Na stretnutí v SIS sa vraj riešili kajúcnici a živé prípady. Zdroje TV JOJ popierajú slová Čaputovej

Zuzana Èaputová navštívila Kardiochirurgické oddelenie Detského kardiocentra NÚSCH v Bratislave Zuzana Čaputová. Foto: Pavol Zachar/TASR

Zhruba týždeň po stretnutí najvyšších funkcionárov štátu v budove SIS prichádza ďalšie médium s informáciou, že na schôdzke sa hovorilo aj o výpovediach takzvaných kajúcnikov a spôsobe vyšetrovania aktuálne živých prípadov. Hovoria o tom viaceré zdroje TV JOJ. Tieto tvrdenia sú v priamom rozpore so slovami hlavy štátu.  

Začiatkom minulého týždňa sa v jednej z budov Slovenskej informačnej služby (SIS) uskutočnilo neobvyklé stretnutie desiatich vysokopostavených osôb na Slovensku. Udialo sa tak v špeciálnej miestnosti, ktorú nie je možné odpočúvať.

Stoličky v nej mali pripravené riaditeľ SIS Michal Aláč, prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Eduard Heger, predseda parlamentu Boris Kollár, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, minister vnútra Roman Mikulec, generálny prokurátor Maroš Žilinka, špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, policajný prezident Peter Kovařík aj šéf inšpekcie rezortu vnútra Adrián Szabó.

Míting sa uskutočnil z iniciatívy predsedu vlády Hegera. Politik stretnutie označil za dôležité a neobvyklé, no ohradil sa voči tvrdeniu, že by bolo samo o sebe tajné. Rovnako záležitosť interpretoval aj predseda parlamentu Boris Kollár. „Tu bolo 12 rokov zvykom, že sa stretávali politici s oligarchami po hoteloch,“ porovnával Heger svoju a minulú garnitúru.

Viac ako uskutočnenie schôdzky pútal pozornosť jej obsah. V tomto smere však už boli funkcionári skúpejší na slovo. Premiér svoju mlčanlivosť hájil prípadným vyzradením utajovaných skutočností a Jozef Matej, riaditeľ komunikačného odboru kancelárie prezidentky, iba ubezpečil, že predmetom rozhovorov neboli žiadne živé prípady.

Fico aj Pellegrini sú v strehu

Takýto postoj a vôbec fakt, že o stretnutí oficiálne neinformoval žiadny úrad, zákonite vytvoril priestor na špekulácie, ktorý sa podľa očakávania rozhodla zaplniť parlamentná opozícia. „Zaváňa to skôr snahou manipulovať veci. Podľa mňa to zloženie urobili tak, aby mali alibi, že tam boli všetci, ktorí sa teraz musia tváriť, že musia byť ticho. Sú do toho zapletení najvyšší ústavní činitelia vrátane pani prezidentky. Čudujem sa jej, že skočila na lep tejto celej aktivite,“ uviedol predseda Hlas-SD Peter Pellegrini.

Rovnako sa naladil aj šéf Smeru Robert Fico. Ten tvrdí, že najvyšší ústavní činitelia o stretnutí naďalej klamú a nechal sa počuť, že na ňom boli údajne poskytnuté dôkazy o ovplyvňovaní udavačov. Smer je pripravený zvolať veľvyslancov Európskej únie. Stretnutie má vysvetliť premiér na mimoriadnej schôdzi Národnej rady, ktorú táto strana iniciovala. Konať musí podľa Fica aj parlamentný Výbor na kontrolu činnosti SIS.

Bezpečnostný analytik a bývalý náčelník českej Vojenskej spravodajskej služby Andor Šándor v rozhovore pre Pravdu o téme stretnutia nechcel špekulovať a nepovažuje ho a priori za niečo zlé. V súvislosti s výpoveďami kajúcnikov upozornil na značné riziko: „Toľko ľudí je vo vyšetrovacích väzbách a ľudí zatýkajú o štvrtej hodine ráno. Nebojím sa to nazvať gestapácko-eštebáckymi spôsobmi.“

Kto nehovorí pravdu?

Opozičnému naratívu nahrávajú aj čerstvé informácie zo sféry médií. Podľa viacerých zdrojov TV JOJ z prostredia spravodajskej komunity sa na stretnutí rozoberali práve výpovede takzvaných kajúcnikov a spôsob vyšetrovania aktuálne živých prípadov, čo je v rozpore s tvrdeniami prezidentskej kancelárie. Informácie podobného druhu uviedol pred pár dňami aj Denník N, podľa ktorého sa na stretnutí hovorilo o tom, že „vyšetrovanie niektorých veľkých korupčných káuz môže byť zmanipulované“.

„Aké vážne tieto podozrenia sú, nie je zrejmé. Verzii, že by bolo vyšetrovanie zmanipulované, niektorí účastníci stretnutia skôr verili, iní to podľa informácií Denníka N na stretnutí spochybňovali. Na schôdzke sa vraj prezentovali aj grafické znázornenia rôznych prepojení pri vyšetrovaniach niektorých prípadov. Predstavitelia z ministerstva vnútra však hovoria, že chýbajú konkrétne dôkazy,“ písal tiež Denník N.

Pčolinský a Zurian v centre pozornosti

Správa TV JOJ prišla v rovnaký deň, ako expremiér Robert Fico na tlačovej besede zverejnil SMS správu obsahujúcu výpoveď svedka, ktorá má dokazovať manipuláciu vyšetrovania bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Policajný prezident Peter Kovařík jej existenciu potvrdil, no vysvetlil, že nejde o návod, ako vypovedať, ale o opis už existujúcej výpovede.

Politik v ostatných dňoch vyjadril pochybnosti aj nad stíhaním exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského, ktorý v pondelok podal trestné oznámenie na kajúcnikov, či bývalého riaditeľa NAKA Branislava Zuriana. Tomu v dôsledku obáv z manipulácie jeho prípadu odporučil, aby sa ani nevracal z cudziny na Slovensko.


Ďalšie články