Menej mäsa a áut, zato viac migrantov a daní. Španieli predstavili víziu na rok 2050

Španielsky premiér Pedro Sánchez Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

Španielska vláda minulý týždeň predstavila víziu rozvoja krajiny do roku 2050. Široká paleta nápadov obsahuje vyššie dane, prísun takmer štvrť milióna migrantov ročne, osekanie pracovného času, ale aj prudké zvýšenie dôchodkového veku. Socialistický premiér Pedro Sánchez svoju víziu prezentuje ako významný míľnik tamojšej demokracie. Ocenil ho aj náš eurokomisár Maroš Šefčovič.

Jedno staré klišé hovorí, že politik uvažuje o budúcnosti maximálne v horizonte jedného volebného obdobia, no štátnik berie pri rozhodovaní do úvahy celé desaťročia. Do druhej kategórie sa najnovšie zrejme snaží preraziť aj španielsky predseda vlády Pedro Sánchez.

Minulý týždeň vo štvrtok predstavil ambiciózny plán rozvoja svojej krajiny na nasledovné tri dekády. Dokument, ktorý nesie názov Espaňa 2050, má štát na Pyrenejskom polostrove premeniť zo stagnujúceho spoločenstva s mnohými štrukturálnymi problémami na progresívnu demokraciu 21. storočia. Na jeho tvorbe sa podieľala stovka akademikov.

Menej práce a viac migrantov

Jedným z problémov budúcich generácií, ktoré chce španielsky kabinet podľa textu riešiť, je rastúci nedostatok bývania. Tlmiť ho plánuje výstavbou komunálnych bytov, obsadzovaním neobývaných domov, ale aj alternatívnymi formami držby nehnuteľností, akými sú napríklad dočasné alebo zdieľané vlastníctvo domov.

Zamestnanci by mali byť postupne vtesnávaní do 35-hodinového pracovného týždňa. To by spolu s takzvanými štrukturálnymi reformami na zvýšenie produktivity malo vyriešiť vysokú mieru nezamestnanosti, ktorou južanský štát trpí. Dokument na rok 2030 predpokladá mieru nezamestnanosti 12 percent, 10 percent v roku 2040 a presne v polovici nášho storočia už len 7 percent. Ráta sa aj s vyššou frekvenciou pracovných zmlúv na dobu určitú.

Elity v dokumente neopomínajú ani masový prísun migrantov. „Aby sa obmedzil pokles počtu pracovných síl, naša krajina bude musieť medzi súčasnosťou a rokom 2050 privítať a integrovať státisíce prisťahovalcov, pričom každý rok dosiahne minimálne migračnú bilanciu viac ako 191-tisíc ľudí,“ uvádza sa v takmer 700-stranovej vízii. Vychádza pritom z premisy „čím viac, tým lepšie“, kde sa skloňuje aj optimistické číslo 255-tisíc.

Zdaňujem, zdaňuješ, zdaňujeme

Obyvatelia Španielska a firmy v ňom pôsobiace by mali byť podľa predstáv tvorcov zaťažení viacerými novými daňami. Hovorí sa o zvyšovaní sadzieb na tabak, alkohol, fosílne palivá či neekologické produkty. Pri plnení vízie sa ráta aj s obmedzovaním konzumácie mäsa a živočíšnych produktov.

Veľkej transformácii sa nevyhne ani sektor mobility. Ľudia by mali viac preferovať hromadnú a železničnú dopravu. Dane v individuálnej doprave by mali zohľadňovať hmotnosť auta, výkon motora, jeho uhlíkovú stopu a prejdenú vzdialenosť. Autori štúdie podľa denníka El Mundo navyše odporúčajú zakázať lety na tých cestách, ktoré je možné uskutočniť vlakom za menej ako 2,5 hodiny.

Onen raj si však Španieli po priložení ruky k dielu príliš neužijú, minimálne v postproduktívnom veku. „Nie je veľký rozdiel medzi prácou v 65 alebo 70 rokoch,“ píše sa v dokumente pripravujúc pôdu pre zvyšovanie dôchodkového veku. Španielska vláda totiž predpokladá, že miesto na trhu práce musia mať aj ľudia nad 55 rokov, aby mohli ostať aktívni.

Zatlieskal aj Šefčovič

Sánchez odvážny dokument v rámci veľkého národného dialógu predkladá na „slobodnú diskusiu“ politickým stranám, regiónom, akademikom a mimovládnym organizáciám. Je to podľa neho otvorená vízia, ktorú prezentuje nie v mene vlády, ale samotného španielskeho štátu. Sánchez definoval text obsiahnutý v Espaňa 2050 ako „dôležitý míľnik španielskej demokracie“.

Na prejave socialistického premiéra v Múzeu kráľovnej Sofie, pri ktorom bol plán Espaňa 2050 predstavený, bol prítomný aj Maroš Šefčovič. Slovenský diplomat, ktorý aktuálne figuruje na poste podpredsedu Európskej komisie pre medziinštitucionálne vzťahy, označil víziu za pôsobivú a odmenil ju potleskom.


Ďalšie články