Boje v Za ľudí: Remišovej krídlo hovorí o farizejstve a silovom prebratí strany

1. rokovanie vlády SR Veronika Remišová a Mária Kolíková. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Proti Veronike Remišovej sa v jej vlastnej strane Za ľudí postavila časť členov, ktorí podporujú Máriu Kolíkovú a volajú po zvolaní mimoriadneho snemu. Na ňom chcú odvolávať Remišovú. Krídlo súčasnej predsedníčky však tvrdí, že pri hlasovaní bratislavského krajského predsedníctva došlo k manipulácii hlasovania v prospech Kolíkovej.

Stranícky snem Za ľudí sa Kolíkovej podporovateľom zatiaľ nepodarilo vyvolať ani prostredníctvom krajských organizácií.

Štátny tajomník u Remišovej a člen krajského predsedníctva strany Za ľudí v Bratislavskom kraji Dušan Velič uviedol, že pri organizácii stretnutia krajského predsedníctva došlo k pokusu o manipuláciu výsledku hlasovania. Podľa Veličovho stanoviska boli „hrubým spôsobom porušené stanovy strany a základné princípy, na ktorých strana vznikla“.

Stretnutie bratislavského krajského predsedníctva strany Za ľudí bolo vedené predsedom krajskej straníckej pobočky a Michalom Luciakom, štátnym tajomníkom na Kolíkovej ministerstve spravodlivosti.

Podľa Veliča skupina členov strany okolo Kolíkovej zaslala pozvánku na stretnutie „len niektorým členom krajského predsedníctva, pričom vynechala viacerých členov, ktorí ju nepodporujú“. Na stretnutie však prišli aj nepozvaní členovia krajského predsedníctva. Velič však tvrdí, že organizátori ich hlasy odmietli uznať.

Pri započítaní všetkých hlasov prítomných členov krajského predsedníctva by skupina Márie Kolíkovej pre svoj návrh na zvolanie snemu nezískala podľa Veliča podporu.

„Michal Luciak sám tieto stanovy písal. Toto ja vnímam ako farizejstvo veľkého rangu. Napíšete stanovy, ktoré po niekoľkých mesiacoch alebo povedzme po roku a pol nie ste ochotní dodržiavať. Tu treba jasne hovoriť o mocenskom boji a silovom prevzatí strany. Toto nemá už s demokraciou nič, ak šliapnete na vlastné stanovy,“ uzavrel Velič.

Remišová: Nemám problémy s konkurenciou, predsedníctvo bude rokovať v stredu

Remišová sa z dôvodu pracovnej cesty v Bruseli bratislavského krajského predsedníctva Za ľudí nezúčastnila. Potvrdzuje však, že pozvánky nedostali všetci členovia krajského predsedníctva. „Zhodou okolností niektorí z tých, ktorí nesúhlasia s plánmi skupiny okolo Márie Kolíkovej,“ uviedla Remišová.

„Keď na stretnutie napriek tomu prišli a bolo zrejmé, že návrh na zvolanie mimoriadneho snemu strany krajské predsedníctvo nepodporí, tak krajský predseda, ktorý je zároveň štátnym tajomníkom ministerstva spravodlivosti, ich hlasy nezarátal a vyhodil ich z rokovania v absolútnom rozpore so stanovami. Hlasovanie tak bolo zmarené,“ vysvetlila predsedníčka strany.

Podľa Remišovej takéto konanie strane neprospieva. Tvrdí, že problém s konkurenciou nemá, apeluje však na férovosť. „Strane takýto boj o funkcie iba škodí a znechucuje ľudí. Dnes bude o situácii rokovať predsedníctvo strany a spravím všetko preto, aby sme si spolu dohodli postup riešenia konfliktu v strane kultivovaným spôsobom,“ uzavrela Remišová pre Štandard.

Kolíková: Mohlo ísť o rozpor so stanovami

„Máme tam dynamiku,“ zhodnotila dianie v strane Kolíková. Zopakovala, že hovoriť o jej záujme o predsednícku stoličku je predčasné. Myslí si však, že snem by mal byť čo najskôr. Získanie legitimity pre súčasné alebo nové vedenie podľa nej prospeje stabilite a jednote v strane. Hovorí, že zasadnutie krajského predsedníctva bolo v súlade s tým, čo bolo zaužívané, hoci následne zistila, že mohlo ísť o rozpor so stanovami. Na hlasovaní sa nezúčastnila. S Remišovou podľa svojich slov problém nemá.

Dlhodobé spory

Epizóda s bratislavským krajským predsedníctvom je ďalšou v rade, ktoré v strane Za ľudí otriasajú predsedníckou stoličkou Veroniky Remišovej. Tá sa dostala k šéfovaniu strany po tom, ako sa zakladateľ strany Andrej Kiska po slabom výsledku v parlamentných voľbách stiahol z politiky. Kiska to vtedy odôvodnil zdravotnými problémami.

V uplynulých mesiacoch sa proti Remišovej v strane množia kritické hlasy. Poslanca Miroslava Kollára, ktorý bol pri voľbe predsedu protikandidátom Remišovej, nechcela nová šéfka strany spočiatku ani len za podpredsedu. Po sporoch Kollár nakoniec Kiskov politický projekt aj tak opustil.

Najnovšie stranu Za ľudí zaťažuje vnútorný rozkol medzi priaznivcami ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej a predsedníčky Veroniky Remišovej, ktorú sa Kolíkovej skupina snaží vo vedení strany vymeniť.

Štandard sa snaží získať aj vyjadrenie Márie Kolíkovej a Michala Luciaka.


Ďalšie články