Cenzúru technologickými gigantami chcú krotiť aj na Floride. Niektoré konšpirácie im neprekážajú, vraví guvernér

Ron DeSantis. Foto: Wikipedia Ron DeSantis. Foto: Wikipedia

Do boja proti svojvôli technologických gigantov vyrazil floridský guvernér Ron DeSantis. Nový zákon v tomto slnečnom štáte má dať bežným občanom štátu možnosť bojovať proti korporáciám v prípade, ak by boli neprávom cenzurovaní na sociálnych sieťach.

Guvernér amerického štátu Florida Ron DeSantis podpísal v pondelok nový zákon namierený proti vplyvným technologickým spoločnostiam. Legislatíva má podľa guvernéra krotiť obmedzovanie slobody z ich strany.

DeSantis zákon doslova nazýva Big Tech Bill, teda zákon veľkých technologických korporácií. Občanom štátu umožňuje žalovať tieto spoločnosti a žiadať peňažné náhrady až do výšky 100-tisíc dolárov (približne 82-tisíc eur) v prípade, ak budú z ich strán neprávom cenzurovaní alebo blokovaní .

Nová legislatíva taktiež prikazuje, aby tieto spoločnosti do detailov uvádzali, akým spôsobom kontrolujú a rozhodujú o osude obsahu. Guvernér si sľubuje, že dodržiavanie pravidiel na sociálnych sieťach bude oveľa viac transparentné a spravodlivé.

Spravodlivé uplatňovanie pravidiel

„Pokiaľ cenzori z veľkých technologických firiem budú uplatňovať pravidlá nekonzistentne, ak budú diskriminovať ľudí v prospech dominantnej ideológie v Silicon Valley, budeme voči nim môcť vyvodiť zodpovednosť,“ uviedol guvernér vo svojom vyhlásení.

Štátnik z Floridy je dlhodobým kritikom rôznych praktík veľkých spoločností, ktoré označuje za cenzúru ideologických protivníkov. „Myslím si, že to, čoho sme svedkami, je niečo orwellovské,“ uviedol DeSantis a obvinil korporácie, že vymazávajú alebo umlčiavajú všetko, čo ide proti ich ideológii či naratívu.

Floridský guvernér má osobne ťažké srdce hlavne na korporáciu Google, ktorá vlastní aj sociálnu sieť YouTube. Práve z tejto stránky bolo nedávno vymazané video, na ktorom DeSantis diskutoval s viacerými odborníkmi na verejné zdravie.

Dezinformácie viacerých druhov

Na zázname bol kritizovaný fakt, že jeden z názorov volal po tom, aby deti nemuseli nosiť rúška na školách. YouTube to označil za šírenie medicínskych dezinformácií, avšak DeSantis tvrdí, že stránka je selektívna v uplatňovaní svojich pravidiel.

„Hovoria, že je to dezinformácia, aj keď Google a YouTube pravidelne hosťujú konšpiračné teórie, od dôvodov útoku na dvojičky po tvrdenia ako 5G vysielače spôsobujú COVID-19. Môžete nájsť hocijakú dezinformáciu pod slnkom na YouTube,“ uviedol guvernér.

V USA sa ešte za bývalého prezidenta Donalda Trumpa otvárala otázka väčšieho štátneho dohľadu nad technologickými gigantami, akými sú Google či Facebook. Tieto spoločnosti sú tiež obviňované z tvorenia tajných dohôd na rozšírenie svojej dominancie na internete.  

Zrušenie Trumpa či Parleru

Spomenúť môžeme fakt, že práve Donald Trump bol začiatkom januára tohto roku zablokovaný na sociálnej sieti Twitter. Stalo sa tak krátko po nepokojoch v budovách amerického Kapitolu. Dôvodom na zablokovanie mal byť fakt, že príspevky bývalého amerického prezidenta boli interpretované ako vyzývanie na násilie.

V rovnakom čase bol v obchodoch spoločností Google a Apple zrušený Parler, sociálnu sieť obľúbenú medzi prívržencami Donalda Trumpa. Korporácia Amazon zasa Parleru zrušila poskytovanie internetovej služby AWS. Parler sa znova podarilo sfunkčniť približne po mesiaci.

Toto dianie otvorilo otázku slobody prejavu na sociálnych sieťach aj v Európe. V druhej polovici januára tohto roku napríklad prišlo so svojím zákonom proti internetovej cenzúre Poľsko.


Ďalšie články