Podporuje pápež protesty radikálneho hnutia Black Lives Matter?

èlenovia hnutia Black Lives Matter protestný pochod proti rasizmu Hyde Park v Londýne Demonštrácia Black Lives Matter. Foto: AP Photo/Alberto Pezzali

Tvrdí to s odvolaním na novú knihu pápeža Františka americká televízia Fox News. Bohumil Petrík sa na tému pozrel bližšie. Definitívnu odpoveď dá až kniha, ktorá vyjde o pár dní.

Pápež František sa vraj zastáva protestov Black Lives Matter (v skratke BLM, v preklade Na životoch černochov záleží) v USA, no zároveň kritizuje demonštrácie ľudí proti vládnym protipandemickým opatreniam. Tvrdí to americká televízia Fox News a cituje pápežove slová z novej knihy, ktorá sa na pulty kníhkupectiev dostane o týždeň.

„Zneužitie (moci) je hrubým porušením ľudskej dôstojnosti, ktoré nemôžeme dovoliť a proti ktorému musíme naďalej bojovať,“ napísal o smrti Afroameričana Georgea Floyda, ktorý zomrel v súvislosti s policajnou brutalitou. Tá odštartovala vlnu protestov v Spojených štátoch amerických, v ktorých sa angažuje BLM a ktoré viedli aj k poškodeniu majetku.

Publikácia s názvom Let Us Dream: The Path to a Better Future (Nechajte nás snívať: Cesta k lepšej budúcnosti) vyjde 1. decembra tohto roku v niekoľkých jazykových verziách súčasne. Spolu s Františkom ju napísal jeho životopisec, britský novinár Austen Ivereigh.

Hlava katolíckej cirkvi vo svojej nedávnej encyklike Fratelli tutti pritom spomína, že „násilné verejné demonštrácie nepomáhajú pri hľadaní riešení. Najmä preto, ako správne poznamenali kolumbijskí biskupi, lebo pôvod a ciele občianskych demonštrácií nie sú vždy jasné; existujú určité formy politickej manipulácie a v niektorých prípadoch boli zneužité na účely partizánskych záujmov“ (FT 232).

Tím snov z americkej NBA vo Vatikáne

V súvise s jeho možnou podporou BLM v sobotu vymenuje za kardinála vôbec prvého Afroameričana Wiltona Gregoryho, pre ktorého je BLM „nádejou“ a „odlišným prechodným momentom“. Tento týždeň tiež pápež prijal na audiencii hráčov z basketbalovej asociácie NBA (National Basketball Players Association). Portál Vaticannews informoval, že mu rozpovedali o svojej „angažovanosti v boji proti rasizmu“. Podľa relácie Today v americkej televízii NBC basketbalistov oslovil Vatikán, lebo argentínsky pápež „chcel vedieť viac o ich snahách zvýšiť povedomie o sociálnej spravodlivosti a ekonomickej nerovnosti“.

Aj Today citoval pápeža z knižnej publikácie Let Us Dream: „Je správne, že ľudia sa dožadujú dôstojnosti každého človeka, ktorá má byť oslobodená od zneužívania vo všetkých jeho formách.“

Jeden z účastníkov stretnutia Anthony Tolliver podľa Today povedal, že „pápežove uznanie pridáva oheň v ich boji za spravodlivosť a je veľkou obhajobou proti tým, ktorí hovoria, že hráči by mali byť ticho a len hrať“.

Cieľom „globálnej organizácie“ Black Lives Matter, ktorá pôsobí v USA, Kanade a v Spojenom kráľovstve, je „odstránenie bielej nadvlády a vybudovanie lokálnej moci, aby zasahovala pri štátnom násilí v černošských komunitách“. Zdôrazňuje, že „bojom proti násilným činom vytvára priestor pre černošskú fantáziu a inováciu“ a prispieva tak k „okamžitému zlepšeniu“ v ich životoch.

BLM však nesprávne považuje policajné násilie za najväčšiu hrozbu voči mladým černochom v USA, varuje Heather Mac Donaldová, autorka knihy The War On Cops (Vojna s policatmi). Polícia sa viac než iní angažuje v prospech černochov, hoci v posledných rokoch sa „s posadnutosťou hovorí o údajnom policajnom rasizme“ v USA, no tým sa obchádza „omnoho väčší problém: násilie černochov voči černochom“, pripomína autorka. Tento problém označuje za tabu a „nepríjemnú pravdu“, lebo ľudia čiernej pleti vraj vraždia niekoľkonásobne viac ako belosi či Hispánci, a to najmä iných černochov.

Pripomenula, že v 60. rokoch 20. storočia radikáli medzi belochmi i černochmi páchali násilie voči polícii, no v súčasnosti protipolicajnú ideológiu zdieľajú tlač aj ľudia z establišmentu vrátane bývalého černošského prezidenta Baracka Obamu.

Pápež za „lockdown“ a protipandemické opatrenia

Popri podpore protestov a demonštrácií BLM však rímsky biskup v novej knihe (podľa Fox) údajne kritizuje iné demonštrácie ľudí, a to proti prísnym protipandemickým obmedzeniam a „lockdownu“ (zatváraniu podnikov a rušeniu verejných akcií): „Akoby opatrenia, ktoré musia vlády zaviesť pre dobro ich obyvateľov, predstavovali akýsi politický útok na autonómiu alebo osobnú slobodu!“ Hnevá sa podľa konzervatívnej televízie Fox News pápež a dodáva:

„Nikdy nenájdete takýchto ľudí, ktorí by protestovali proti smrti Georgea Floyda alebo sa pripojili k demonštrácii, pretože existujú chudobné štvrte, kde deťom chýba voda alebo vzdelanie. Premenili sa na kultúrny boj, čo bolo v skutočnosti snahou o zabezpečenie ochrany života.“

Je možné, že tieto slová sú vytrhnuté z kontextu dosiaľ nezverejnenej knihy, keďže nie sú úplne jasné a zdanlivo si protirečia. V najnovšej publikácii rímsky biskup podľa Fox News ďalej „ocenil novinárov, ktorí písali o vplyve pandémie na chudobných“, no odsúdil mediálne organizácie, ktoré „využili túto krízu, aby presvedčili ľudí, že na vine sú cudzinci, že koronavírus je len čosi viac ako chrípka a že obmedzenia nutné na ochranu ľudí sú na rovnakej úrovni ako nespravodlivá požiadavka zasahujúceho štátu“.

„Nanešťastie,“ pokračuje pontifex podľa Fox News, „sú politici, ktorí tieto naratívy rozširujú pre svoj vlastný prospech. Nemohli by však uspieť bez toho, aby ich niektoré médiá vytvorili a rozšírili.“


Ďalšie články