Miesta, kde by sa dali brať drogy. V Česku ich chce presadiť Pirátska strana, ktorá môže vyhrať voľby

DRUG zah lek med Drogovo závislý, ktorý si v injekčnej miestnosti pichá dávku heroínu (Frankfurt 1998). Foto: TASR/AP

U našich najbližších západných susedov sa zvolebnieva a šance na výhru má podľa prieskumov volebná koalícia Starostov a nezávislých v spojení s Pirátmi. Koalícia razií progresívnu agendu vo viacerých oblastiach. Najnovšie ide p návrh na zriadenie miest, kde by mohli závislí brať drogy pod dohľadom zdravotníkov a nechať si otestovať ich „kvalitu“.

Vznik miest, kde by mohli ľudia pod dohľadom zdravotníkov užívať v Česku návykové látky navrhuje poslanec Pirátov Tomáš Vymazal. To nie je všetko. V ideálnom prípade by mali narkomanom podľa navrhovateľa drogy na týchto miestach rovno aj otestovať, aby nedochádzalo k predávkovaniu a úmrtiam závislých. Ministerstvo zdravotníctva je proti.

Český portál Aktualne.cz informoval, že podľa Vymazala by jeho návrh na uliciach viedol k úbytku predávkovaných ľudí v ohrození života. Menej by vďaka nemu malo byť aj použitých injekčných striekačiek v parkoch či na detských ihriskách.

Aplikačné miestnosti by podľa návrhu poslanca Pirátov slúžili predovšetkým pre najzraniteľnejšie skupiny drogovo závislých. Napríklad tých, ktorí prišli o rodinu, skončili na ulici, nemajú záujem s užívaním drog skončiť, nestoja o substitučnú liečbu alebo si ju nemôžu dovoliť. Do centra by závislí podľa Vymazala sami prišli a sami si aj dali dávku. Zdravotnícky personál by však bol na mieste pripravený zasiahnuť v prípade, že by napríklad došlo k predávkovaniu.

Navyše by mali závislí na takýchto miestach možnosť sa osprchovať teplou vodou alebo prípadne využiť malé občerstvenie. Vznik takýchto zariadení by mal podľa navrhovateľa odľahčiť aj okoliu, ktoré musí na niektorých miestach trpieť narkomanov.

Vymazalov návrh však nemá podporu v poslaneckej snemovni. Vo výbore pre zdravotníctvo sa proti nemu postavilo hnutie ANO a sám poslanec Pirátov priznáva, že jeho návrh nemá v parlamente veľké šance na úspech.

Cesta k legalizácii držania drog

České ministerstvo zdravotníctva návrh nepodporuje. Argumentuje tým, že aplikačné miestnosti sa spravidla zavádzajú v krajinách, kde existuje takzvaná otvorená drogová scéna. Tú však Česko zase tak veľmi nemá. Vedúci inšpektorátu omamných a psychotropných látok na ministerstve zdravotníctva Petr Novák Rezort navyše upozornil, že aplikačné miestnosti so sebou nesú aj negatíva a nie je potrebné ich v Česku zavádzať.

Pirátmi navrhované miesta by boli v podstate pre tých, ktorí užívajú veľmi tvrdé drogy, čo v Česku ani na Slovensku nie je tak rozšírené. „Keď by sme ale aplikačné miestnosti povolili, tak tým by sme vlastne legalizovali držanie drog,“ upozorňuje poslanec Rostislav Vyzula (ANO), ktorý je v českej poslaneckej snemovni spravodajcom novely zákona o návykových látkach.

Novela by skutočne musela rozšíriť právo na držanie návykových látok o ľudí, ktorí si chcú dávku aplikovať na určitom mieste, ktoré je pod dohľadom zdravotníkov. To je ďalší problém a česká národná protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová je preto v tejto veci zdržanlivejšia. Podľa nej si to vyžaduje širšiu diskusiu za účasti odborníkov, samospráv bezpečnostných zložiek a všetkých dotknutých strán.

Aplikačné miestnosti povolili napríklad v Nemecku. Tamojší Bundestag (parlament) legalizoval miestnosti na injekčné užívanie drog, v ktorých môžu závislí dostať čisté ihly a bezpečné miesto na aplikáciu narkotík už pred dvadsiatimi rokmi.

Na Slovensku je podobný návrh na vznik aplikačných miestností nepredstaviteľný. Liberálna SaS sa pokúša o zníženie trestov za držanie drog najmä v prípade marihuany a hovorí o jej dekriminalizácii. Vzhľadom na pomerne konzervatívne postoje koaličných partnerov však nie sú veľké šance, že by niečo také prešlo. Minister vnútra Romanc Mikulec (OĽaNO) síce už v minulosti priznal, že znižovanie trestov víta, ale dekriminalizáciu marihuany odmieta.


Ďalšie články