Orbán píše listy iným politikom, ktoré nazýva samizdatmi. Najnovšie išiel do konfliktu so šéfom CDU

Viktor Orbán. Foto: TASR/AP Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér sa pustil do nemeckého kandidáta CDU na premiéra Armina Lascheta, nepáči sa mu jeho snaha zmeniť hlasovanie EÚ v zahraničnopolitických otázkach z jednomyseľného na väčšinové.

Máme tu prvú vážnu debatu dovnútra EÚ po izraelsko-palestínskom konflikte minulých dvoch týždňov. Armina Lascheta zamrzelo, keď Maďarsko minulý týždeň ako jediné zablokovalo spoločné vyhlásenie Európskej únie kárajúce Izrael a požadujúce od neho „primeranú obranu“ pred útokmi z Gazy. Diskusia o vyhlásení nebola jednotná, niektoré štáty, ako Belgicko či Írsko, žiadali tvrdší postup voči Izraelu, stredná Európa Izrael skôr bránila. V konečnom hlasovaní bolo Maďarsko napokon jediné z 27 krajín, ktoré vytiahlo veto, umiernenú kritiku Izraela nepodporilo a spoločné vyhlásenie zablokovalo.

Viktor Orbán vo svojom liste nazvanom Samizdat č. 8 žiada, aby aj krajiny strednej Európy s odlišným názorom boli brané vážne, aj keby to malo spôsobiť nezhody pri hlasovaniach EÚ.

Pojmom „samizdat“ Orbán nazýva svoje listy, ktoré zvykne písať európskym štátnikom. Predchádzajúci Samizdat číslo 7 poslal pred pár týždňami slovenskému denníku Postoj ako reakciu na slovenského expremiéra Mikuláša Dzurindu, ktorý sa predtým o Orbánovej snahe o zjednotenie V4 vyjadroval kriticky.  

Orbán od EÚ žiada, aby si jej predstavitelia uvedomili, že štáty strednej Európy sú homogénnejšie a mnohí jej občania sa stále hlásia k židovsko-kresťanským koreňom európskej kultúry. Aj preto nie je možné pozerať na Izrael kritériami únijných sankcii, argumentuje Orbán. Nie je to možné ani vtedy, keď to „Laschet z francúzsko-nemeckej osi požaduje za správnu politiku EÚ. Je načase uznať, že štáty strednej Európy, ktoré sa k únii pripojili neskôr, sú plnohodnotnými členmi Európskej únie. Aj my máme právo stáť si za svojim presvedčením, za našimi spojencami a záujmami“.

Orbán pripomína, že podľa únijných dohôd pri hlasovaní o významných otázkach, ako sú aj otázky zahraničnej politiky, je potrebná plná zhoda členských štátov. „Maďarsko preto pri uplatnení svojho veta neurobilo nič iné než to, že jednalo v súlade so zmluvami EÚ. Osočovať Maďarsko z neeurópanstva, pretože využilo svoje právo, to je v skutočnosti neeurópske.“  

Stredoeurópska orbánovská vízia

Orbán sa už dlhšie snaží o presadenie alternatívnej vízie spojeného postupu krajín V4, ktoré by tak spolu dokázali korigovať hegemóniu Nemecka a Francúzska, ktoré podľa neho nerešpektujú záujmy malých krajín a chcú im určovať, čo je správne v otázkach migrácie, rodinnej či daňovej politike. „Lebo ak sa nezomkneme, Slovák s Maďarom, Čechom a Poliakom, a nebudeme vystupovať spoločne smerom na východ aj na západ, všetci pochodíme zle,“ apeloval Orbán pre Postoj.

„Je faktom, že krajinám V4 sa v rámci Únie nepodarilo dosiahnuť adekvátne presadenie svojich záujmov. Je faktom, že my stredoeurópania znášame viditeľnú diskrimináciu. Tvrdím, že keď nevystúpime ráznejšie a spoločne, táto situácia sa ani nezmení,“ napísal Orbán.

„Dôsledkom súčasného usporiadania vnútorného trhu je, že európsky trh občanovi Francúzska prináša dodatočný príjem v hodnote 1 074 eur, občanovi Nemecka 1 046 eur, občanovi Slovenskej republiky 537 a občanovi Maďarska 408 eur. To sú údaje z roku 2016. Ďalej, ak prílev financií do krajín V4 cez transfery EÚ porovnáme so ziskom z príjmov a dividend vyvezených z našich krajín, ukazuje sa, aké významné straty znášame/utrpíme. V prípade Maďarska rozdiel predstavuje 80 percent a v prípade Slovenskej republiky viac ako 90 percent.“


Ďalšie články