Pellegrini pre schôdzku v SIS požaduje demisiu vlády. Pčolinský do pléna nepríde

27. schôdza NRSR v Bratislave Peter Pellegrini. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Väzobne stíhaný exriaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský napokon informovať parlament nepríde. Hoci prostredníctvom svojho obhajcu deklaroval pripravenosť vystúpiť v pléne, cestu mu zahatala prokuratúra. Jeho prítomnosť si zákonodarný zbor vyžiadal v stredu do obeda hlasovaním na mimoriadnej schôdzi, ktorá sa uskutočnila v odozve na stretnutie vysokých štátnych funkcionárov v budove SIS minulý týždeň.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) potvrdil, že stretnutie najvyšších predstaviteľov štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS) inicioval práve on. Doplnil, že ho zvolá aj inokedy a aj v inej zostave, ak to bude potrebné.

„Ubezpečujem občanov o tom, že problémy riešime. Áno, občania môžu pokojne spávať,“ odpovedal Heger na otázku novinárov, či sa na stretnutí preberali závažné veci a či sa občania majú obávať ovplyvňovania vyšetrovaní. Deklaroval, že garantuje fungovanie právneho štátu.

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Petra Pellegriniho skonštatovali, že na utajovanom rokovaní parlamentu doteraz nezazneli žiadne utajované informácie a premiér Eduard Heger (OĽaNO) nezodpovedal potrebné otázky. Pellegrini na stredajšej tlačovej konferencii vyhlásil, že predseda vlády v pléne nepovedal poslancom nič iné, ako povedal verejnosti, a z jeho vystúpenia vyvstali ďalšie otázky a pochybnosti.

„Po vystúpení premiéra pretrvávajú podozrenia, že všetko, o čom sa začína šepkať, je skutočnosť. Dokonca si myslím, že to je ešte horšie,“ povedal Pellegrini. Predseda vlády podľa neho rozprával v pléne aj na tlačovej konferencii „dokopy o ničom, urobil kázeň“ a hovoril len o Pellegrinim a Ficovi. Jeho vystúpenie označil za slaboduché.

Tím na ovplyvňovanie konaní

Pellegrini neskôr v priebehu dňa vyzval premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) aj jeho kabinet na demisiu. Hovorí o závažných informáciách v súvislosti so stretnutím špičiek štátu v budove Slovenskej informačnej služby (SIS). Tvrdí, že ústavní činitelia o obsahu schôdzky v SIS zavádzali.

Predseda parlamentu Boris Kollár podľa Pellegriniho informoval poslancov o správe, ktorá má potvrdzovať existenciu pracovnej skupiny ovplyvňujúcu konania v trestných veciach. Kollár mal poslancov informovať o dôvodoch zvolania schôdzky aj jej obsahu. Správu, ktorú v pléne predniesol, mala byť upravená na stupeň dôverné.

„Už len v stupni dôverné tá správa, ktorá nám bola prednesená, potvrdzuje, že na Slovensku existuje nejaká pracovná skupina, ktorá naozaj ovplyvňuje reálne jednotlivé konania v trestných veciach, že dochádza, tak ako sme predpokladali, ku koordinácii výpovedí tzv. univerzálnych svedkov, ktorí za prospech pre seba alebo iného sú ochotní rozprávať na iných to, čo sa im povie, alebo to, čo od nich niekto žiada s cieľom iného poškodiť, druhému privodiť nejakú ujmu alebo priniesť sebe nejaký benefit a zmiernenie trestu,“ povedal Pellegrini. Správa podľa neho neobsahuje žiadne mená.

Zemanová informácie vníma ako závažné, Gyimesi viní predošlé vlády

Zo správy, ktorú predniesol Kollár, vyplynuli závažné informácie. Pre médiá to uviedla predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová. To, či boli umelo vytvárané výpovede svedkov, nevyvrátila ani nepotvrdila. Odmieta však, že by správa hovorila o nejakom účelovom manipulovaní so svedkami na základe politickej objednávky. Toto sú podľa nej len domnienky a dohady.

„Kollár predniesol informácie SIS. Vyplynuli z toho naozaj závažné informácie. Som veľmi rada, že schôdzka najvyšších ústavných činiteľov sa konala, pretože je nevyhnutné, aby sa zabránilo nejakým ďalším konaniam. Samozrejme, prijímatelia informácií tomu zabrániť nemôžu, ale je veľmi dôležité, aby boli informovaní,“ skonštatovala Zemanová.

Všetky závažné informácie, ktoré zazneli v pléne Národnej rady (NR) SR počas stredajšej mimoriadnej schôdze, sú výsledkom 12-ročného pôsobenia vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Vyhlásil to poslanec György Gyimesi. Súčasný kabinet podľa neho po zistení závažných informácií koná otvorene, nezametá ich pod koberec. Dodal, že nie všetky informácie sa týkajú výlučne vlády Igora Matoviča alebo Eduarda Hegera. „Je to aj záležitosť bývalej vlády,“ skonštatoval.

Na rokovaní chceli aj Pčolinského, prokuratúra to zamietla

 „NRSR schválila, že má záujem, aby sa na jej rokovaní zúčastnil bývalý riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský. Pôvodne to navrhol pán poslanec Taraba, potom to zopakoval poslanec Fico. NRSR bude čakať, či privezieme bývalého riaditeľa SIS z väzby. Momentálne prebieha grémium, možno sa na tom niečo zmení. Ale väčšina z hlasujúcich poslancov NRSR hlasovala za tento procedurálny návrh,“ uviedol doobeda poslanec Ondrej Dostál (SaS).

Predstaviť si to vedel aj predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý uviedol, že k tajnému rokovaniu by mal čo povedať. Dodal však, že si nemyslí, že jeho účasť v parlamente je možná. Líder Smeru-SD Robert Fico predtým uviedol, že nevidí dôvod pokračovať v rokovaní, ak nebude v pléne Pčolinský prítomný. Zároveň sa nechal počuť, že chápe, že exšéfa SIS v pléne koalícia nechce, „lebo by mohol niečo povedať“.

Pčolinský s tým problém nemá, cesta vraj existuje

Pčolinský samotný neskôr uviedol, že je pripravený parlament informovať. TASR to potvrdil jeho obhajca Ondrej Urban. „Môj klient bol informovaný odo mňa, čo som videl z médií, a sám to videl v médiách. Ak by bol daný súhlas dozorového prokurátora, tak klient by takúto informáciu na neverejnom zasadnutí v pléne NRSR dal a poskytol,“ zdôraznil obhajca. Z jeho pohľadu advokáta je možné Pčolinského eskortovať z väzby do budovy NRSR.

Neskôr v priebehu dňa sa objavila informácia, že Pčolinský nakoniec do pléna národnej rady nepríde. Na poslaneckom grémiu o tom informoval šéf parlamentu a potvrdila to aj prokuratúra. Mimoriadna schôdza pokračuje v neverejnom režime, trvať bude do prerokovania, čiže v prípade potreby aj po 19.00 h.

„Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žiadosti NRSR o predvedenie obvineného V. P. nevyhovel a nevydal súhlas na jeho predvedenie,“ uviedol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan.

Dohodli sa na legislatíve o lehote kolúznej väzby

Predseda parlamentu Kollár rovnako vyhlásil, že hnutie Sme rodina a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková sa dohodli na podobe návrhu legislatívy upravujúcej lehotu kolúznej väzby. Kollár uviedol, že keď vláda v stredu schváli návrh z dielne rezortu spravodlivosti, Sme rodina stiahne svoj návrh z parlamentu.

Kollár hovorí, že spor týkajúci sa kolúznej väzby sa podarilo zažehnať. „Prebiehala diskusia, každý sme tam potrebovali dostať svoje priority, samozrejme, že ani ja nie som úplne nadšený, že sa mi nepodarilo dosiahnuť všetko,“ uviedol Kollár. Hovorí, že Kolíková mu dala prísľub, že na jeseň pripraví nový zákon, kde je ochotná ustúpiť z lehoty piatich mesiacov. „Mám prísľub, že mesiace ešte pôjdu dole,“ dodal.

Zmena by mala utlmiť špekulácie

Podľa Kolíkovej sa dohodli, že právna úprava sa vsúva do aktuálneho Trestného poriadku. Je presvedčená, že účel trestného konania nebude ohrozený. Text legislatívy vytvorí podľa nej menší priestor na špekulácie, že by sa mohol nadužívať inštitút kolúznej väzby. Sama je presvedčená, že sa kolúzna väzba nenadužíva.

Legislatíva podľa Kolíkovej hovorí o tom, že v rámci kolúznej väzby sú vytvorené dva režimy. „Jeden režim tzv. domnienky a druhý, keď už je kolúzne správanie. Pri domnienke je obmedzený časový režim päť mesiacov v prípade, že ide o vymedzené trestné činy alebo v súvislosti s trestnými činmi – zločinecká skupina, terorizmus, organizovaná skupina – pre vymedzené trestné činy, v takom prípade skrátený režim domnienky neplatí,“ ozrejmila.

Dodala, že pri organizovanej skupine s ohľadom na obavu zo zneužívania výnimky zúžila organizovanú skupinu na obzvlášť závažné trestné činy, kde začína dolná sadzba na desiatich rokoch.

(tasr, ste, tod)


Ďalšie články