Niektorí Američania chcú rúška nastálo. Cítia sa v nich chránení pred chorobami aj nepríjemnými pohľadmi

USA koronavírus Texas ochrana tvár nariadenie Dvojica s ochrannými rúškami sedí na lavičke počas prechádzky so psom v miestnom parku v texaskom meste Richardson. Foto: TASR

Niektorí občania v Spojených štátoch sa rozhodli nosiť rúška aj po druhej dávke vakcíny. Argumenty sú rôzne: niektoré majú logiku, iné sú skôr prejavom lenivosti. Lekári upozorňujú, že permanentné nosenie rúšok môže mať dosah na duševné zdravie. Počas chrípkovej sezóny by si ich vedeli predstaviť aj po pandémii covidu.

Rúška sa za posledný rok a pol stali základnou výbavou šatníka. Vďaka nim a protiepidemickým opatreniam dokázateľne klesol počet respiračných ochorení, ale aj niektorých alergií. Ohľadom ich nosenia však nepanuje konsenzus. Pre niektorých sú symbolom útlaku, pre iných symbolom ochrany pred vírusmi – až do takej miery, že sa ich nechcú vzdať, hoci smú.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v máji uviedlo, že ľudia zaočkovaní dvomi dávkami vakcíny proti SARS-CoV-2 nemusia vo väčšine prípadov nosiť rúška a dodržiavať odstupy. Niektorí si ich napriek tomu nechajú na tvári.

Nemusím sa smiať ani maľovať, život je jednoduchší

Dôvody sú rôzne, aj seriózne, aj argumenty trochu pritiahnuté za vlasy. Niektorí uvádzajú, že sa vďaka noseniu rúšok po rokoch vyhli aj iným respiračným ochoreniam ako chrípka či nádcha. Nenakazili tiež starších ľudí, s ktorými žijú v jednej domácnosti. Opatrní chcú byť aj pre nedôveru voči ľuďom. Nie všetci, čo rúško nenosia, sú aj skutočne zaočkovaní.

Pre iných je rozhodujúca možnosť skrývať za kusom látky negatívne emócie ako hnev, opovrhnutie či nezáujem. Hovorí sa, že oči sú oknom do duše, ale bez mimiky je ťažšie vyčítať duševné rozpoloženie protistrany. „Je únavné neustále sa usmievať a tváriť pokojne,“ uviedla pre NBC News jedna zo žien.

Na druhej strane sú aj ľudia, ktorí majú na skrývanie emócií vážnejšie dôvody. Veteránke vojenského námorníctva napríklad dodáva odvahu. Trpí totiž posttraumatickou stresovou poruchou a agorafóbiou [strach z otvorených priestorov, pozn. red.] „Rúška pre mňa pôsobia ako štít, ktorý mi uľahčuje interakciu s ľuďmi,“ hovorí vojačka. Pochvaľujú si ho aj introverti, ktorí netúžia po pozornosti. Umožňuje im vraj cítiť sa na verejnosti „neviditeľne“.

Pre nežné pohlavie môže mať prekrytie väčšej časti tváre aj inú výhodu. Ušetria peniaze a čas, ktorý by inak venovali kozmetickému skrášľovaniu. Akýkoľvek kvalitný mejkap nemá zmysel, ak ho nevidieť, mnoho žien preto uprednostňuje prirodzenosť.

Zakryje nedostatky a ochráni pred rasizmom

Elizabeth, 46-ročná lektorka z Atlanty si prekrytie nosa a úst pochvaľuje. Umožňuje jej cítiť sa pohodlne. „Som nízka a tučná a ak si neustále nezvlhčujem tvár, odlupuje sa mi pleť.“ Elizabeth hovorí, že so zakrytou tvárou lepšie znáša posmešné a nesúhlasné pohľady. „Nič ma neochránilo pred pocitom vlastnej zraniteľnosti tak ako rúško.“

Hartley Millerová zo San Francisca uviedla, že online volania cez Zoom vážne zhoršili jej telesnú dysmorfiu [porucha duševného zdravia, pri ktorej pacient trávi priveľa času starostlivosťou o nedostatky svojho vzhľadu, pozn. red.]. „Moja dvojitá brada sa zdá byť šesťkrát väčšia, moje očné vaky sú príliš fialové,“ myslí si. Aspoň na verejnosti má preto „na 10-tisíc percent“ v pláne nosiť rúško a tmavé okuliare aj naďalej.

Na svoje si prišli aj prisťahovalci s ázijskými koreňmi. Rúška nosia dobrovoľne a pribaľujú si k nim aj slnečné okuliare. Chránia sa tak pred rasistickými útokmi, ktorým čelia, odkedy sa vírus z Číny rozšíril do sveta.

Podľa odborníkov si niektorí občania plánujú rúško ponechať, pretože nedôverujú vakcínam a neveria, že sú plne chránení. Môže tiež ísť o prejav solidarity voči tým, čo ešte nie sú zaočkovaní, alebo sa ani očkovať nemôžu pre svoj vek či zdravotné komplikácie.

Ochrana druhých verzus porušovanie práv

Podľa lekárov má nosenie rúšok opodstatnenie v určitých ročných obdobiach, keď je medzi ľuďmi vysoký výskyt patogénov. Chorí by si vtedy mali rúška nasadiť sami od seba. Lekári nevylučujú ani možnosť, že ich k tomu vyzvú príslušné orgány. Prezident USA Joe Biden dáva v súčasnosti ľuďom na výber – buď očkovanie, alebo rúško.

„Môžu nastať chvíle, keď úrady verejného zdravotníctva povedia, že je vhodný čas na nosenie rúška v tesných priestoroch, na preplnených miestach, vo vnútorných priestoroch, pretože chrípková aktivita je momentálne taká vysoká,“ hovorí infektologička Valerie Parkasová.

Zároveň však upozorňuje, že permanentné nosenie rúšok by mohlo mať negatívny dosah na duševné zdravie. „Všetci si musíme navzájom vidieť tvár, byť spoločenskými tvormi a vidieť priateľov a rodinu. Musíme sa navzájom objať,“ dodáva lekárka.

Negatívny vplyv na fyzické zdravie vylučujú. Imunológovia sa zhodujú na tom, že nosenie rúšok neznižuje imunitu. Prekrývanie úst a nosa pre nedôveru voči vakcínam je však podľa nich zbytočné. Očkovacie látky spoľahlivo chránia aj pred novými mutáciami koronavírusu.

Nosiť rúško či respirátor po dvoch dávkach vakcíny je zatiaľ osobným rozhodnutím. Americká spoločnosť však ostáva polarizovaná. Časť občanov nechce robiť z nosenia rúšok súčasť bežného života a sú proti prípadným legislatívnym návrhom, ktoré by ich nosenie chceli za určitých podmienok prikázať.

Štát podľa nich nemôže podmieňovať vstup na hromadné podujatia či výkon rôznych práv očkovaním alebo nosením rúška. Oba spôsoby ochrany by podľa nich mali byť dobrovoľné a pre vlastné blaho.


Ďalšie články