Špekulácie o Viršíkovej smrti šíril aj Marian Kotleba.

Úmrtie populárneho rozhlasového moderátora Júliusa Viršíka nesúviselo s očkovaním. Na svojej facebookovej stránke o tom informoval rezort zdravotníctva s dodatkom, že presnú príčinu smrti medzičasom určila pitva.

Kauzalitu medzi očkovaním a jeho skonom vylúčil riaditeľ sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michal Palkovič.

„V prípade úmrtia pána Júliusa Viršíka bola vykonaná pitva. Závery pitvy preukázali vážne cievne postihnutie srdca z chorobných príčin, dôsledkom ktorých došlo k zlyhaniu srdca. Očkovanie, ktoré absolvoval pred vyše jeden a pol mesiacom, nie je možné dávať do súvisu s jeho úmrtím,“ uviedol.

O preukázaných prípadoch informujeme, tvrdí ministerstvo

Ministerstvo zároveň poprosilo o opatrnosť pri internetových statusoch, ktoré akékoľvek úmrtie dávajú automaticky do súvisu s očkovaním. Zneužívanie situácií, akou je aj Viršíkova smrť, a podnecovanie strachu k očkovaniu podľa neho môže viesť k ďalším úmrtiam a preplneným nemocniciam.

„Na Slovensku zomrie denne v priemere zhruba 170 ľudí. Mnohí z nich boli v nejakom čase očkovaní,“ argumentuje rezort s vysvetlením, že preukázané možné súvisy úmrtia s očkovaním boli doposiaľ tri, pričom prvú dávku na Slovensku dostalo 1,6 milióna osôb.

„Na covid zomrelo na Slovensku už 12 320 ľudí a v súvislosti s covidom ďalších 2 413,“ porovnáva k záveru úrad Vladimíra Lengvarského.

Július Viršík dostal v apríli vektorovú vakcínu od spoločnosti AstraZeneca. Z dôvodu jej vyššej rizikovosti s jej výrobcom Európska únia začiatkom mája nepredĺžila zmluvu a prednosť dáva látkam na báze mRNA. Zo svojho očkovacieho programu ju ako prví úplne vyradili Dáni.

Špekuloval Kotleba aj mnohí anonymy

Očkovanie a Viršíkovu smrť dávali bez dôkazov do súvisu viaceré laické užívateľské profily, predovšetkým na sociálnej sieti Facebook, ale aj predseda parlamentnej opozičnej strany ĽSNS Marian Kotleba. Príspevky mali v súčte tisícky zdieľaní.

„Keď včera zomrel celebritný liberálny moderátor Julo Viršík len pár dní po tom, ako sa dal očkovať, liberáli a médiá mlčia. Hoci sa množia správy a záznamy o srdcových zlyhaniach, vyskytujúcich sa po očkovaní, a pán Viršík zomrel na zástavu srdca, o spojitosti s vakcínou podľa nich nemôže byť ani slovo,“ písal Kotleba.

Viršík zomrel vo veku 56 rokov na svojej chate v obci Malé Leváre. Jeho kariéra odštartovala už v 90. rokoch. Pôsobil hneď v niekoľkých rádiách a naposledy moderoval vlastnú reláciu Twentyfive na rádiu Expres. Popularitu mu prinieslo aj účinkovanie v porote talentovej súťaže Slovensko hľadá Superstar.


Ďalšie články