Jankovská prehovorila: Bödör, Fico, Pellegrini, pomoc Smeru aj Zoroslav Kollár

Sudca ŠTS predåžil lehotu väzby Moniky J. do 11. marca budúceho roka Monika Jankovská. Foto: Ján Krošlák/TASR

Monika Jankovská vyšetrovateľom povedala, že snahu pomôcť Marianovi Kočnerovi v kauze zmeniek televízie Markíza spočiatku brala len ako pomoc kamarátovi. Urobila to z osobnej nenávisti voči Markíze a brala to aj ako pomoc Smeru pred voľbami. Ďalším motívom bolo, že ju Kočner zoznámil s Norbertom Bödörom. Vyplýva to zo zápisnice o výsluchu Jankovskej, ktorá unikla do médií.

Počas výsluchu Jankovská vyšetrovateľom NAKA priznala, že s bratislavským podnikateľom Marianom Kočnerom, odsúdeným v kauze zmenky televízie Markíza, ju v roku 2016 zoznámila jej kamarátka Darina Lenártová.

Spočiatku vraj zvažovala, či je dobre, aby sa s Kočnerom stretla, ale nakoniec to urobila podľa vlastných slov preto, že sa s Kočnerom poznajú takmer všetci politici. Preto podľa nej neprekážalo, keď sa s ním zoznámi aj ona. Dodala pritom, že Kočner mal dobré informácie.

Svoje konanie v kauze zmeniek Jankovská odôvodnila tým, že to brala ako pomoc kamarátovi s termínom. Priznala, že televíziu Markíza nikdy nemala rada a celú vec navyše brala ako určitú pomoc Smeru pred voľbami. Tak to podľa bývalej štátnej tajomníčky často prezentoval aj Kočner.

Ďalším motívom pri pomoci v kauze zmenky bolo podľa nej tiež to, že ju Kočner zoznámil s Norbertom Bödörom a pomáhal jej v súvislosti so zriadením úradu, ktorý by mal zastupovať štát v súdnych sporoch.

Fico a Pellegrini o riešení zmeniek vedeli

Na stretnutiach sa Kočner podľa Jankovskej viackrát vyjadril, že by bolo pre Smer dobré ovládnuť Markízu a ubezpečoval ju, že s políciou nebude problém. To, že by pri kauze zmeniek Markízy plnila sudkyňa Zuzana Maruniaková výhradne jej pokyny, Jankovská odmietla.

Podľa výpovede boli o riešení zmeniek Jankovskou informovaní aj Robert Fico a vtedajší premiér Peter Pellegrini, ale ani jeden z nich vraj vec v tom čase nijako nekomentoval.

Kočner je už neprávoplatne odsúdený za to, že mal sfalšovať zmenky, ktorými sa pokúšal z Markízy dostať takmer 70 miliónov eur.

Jankovská hovorila aj o posledných kontaktoch s Kočnerom, krátko pred tým, ako ho vzali do väzby v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. V tomto smere uviedla, že ju Kočner kontaktoval so žiadosťou, aby podplatila trojicu členov senátu, ktorý rozhodoval o jeho vzatí do väzby. Každý z nich mal dostať 100-tisíc eur, pričom Jankovská mala vybaviť sudkyňu Šiškovú.

Pár dní pred zatknutím sa Kočner bývalej sudkyni ozval a povedal jej, nech čaká telefonát od predsedu Smeru Roberta Fica, ktorý jej mal dať príkaz, aby išla za Šiškovou a tá hlasovala v prospech Kočnera. Fico skutočne Jankovskej v ten deň telefonoval a pozval ju na Súmračnú. Keď išla do centrály Smeru stretla podľa vlastných slov Norberta Bödöra, s ktorým sa pozdravila a ten jej povedal: „Ideš za šéfom, veď on ti už všetko povie.“

Vodári

Bývalá štátna tajomníčka a exsudkyňa, ktorá je už pol roka väzobne stíhaná v súvislosti s korupciou v justícii, prehovorila aj o kauze Vodári. Priznala, že v roku 2017 bola oslovená, či pozná sudcu Vladimíra Sklenku obvineného v korupčnej kauze a či u neho vie vybaviť v kauze termín a celú vec v prospech žalobcu.

Jankovská dodala, že vedela o nadštandardných vzťahoch medzi Sklenkom a Kočnerom, a preto súhlasila, že sa pokúsi požiadavku vybaviť. Poprela však, že by bola jej alebo Sklenkovi ponúknutá akákoľvek finančná či iná odmena.

Zoroslav Kollár

V zápisnici z výsluchu, ktorá unikla do médií len deň po výsluchu Jankovskej, sa spomína aj meno podnikateľa a konkurzného advokáta Zoroslava Kollára. Ten je väzobne stíhaný a obvinený zo zločinu zasahovania do nezávislosti súdu v súvislosti s prípadom týkajúcim sa Slovakia ringu.

O Kollárovi sa Jankovská zmieňuje v odpovedi na otázku vyšetrovateľov, či pozná ďalšieho obvineného sudcu Richarda Molnára osobne a či vie o tom, že by spolupracoval s osobami obvinenými v súvislosti s kauzou zmeniek.

Bývalá štátna tajomníčka priznala, že Molnára pozná roky, ale nevedela sa vyjadriť k tomu, či ovplyvňoval nejaké súdne konania. Nevedela ani to, či sa Molnár poznal s Kočnerom. Uviedla však, že bol spolužiakom Zoroslava Kollára, ktorého Jankovská familiárne volá Zoro. Molnár pred ňou údajne nikdy nespomínal, že by s Kollárom riešil nejaké kauzy alebo súdne konania.

Molnár, ktorého do korupčnej kauzy namočil Sklenka, sa dopustil nezákonného konania práve v spomínanej kauze Vodári, v ktorej súkromná firma žalovala Slovenský vodohospodársky podnik o viac ako 14 miliónov eur. Za firmu mal lobovať Kočner, ktorý mal Sklenkovi ponúknuť úplatok za to, aby rozhodol v jej prospech, ale Molnár chcel, aby Sklenka rozhodol v prospech vodohospodárskeho podniku a ponúkal mu za to 20-tisíc eur.

Jankovská tiež uviedla, že Zoroslava Kollára pozná osobne niekoľko rokov. Bola s ním aj v telefonickom kontakte a stretávala sa s ním. K obsahu stretnutí sa však nechcela počas výsluchu vyjadrovať. Predpokladá totiž, že budú predmetom jej ďalšej výpovede.

Moniku Jankovskú v marci zadržali v rámci akcie Búrka zameranej na korupčnú trestnú činnosť v justícii. Odvtedy je bývalá štátna tajomníčka a bývalá sudkyňa stíhaná väzobne a priznala sa vyšetrovateľom k trestnej činnosti.


Ďalšie články