Mediálne oslabený Smer spúšťa vlastné Ľavicové správy

Robert Fico. Foto: Reprofoto/Facebook Robert Fico. Foto: Reprofoto/Facebook

Politická strana Smer-SD sa už dlhodobo sťažuje, že mediálne prostredie na Slovensku jej nie je naklonené. Azda aj s týmto zreteľom v stredu spustila reláciu s názvom Ľavicové správy. V 15-minútovom videu prinášajú záujemcom podľa svojich slov aktuálne informácie z diania v parlamente a kritizujú kroky vlády.

Konflikt strany Smer s médiami nie je novou vecou. Robert Fico novinárov už v minulosti nazval prostitútkami a klamármi, no v niektorých médiách bol schopný získať aj pozitívne pokrytie. Aspoň pokiaľ bol Smer najsilnejšou vládnou stranou. Tieto časy sú preč, Smer ďalej valcujú kauzy jeho bývalých vlád a oslabil ho najmä odchod poslancov okolo bývalého premiéra Petra Pellegriniho. V situácii, keď Fico smeruje k piatim percentá, sa jeho strana rozhodla prihovoriť ľuďom vlastným spravodajstvom.

Vo včerajšej upútavke predstavuje tento koncept ľuďom na sociálnych sieťach predseda strany Robert Fico. „Často som sa stretával s názorom, že by bolo vhodné, keby Smer-SD, pokiaľ možno na dennej báze, informoval voličov, sympatizantov a ďalších ľudí, ktorí sa o politiku zaujímajú, o najaktuálnejších veciach z daného dňa,“ tvrdí Fico.

Dôvodom je vraj fakt, že sa mnohí ľudia nevyznajú v súčasnej politickej situácii a podľa predsedu sociálnych demokratov by mohli byť pohľady Smeru na túto problematiku užitočné. Relácia sa má konať, v rámci možností, každý deň o 18. hodine na facebookovej stránke strany.

A skutočne, na minútu presne uverejnila strana Smer včera 25. novembra prvý diel Ľavicových správ, resp. Ľavicových novín. Vo videu sa roly moderátora najprv zhostil predseda Smeru.

Poskok vlády a priznanie Jankovskej

Fico napríklad vo videu konštatuje, že nový generálny prokurátor bude politickým nástrojom súčasnej vlády. „Čiže vybrať zo siedmich kandidátov, ktorí majú za úlohu kriminalizovať opozíciu, je mimoriadne ťažké. Všimnime si, ako zlikvidovali špeciálneho prokurátora, pána Kováčika,“ dodáva Fico, spomína aj „likvidáciu“ námestníčky generálneho prokurátora Viery Kováčikovej.

Je podľa neho teda jasné, ako dopadne generálny prokurátor, ktorý nebude poslúchať súčasnú vládnu garnitúru. Z rovnakého dôvodu preto strana nepredložila svojho kandidáta na generálneho prokurátora. Zároveň označil dianie na prokuratúre, ale aj na polícii, za „čisté 50. roky minulého storočia“.

Pripomeňme, že práve v stredu sa Smerom nominovaná bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská priznala k trestnej činnosti. Pri odchode z funkcie pritom Fico pochválil Jankovskú za „kus dobrej roboty“. Navyše, rozsiahle pochybnosti o nezávislosti generálneho prokurátora panovali aj za čias Jaromíra Čižnára, ktorý bol počas štúdia práv spolužiakom Roberta Fica.

Testovanie zlyhalo

Po Ficovi prichádza k moderátorskému „kreslu“ Ľuboš Blaha, ktorý sa venuje téme plošného testovania, ktoré strana Smer-SD, ale aj iné opozičné strany dlhodobo kritizujú. Blaha je napríklad presvedčený, že prvé plošné testovanie „absolútne zlyhalo“.

Juraj Blanár predstavuje divákom uznesenie o referende, ktorým by sa skrátilo volebné obdobie súčasnej vlády. Slovensko podľa Blanára čelí chaosu, zatiaľ čo vládne rozhodnutia a opatrenia sú nepredvídateľné a neprofesionálne.

Rušenie odvodu či obedov

Pripomína tiež, že Slovensko je na chvoste EÚ podľa pomoci poskytovanej zamestnávateľom a zamestnancom v rámci koronakrízy. „Je evidentné, že vláda SR vyhlásila núdzový stav predovšetkým z dôvodu možnosti obmedzenia základných politických práv, akým je právo na zhromažďovanie sa,“ dodáva Blanár.

Nasleduje vstup Ladislava Kamenického o zrušení bankového odvodu. Podľa Kamenického tým vláda jasne ukázala, za koho kope, a pripravila Slovensko o stámilióny eur. Zároveň podľa neho garnitúra našla peniaze pre banky, ale naopak, peniaze pre dôchodcov a 13. dôchodky nie sú.

Ľavicové správy uzatvára Richard Takáč s kritikou rušenia školských obedov zadarmo. „Vláda a koaliční poslanci idú schváliť zrušenie obedov zadarmo pre deti s účinnosťou od 1. januára 2021. Je to pritom úplný nezmysel,“ hovorí Takáč a tvrdí, že vláda ide vziať deťom jediné teplé jedlo, ktoré mohli v škole dostať.


Ďalšie články