Lyžiarske strediská nevedia, čo bude. Nemci nás tlačia do odloženia sezóny

Lyžovanie v lyžiarskom stredisko Donovaly Lyžovanie v lyžiarskom stredisku Donovaly. Foto: Dušan Hein/TASR

Nemecko žiada členské štáty EÚ, aby odložili začiatok lyžiarskej sezóny. Niektoré krajiny už k veci zaujali jasné stanoviská, ale slovenskí prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk sú zatiaľ stále v neistote.

Minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) tvrdí, že všetky otázky týkajúce sa lyžiarskych stredísk zodpovie krízový štáb a pandemická komisia. Akási dohoda o tom, že budú strediská otvorené, podľa Doležala neexistuje. Dohode malo nasvedčovať to, že strediská sa na štart sezóny už pripravujú a pozývajú hostí aj napriek tomu, že vláda ešte oficiálne nerozhodla o ich fungovaní počas pandémie.

Žiadnu dohodu v tom však netreba vidieť ani podľa marketingového manažéra Snow Parku Donovaly Miroslava Dobrotu. Vysvetlenie je jednoduché: „Ako každé stredisko využívame mrazy na zasnežovanie, pretože základ na zjazdovkách z technického snehu je potrebný pred príchodom snehovej nádielky v podobe prírodného snehu,“ uviedol.

„Do dnešného dňa (26.11.2020, 15:00) ani Pandemická komisia vlády SR ani ÚVZ SR nevydali žiadne právoplatné usmernenie týkajúce sa lyžiarskych stredísk a preto sa museli strediská na základe jestvujúcich informácií aj napriek neistote rozhodnúť. A keďže chcú byť pripravené, začali zasnežovať,“ uviedol Marián Galajda zo spoločnosti Tatry mountain resorts (TMR) pre Štandard.

Podľa šéfa rezortu dopravy je len na jednotlivých prevádzkovateľoch, či začnú zasnežovať, či otvoria a pozvú ľudí na začiatok sezóny. Lyžiarske strediská totiž zatiaľ oficiálne zatvorené nie sú a Doležal nechce, aby Slováci išli lyžovať do zahraničia.

Nemajú presné informácie

Lyžiarske strediská sa tak napriek neistote chystajú na začiatok sezóny, aj keď zatiaľ vôbec nie je jasné, či sa vôbec začne v riadnom termíne a ako to bude počas pandemických opatrení vyzerať.

Na Donovaloch sa pripravujú na otvorenie sezóny v obvyklom termíne na začiatku decembra, ak to počasie a snehové podmienky dovolia. „Urobíme všetko pre to, aby sme návštevníkov pri dodržaní všetkých potrebných opatrení mohli na našich zjazdovkách privítať už na Mikuláša,“ dodal Dobrota. Zatiaľ však nie je vôbec jasné, o aké opatrenia má ísť.

Lyžiarska sezóna by sa teoreticky mala začať už o dva týždne, ale prevádzkovatelia stále nemajú presné informácie, aké opatrenia budú musieť dodržiavať.

Záujmové združenie Lavex, ktoré na Slovensku združuje lyžiarske strediská v spolupráci s Tatry mountain resorts, pripravilo návrh takzvaného semaforu, ktorý je momentálne na odsúhlasení vo vláde.

S epidemiológmi sa nedohodli

Ešte však nie je jasné, ako sa k lyžovačkám postaví konzílium odborníkov a krízový štáb, na ktoré sa odvoláva minister dopravy. Podľa riaditeľa združenia Lavex Miroslava Greša sa epidemiológovia na stredajšom stretnutí so zástupcami lyžiarskych areálov nedohodli.

Grešo pre Štandard uviedol, že odborníci požadovali od stredísk, aby vytvorili bezpečné zóny a zabezpečili kontrolu testov na prítomnosť koronavírusu COVID-19 s tým, že by do ich areálov mali prístup len ľudia s negatívnym testom. To podľa Greša nie je reálne možné, keďže denne na svahy prichádzajú tisícky ľudí. Vo väčších strediskách, ako je napríklad Jasná či spomínané Donovaly, ide na vrchole sezóny o viac ako 10-tisíc ľudí denne.

Lyžiarske stredisko Donovaly. Foto: Archív Park Snow Donovaly

Rozhodnutie o tom, či, kedy a ako sa vlastne bude konať tohtoročná lyžiarska sezóna, by malo vraj padnúť na budúci týždeň.

Ktoré krajiny sezónu neotvoria?

Vplyv na výsledné rozhodnutie o lyžovačkách na Slovensku bude mať nielen slovo našich odborníkov, ale zrejme aj diplomatický tlak zo strany Nemecka, ktoré predsedá Rade EÚ.

Kancelárka Angela Merkelová po rokovaniach s premiérmi 16 nemeckých spolkových krajín oznámila, že v snahe o zamedzenie šírenia infekcie nového koronavírusu sa bude Berlín snažiť dohodnúť sa s ďalšími členskými krajinami EÚ na tom, aby zostali všetky lyžiarske strediská zatvorené až do začiatku januára.

Aj francúzsky prezident Emmanuel Macron ešte deň pred Merkelovou uviedol, že lyžiarske strediská v krajine galského kohúta budú zatvorené až do konca roka.

Posunutie začiatku lyžiarskej sezóny podporil v uplynulých dňoch aj taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorý zdôraznil potrebu celoeurópskeho riešenia. Obáva sa totiž, že by Taliani išli lyžovať do zahraničia, ak budú tamojšie strediská otvorené a tie talianske zatvorené. Poľsko tento problém vyriešilo tým, že lyžiarsku sezónu síce za pandemických opatrení otvorí, ale len pre domácich.

Ak zatvoria, budú platiť

S postojom Nemecka už rázne nesúhlasilo susedné Rakúsko, kde sú alpské lyžiarske strediská zatvorené od začiatku novembra a otvoriť by sa mali za prísnych opatrení 6. decembra. Rakúska ministerka pre cestovný ruch Elisabeth Köstingerová uviedla, že v odklade sezóny na začiatok januára nevidí žiaden prínos. Zimná dovolenka v Rakúsku bude podľa nej bezpečná.

Rakúsky minister financií Gernot Blümel v reakcii na návrh Nemecka odložiť o mesiac začiatok lyžiarskej sezóny uviedol, že ak Berlín prostredníctvom EÚ prinúti lyžiarske strediská v decembri zatvoriť, tak potom za to bude musieť zaplatiť.

Ak by boli všetky lyžiarske strediská na Slovensku predsa len zatvorené až do začiatku budúceho roka, tak by to znamenalo obrovské ekonomické straty.

„Je potrebné si uvedomiť, že ide o vrchol sezóny. Straty len v regiónoch Vysokých Tatier, Liptova a Horehronia žijúcich z cestovného ruchu by sa za uzavreté vianočné a novoročné sviatky pohybovali rádovo v desiatkach miliónov eur. A to už nehovoríme o dopadoch na zamestnanosť,“ varoval Galajda z TMR.

Lyžiarsku sezónu sú pripravení odštartovať aj v susednom Česku, kde je síce svahov menej, ale aj tie sa pripravujú otvoriť v riadnom decembrovom termíne, tak skoro, ako to len poveternostné podmienky dovolia. Podobne ako na Slovensku ani českí prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk zatiaľ presne nevedia, za akých podmienok a či vôbec budú môcť odštartovať sezónu, tak ako majú v pláne.

Počet infikovaných aj hospitalizovaných v Česku vďaka prísnym opatreniam klesá, ale je pravdepodobné, že keď sa otvoria lyžiarske areály, tak na Vianoce budú preplnené penzióny a horské chaty, čo môže opäť spôsobiť nárast počtu infikovaných, keďže dodržiavanie sociálneho dištancu a opatrení na svahoch je zložitejšie. Napríklad vo Švajčiarsku sú lyžiarske centrá už otvorené, ale je povinné mať zahalené dýchacie cesty a dodržiavať rozostupy. Nariadenia kontroluje polícia.


Ďalšie články