Rusko zakazuje prílety lietadlám, ktoré sa vyhnú bieloruskému vzdušnému priestoru

Vladimir Putin. Foto: TASR/AP Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Európska únia zakázala prílety bieloruským aerolíniám ako aj lety cez vzdušný priestor Bieloruska. Lietadlám, ktoré si vyberú alternatívnu trasu však odmieta Ruská federácia udeliť povolenie na prílet.

Predstavitelia EÚ v reakcii na nedeľňajší incident rozhodli, že uvalia zákaz letov bieloruských aerolínií do Únie. Lietadlo s Romanom Protasevičom, opozičným novinárom a kritikom prezidenta Alexandra Lukašenka, donútila bieloruská stíhačka pristáť. Protaseviča zatkli aj s jeho ruskou priateľkou Sofiou Sapegovou.

Porušovanie slobody prejavu a tlače si vyžiadalo aj ďalší postup. Únia zakázala svojim prepravcom lety cez vzdušný priestor Bieloruska. Rovnako sa rozhodlo aj Spojené kráľovstvo a Ukrajina.

Zákaz letov vo vzdušnom priestore Bieloruska môže mať podľa odborníkov na Minsk priamy ekonomický dosah. Ako napísal portál RBC.ru, Bielorusko ročne zarába na tranzitných poplatkoch za riadenie letovej prevádzky približne 50 až 70 miliónov amerických dolárov (40,8 až 57 miliónov eur).

Rakúsko aj Francúzsko na európsku solidaritu doplatili

Rakúske aerolínie preto vo štvrtok zvolili alternatívnu trasu z Viedne do Moskvy. Konanie v súlade s európskymi pravidlami sa im však nevyplatilo. Ruské úrady odmietli zmenu trajektórie akceptovať a nepovolili lietadlu pristáť.

„Zmenu trasy letu musia schváliť úrady. Ruské úrady nám ho nedali. Spoločnosť Austrian Airlines tak bola nútená zrušiť dnešný let z Viedne do Moskvy,“ citovala vo štvrtok zástupcu firmy agentúra TASS.

V stredu pochodilo rovnako Francúzsko. Jeho aerolínie Air France museli zrušiť let z Paríža do Moskvy. Hovorca pre agentúru Reuters uviedol, že príčinou bolo chýbajúce nové povolenie na vstup do ruského vzdušného priestoru.


Ďalšie články