Lukašenko pritvrdzuje. Vynútené pristátie lietadla a zatknutie opozičného novinára

Mítingy proti režimu ustali, Lukašenko si udržal moc. Zjavne si je istý, v nedeľu došlo k medzinárodnému škandálu. Lietadlo, v ktorom sedel opozičný novinár pôsobiaci vo Varšave, donútila pristáť bieloruská stíhačka MiG-29. V Minsku novinára zatkli.

Bieloruské úrady zadržali v nedeľu bývalého šéfredaktora opozičného spravodajského kanálu Nexta, keď jeho lietadlo muselo pre podozrenie z nastraženej bomby na palube núdzovo pristáť na letisku v hlavnom meste Minsk. Eskortovalo ho vojenské lietadlo, stíhačka MiG-29.

Raman Pratasevič, ktorý v súčasnosti žije v exile, cestoval z Atén do litovského Vilniusu. Nexta uviedla, že na palube lietadla sa po jeho prehľadaní nenašla žiadna bomba. Vedenie opozičného kanálu tiež dodalo, že Pratasevič bol podľa vlastných slov ešte pred nástupom do lietadla sledovaný.

Prataseviča (26) spolu s druhým zakladateľom komunikačného kanálu Nexta Live na sociálnej sieti Telegram Sciapanom Pucilom (22) zaradili bieloruské orgány vlani v novembri na zoznam teroristických organizácií. Urobili tak na základe skorších obvinení z organizovania hromadných nepokojov, čo je trestný čin, za ktorý hrozí až 15 rokov väzenia. Nexta však vtedy upozornila, že terorizmus sa v Bielorusku trestá doživotným väzením alebo smrťou.

Obaja boli tiež pridaní na zoznamy medzinárodne hľadaných osôb v Bielorusku a v Rusku, ktoré podporuje Lukašenkov režim. V súčasnosti žijú obaja v exile vo Varšave. Nexta a jeho sesterský kanál Nexta Live sú momentálne zrejme najznámejšie zdroje informácií o aktivitách bieloruskej opozície. Obrovskú popularitu získali počas protestov proti výsledkom augustových prezidentských volieb a prívržencom opozície často slúžia aj na ich vzájomnú koordináciu. Bieloruský súd v októbri označil kanál Nexta Live za „extrémistický“ a nariadil jeho zablokovanie.

Mohutné protesty v Bielorusku vypukli po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb, ktoré sa konali 9. augusta a podľa ústrednej volebnej komisie v nich zvíťazil Lukašenko. Opozícia ich výsledky však neuznáva a tvrdí, že víťazkou je jej kandidátka Sviatlana Cichanovská. Protesty trvali niekoľko mesiacov, postupne však slabli. Nedošlo totiž k rozloženiu represívnych zložiek štátu a opozícia nemala silného lídra, Cichanovská krajinu rýchlo opustila. 

Po najnovšom incidente Cichanovská po núdzovom pristátí lietadla na Telegrame napísala, že je „absolútne jasné“, že šlo o zásah bieloruských tajných služieb v snahe zadržať Prataseviča. Cichanovská a Nexta tiež pripomenuli, že Pratasevičovi hrozí v Bielorusku trest smrti.

(tasr, fed)


Ďalšie články