Známu britskú BLM aktivistkú postrelil do hlavy černošský gang, tvrdí polícia

Sasha Johnsonová. Foto: Facebook.com Sasha Johnsonová. Foto: Facebook.com

AKTUALIZOVANÉ V Londýne sa stala obeťou pravdepodobnej kriminality gangov známa aktivistka Sasha Johnsonová, vodkyňa oxfordskej odnože rasového a neomarxistického hnutia Black Lives Matter.

Táto 27-ročná žena sa zúčastnila večierku, na ktorý zaútočila štvorica mladíkov. Do davu zúčastnených vystrelili niekoľko rán, pričom jedna z guliek zasiahla Johnsonovú do hlavy.

Jej zranenie si vyžiadalo okamžitú operáciu, ktorá podľa denníka Independent dopadla úspešne. Aktivistka je však v čase písania tohto článku v kritickom stave. Britská polícia v súčasnosti pátra po štyroch mladých čiernych mužoch, ktorí majú byť za útok zodpovední.

„Zistili sme, že bola na párty v Peckhame. Približne o tretej ráno skupina mladých černochov oblečených v tmavých šatách vošla do záhrady, kde sa konal večierok a použila strelné zbrane. Z miesta činu ušli pred príchodom polície,“ uviedlo vedenie Scotland Yardu.

Vybavovanie si účtov

Polícia je presvedčená, že išlo o vybavovanie si účtov nepriateľských gangov, a nešlo teda o vedomý útok na aktivistku. Johnsonová bola podľa nich v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. To však odmieta jej politická strana Taking the Initiative Party (TTIP).

Johnsonová je jednou zo zakladateliek tohto radikálneho ľavicového hnutia, v ktorom belosi nemôžu zastávať vedúce pozície. Aktivistka je známa aj svojimi žiadosťami na vytvorenie černošských milícií či vyhláseniami o „čiernej sile“, o tom, že „jediným riešením je revolúcia“, či výzvami na zastavenie financovania britskej polície.

Strana okrem iného odmieta tvrdenia polície o tom, že Johnsonová je len náhodnou obeťou násilia gangov. „Odkiaľ polícia vie, kto bol terčom útoku, aby určili, že ním nebola Sasha? Ako dokáže človek niekoho omylom zasiahnuť do hlavy?“ opisuje strana TTIP v rozsiahlom príspevku na sociálnej sieti.

Belosi budú otroci?

TTIP sa tiež odvoláva na údajné vyhrážky smrti, ktoré mala dostávať aktivistka aj sama strana. Zároveň skritizovali kamarátku aktivistky Imarnu Aytonovú, ktorá sa pre televíziu BBC tiež vyjadrila v tom zmysle, že išlo najskôr o vojnu medzi gangami.

Ľútosť nad zranením vyjadrila aktivistke britská odnož hnutia BLM či niektorí politici z Labouristickej strany. „Každý pokus na jej zastrašenie či umlčanie je útokom na všetkých z nás,“ napísalo britské hnutie BLM.

„Ako členka parlamentu stojím s plnou solidaritou s hnutím Black Lives Matter a stojím aj za jej prácou v tomto hnutí,“ uviedla zasa poslankyňa Claudia Webbeová na Johnsonovej adresu.

Niektorí užívatelia sociálnych sietí pripomínajú, Johnsonová má ďaleko od nevinnej aktivistky či bojovníčky za spravodlivosť. Poukazujú napríklad na to, že aktivistke bol v minulosti zablokovaný profil na sociálnej sieti Twitter. Dôvodom bol vraj jej príspevok, v ktorom uviedla, že z belochov treba spraviť otrokov. „Biely muž nám nebude rovný, ale bude náš otrok. História sa mení. Žiadna spravodlivosť, žiadny mier,“ napísala Johnsonová minulý rok na Twtitteri.

Koncom mája tohto roku bola správa o údajnom tweete dementovaná. Server Politifact poukázal na to, že daný príspevok uverejnil falošný profil, ktorý nemá nič spoločné s Johnsonovou.


Ďalšie články