Arpád Soltész a kočnerovský humor

11104022020_film_svina_3680227 Foto: Dano Veselský/TASR

Osobné ponižovanie, dehonestovanie a vtipkovanie o vakcínach, ktoré majú čísla kalibrov zbraní, to je kočnerovská stoka.

Arpád Soltész napísal na Facebooku poznámku k článku nášho kolegu Mateja Gašparoviča. Jeho text o niektorých ideologicky predpojatých výstupoch Investigatívneho centra Jána Kuciaka mu prekážal, okrem iného preto, že Matej kedysi robil v tomto centre a teraz ho kritizuje. Teda, aby sme to pochopili lepšie, on vraj „grcá“.

K poznámke sa spustila diskusia, kde sa to hemžilo mimoriadne tupými a hlúpymi narážkami. Matej Gašparovič na to zareagoval a opísal to v krátkom texte.

Prečo je to téma?

Dočkali sme sa toho, že novinár, ktorý bol dlhé obdobie úzko spätý s centrom, čo nesie meno Jána Kuciaka, sa dnes správa podobne vulgárne a hlúpo ako Kočner. Vtipkuje dokonca na podobné témy.

Nie, nemyslíme si, že je to nebezpečné, ale je to poriadne hlúpe. Istým podstatným spôsobom to poškodzuje odkaz Jána Kuciaka, zvlášť keď sa na neho niekto odvoláva.

Bolo to vidieť už dávnejšie, po tej hroznej dvojitej vražde sa objavili odznaky s menom a gestom solidarity s Jánom Kuciakom. Problém nebol v odznaku, problém bol v tom, kto všetko ich začal nosiť. Napríklad aj novinári, ktorí sa predtým podieľali na kadejakých manipuláciách (napríklad vo svete Pavla Ruska), hrali rôzne hry a nie vždy reprezentovali úroveň etiky ako zavraždený Ján Kuciak.

Chápem, že tak ako v každom prostredí, aj novinári sa môžu zmeniť. Všetci máme svedomie a možnosť voľby, keď sa niekto zmení k lepšiemu, treba dať novú šancu.   

Lenže máme aj inú skúsenosť, celý rad skúseností. Napríklad keď mnohí bývalí komunisti nosili po Novembri na sačku logo VPN, a potom z nich vyrástlo HZDS. Na odznačiky na saku si preto treba dávať pozor, niekedy viac zakryjú ako odkryjú.

Matej Gašparovič si robil svoju prácu, problém vo výstupoch Investigatívneho centra Jána Kuciaka si všimol už pred asi dvomi či tromi mesiacmi, rozhodol sa počkať, či príde aj tretí ideologicky predpojatý text. Keď prišiel a celé to nabralo prvky kampane, napísal o tom. Znamenalo to pre neho veľa, ako to už na Slovensku chodí, keď máte iný názor, často nasleduje aj ľudský rozchod.

Ale ponižovanie, dehonestovanie a vtipkovanie o vakcínach, ktoré majú čísla kalibrov zbraní, to je kočnerovská stoka.

Arpád Soltész tým svedčí najmä o sebe a svojej bubline. Ale sme presvedčení, že celá kauza, od ideologickej kampane po osobnú nenávisť a vulgárnu neznášanlivosť, si zaslúži aj vyjadrenie vedenia Investigatívneho centra.

Zaväzuje ich k tomu meno Jána Kuciaka.


Ďalšie články