Postrelená aktivistka BLM čelí súdu za rasistické urážky voči policajtovi

Sasha Johnsonová. Foto: reprofoto/Youtube Sasha Johnsonová. Foto: reprofoto/Youtube

AKTUALIZOVANÉ Na proteste proti rasizmu mala rasisticky nadávať policajtovi. Postrelená aktivistka a vodkyňa oxfordskej bunky Black Lives Matter čelí súdu, odhalil britský denník.

Prípad sa ďalej zamotáva. Postrelená černošská aktivistka a vedúca oxfordskej odnože BLM Sasha Johnsonová je obvinená z rasistického slovného napadnutia, odhalil britský denník Telegraph. Aktivistka bola nedávno postrelená počas účasti na párty, na ktorej zrejme došlo k bitke gangov.

K incidentu došlo začiatkom týždňa v londýnskom Peckhame. Ako informuje polícia, „približne o tretej ráno skupina mladých černochov oblečených v tmavých šatách vošla do záhrady, kde sa konal večierok a použila strelné zbrane. Z miesta činu ušli pred príchodom polície.“ Aktivistka je v súčasnosti po operácii a stále v kritickom stave.

Ako zistil spomínaný denník, proti Johnsonovej je momentálne vedené súdne konanie. Aktivistka mala slovne uraziť policajného príslušníka rasistickými urážkami v auguste minulého roku. Stať sa tak malo v meste Brixton počas pochodu na počesť Dňa reparácií. Členovia a stúpenci hnutia BLM sa vtedy zhromaždili na námestí Windrush, aby protestovali proti rasizmu.

https://twitter.com/Never_Again2020/status/1298982384059084802

Čierni panteri

Aktivistka sa postavila pred súd v decembri minulého roku. Následne bola prepustená na kauciu a ďalšie pojednávanie má naplánované na apríl v roku 2022. Detaily tohto prípadu zatiaľ známe nie sú.

Johnsonovej bol v minulosti vraj zablokovaný profil na sociálnej sieti Twitter. Dôvodom mal byť príspevok, v ktorom uviedla, že z belochov treba spraviť otrokov. „Biely muž nám nebude rovný, ale bude náš otrok. História sa mení. Žiadna spravodlivosť, žiadny mier,“ napísala ´daujne vtedy členka BLM.

Koncom mája tohto roku bola správa o danom tweete dementovaná. Server Politifact poukázal na to, že daný príspevok uverejnil falošný profil, ktorý nemá nič spoločné s Johnsonovou.

Johnsonová je vodkyňou oxfordskej bunky rasového a neomarxistického hnutia Black Lives Matter. Zároveň vedie stranu TTIP, v ktorej nemôžu mať belosi vedúce pozície. Je spájaná aj so stranou Nových čiernych panterov Spojeného Kráľovstva.

Na videu z minulého roku zasa aktivistka nadáva čiernemu mužovi, ktorý nesúhlasil s názorom, že Veľká Británia je systematicky rasistická krajina.

Náhoda či úklad?

Britská polícia medzitým zatkla päticu mužov v súvislosti s postrelením Johnsonovej. Ich mená či rasové pozadie zatiaľ nezverejnila. Muži zákona predpokladajú, že aktivistka nebola cieľom útoku, ktorý sa odohral na spomínanom večierku.

Tento predbežný záver kritizovala strana Johnsonovej. TTIP vo vyhlásení uviedlo, že išlo o úkladný pokus o vraždu a polícia zámerne odvádza pozornosť inde. Nepáči sa im taktiež, že polícia hovorí o černošských útočníkoch.

„Máme viacero zdrojov incidentu, ktorí potvrdili, že útočníci mali na sebe šatky. Ako mohla polícia určiť, že útočníci boli štyria černosi, ak nemajú žiadny záznam či dôkazy, ktoré by to potvrdzovali?“ pýta sa vo vyhlásení Charles Gordon, spoluzakladateľ strany.


Ďalšie články