Prieskum: Smer prudko podrástol, OĽaNO a Za ľudí padajú

189708023_4084638414925669_3020688093179248958_n Prieskum preferencii agentúry Focus. Zdroj: FB/Na telo s Michalom Kovačičom

AKTUALIZOVANÉ Premiérska strana dosiahla v prieskume len 8,8 percenta. ĽSNS a Republika sú tesne pred bránami parlamentu.

Ak by sa voľby konali tento víkend, suverénne by ich vyhral Hlas Petra Pellegriniho s 22,4 percentami. 12,3 percenta získala strana SaS a tesne za ňou skončil Smer s takmer 12-timi percentami, čo je dlhodobé maximum tejto strany.

Vyplýva to z aktuálneho prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza.

Do parlamentu by sa dostalo aj hnutie Sme rodina (7,2 percenta), mimoparlamentné Progresívne Slovensko (6,1 percenta) a výrazný nárast zaznamenalo aj KDH, ktoré získalo 5,7 percenta. Kotlebova ĽSNS je tesne pred 5-percentnou hranicou, 4,5 percenta získala strana bývalých kotlebovcov Republika.

Prudký prepad zaznamenala strana Za ľudí, dostala by len 3,5 percenta hlasov.

Sulík: Tajné stretnutie na pôde SIS bolo neštandardné, nie však nelegálne

Tajné stretnutie desiatich najvyššie postavených osôb v štáte na pôde Slovenskej informačnej služby (SIS) bolo podľa vicepremiéra Richarda Sulíka (SaS) neštandardné, ale nie nelegálne alebo nemorálne. Uviedol to v diskusnej relácii TA3 V politike.

Sulík priznal, že o stretnutí vedel, pozvaný však nebol. „Nevidím v tom však žiadny problém, stretnutie zvolal premiér a je to v jeho kompetencii,“ poukázal Sulík. Podľa neho si chcel premiér Eduard Heger (OĽaNO) len vymeniť informácie s ľuďmi, ktorí majú v krajine na starosti bezpečnosť. „Stretnutie nebolo isto zvolané z roztopaše premiéra, opozícia sa však môže pýtať a má aj dostať odpovede,“ dodal Sulík.

Uznal však, že stretnutie by vyvolalo menej otázok a pochybností, ak by sa uskutočnilo vo forme rozšírenej Bezpečnostnej rady SR, kde by bola prizvaná prezidentka a ďalší účastníci. Tieň na stretnutie podľa Sulíka vrhá aj to, že sa uskutočnilo v čase, keď Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala svojho bývalého šéfa.

Podľa nezaradeného poslanca a člena mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richarda Rašiho je takéto stretnutie neakceptovateľné. „Takéto tajnostkárstvo prispieva len k nedôvere verejnosti voči vláde a justícii,“ zdôraznil Raši. Opozícia preto napríklad iniciovala stretnutie parlamentného osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS. „Objavujú sa tu rôzne teórie, z ktorých každá môže byť pravdivá, malo by sa to vysvetliť a nebrať to na ľahkú váhu, lebo to aj tak vyjde najavo a môžeme prísť na to, že sa v krajine tlačí pri výpovediach na kajúcnikov,“ podotkol Raši.

Politici sa venovali aj téme zmeny podmienok kolúznej väzby. Podľa Sulíka strana SaS bude súhlasiť s dohodou, ktorú uzavrie ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) a predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). „Sme ale za skrátenie lehôt väzby. Nasledujúci týždeň by sa mal návrh zmeny kolúznej väzby dostať vláde na stôl a určite sa nájde kompromis v skrátení väzby medzi navrhovanými troma a piatimi mesiacmi,“ dodal Sulík.

Návrh poslankyne Sme rodina Petry Hajšelovej však odmieta a považuje ho za porušenie koaličnej zmluvy, keďže nebol vopred prediskutovaný na koaličnej rade. Ak Kollár v rozpore s koaličnou zmluvou pretlačí návrh poslankyne Hajšelovej a strana Za ľudí sa rozhodne pre to odísť, SaS ju bude podľa Sulíkových slov nasledovať. „Ak to bude pre Za ľudí kardinálna otázka, tak sa k nim pridáme. Dohody sa nesmú porušovať,“ povedal Sulík. So skrátením dĺžky trvania kolúznej väzby súhlasí aj Raši.

Navýšenie štátneho rozpočtu o 3,4 miliardy eur a jeho prijatie v skrátenom legislatívnom konaní sa nepozdáva Sulíkovi ani Rašimu. „Navýšenie rozpočtu má byť len na nevyhnutné veci a mnohí poslanci ani nevedia, na čo vlastne pôjdu peniaze,“ upozornil Raši. Podľa Sulíka sa navýšenie rozpočtu pre pandémiu dalo očakávať, sumu však považuje za privysokú. Kritizoval najmä fakt, že z navýšeného štátneho rozpočtu sa majú financovať aj položky, ktoré nesúviseli s pandémiou.

Je to ťažký prúser, hovorí o stretnutí v SIS Taraba

Kým koalícia nevidí problém v stretnutí najvyšších predstaviteľov štátu v SIS, opoziční poslanci to považujú za bezprecedentné. Sú presvedčení, že sa na stretnutí rozprávalo o živých prípadoch riešených orgánmi činnými v trestnom konaní.

Koaličný poslanec za hnutie Sme rodina Miloš Svrček povedal, že hoci bolo stretnutie v SIS neobvyklé, bežne sa deje v západných štátoch. Vie si predstaviť, že by sa také niečo dialo aj v budúcnosti. „Najvyšší predstavitelia majú prístup k takým informáciám… Čo je lepšie, keď spolu komunikujú, alebo keď spolu nekomunikujú?“ poznamenal Svrček.

Bolo by iné, ak by sa premiér Eduard Heger (OĽaNO) stretol osamote so šéfom SIS, podotkol koaličný poslanec Marek Šefčík (OĽaNO). Je podľa neho dobré, že sa predstavitelia zišli v širšom kruhu, aj že tam bola prezidentka Zuzana Čaputová.

Opozičný poslanec Richard Takáč (Smer-SD) označil stretnutie za zarážajúce a bezprecedentné, pretože také niečo sa od vzniku SR neudialo. „Je to ťažký prúser,“ okomentoval v relácii na TA3 stretnutie v SIS nezaradený poslanec Tomáš Taraba. Pýta sa, aký význam malo tajné stretnutie, ak o ňom následne písali médiá. Je presvedčený, že na stretnutí sa predstavitelia museli rozprávať o živých prípadoch. „Museli sa tam riešiť také veci, ktoré sú rozbuškou pre Slovensko,“ skonštatoval Taraba.

V súvislosti s kolúznou väzbou poukázal Svrček na jej podmienky, ktoré sú „katastrofálne“. Zrekonštruovať by sa mali aj zariadenia na výkon tejto väzby. Smeru vyčítal, že keď mohli, nespravili nič pre zlepšenie výkonu väzenstva. Takáč skonštatoval, že jeho strana podmienky kolúznej väzby neriešila preto, lebo v tom čase nebola zneužívaná tak, ako je teraz.

To, že Smer neriešil podmienky vo väzbe, vytkol Takáčovi aj poslanec Taraba. Hovoril, že trvanie kolúznej väzby by sa malo skrátiť. „Ak majú také štandardy v Európskej únii, tak toto tu už dávno malo byť poriešené. Majú tu byť absolútne precízne pravidlá,“ poznamenal Taraba.

Šefčík tvrdí, že by bolo ideálne, keby sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) dohodla s predsedom parlamentu Borisom Kollárom (Sme rodina) na podmienkach kolúznej väzby a priniesli tak návrh, s ktorým budú súhlasiť obe strany. To, čo sa deje v kolúznej väzbe, by mal podľa Šefčíka riešiť aj generálny prokurátor.

Na novele štátneho rozpočtu, ktorá sa má riešiť na pléne parlamentu, prekážajú Takáčovi dve veci – bezprecedetná suma a spôsob jej predloženia. Na to, že pred pár rokmi to tak urobil aj Smer-SD, Takáč reagoval, že bola vtedy ekonomická a finančná kríza, a teraz tu je pandémia. „Už vyše roka vedia, ako majú nastavovať veci. Však oni nás dostávajú navýšením štátneho rozpočtu do takého stavu, že my tu budeme ako v Grécku,“ skonštatoval.

Šefčík poukázal na to, že Smer vládu najprv kritizoval, že nedostatočne pomáha ľuďom, a teraz, keď pomoc „potrebuje vykryť a musí ísť do dlhu, tak je tu znova kritika“. Podotkol, že dôveruje ľuďom na ministerstve financií, ktorí novelu rozpočtu pripravovali.

„Smeráci urobili za 12 rokov taký deficit, ako tento rok stihne táto vláda,“ okomentoval situáciu okolo rozpočtu Taraba.  

Svrček odôvodnil presun peňazí na tento rok tým, že sa predpokladalo, že druhá vlna pandémie bude kulminovať na konci minulého roka, čo sa nestalo. „Kulminovala až na jar tohto roka. Z toho dôvodu my technicky potrebujeme presunúť finančné prostriedky, aby sme vedeli vyplácať SOS dávky,“ uviedol.  

Kollár: Ak to bude nutné, tajné stretnutia sa zopakujú

V prípade, že to bude nutné, tajné stretnutia čelných predstaviteľov štátu budú pokračovať. Na tajnej schôdzke sa prebrali len témy, ktoré bolo nevyhnutné prebrať. Uviedol to predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo.

Bližšie informácie o stretnutí na pôde SIS Kollár prezradiť nechcel. „Dohodli sme sa, že informovať o schôdzke bude len premiér Eduard Heger, a ja to dodržím,“ uviedol Kollár. Dodal však, že podporí návrh opozície, aby sa otvorila mimoriadna schôdza parlamentu v tejto súvislosti v utajenom režime.

Zároveň pripomenul, že ústavní činitelia pravidelne dostávajú správy z tajných služieb. „Sú to vážne veci, o ktorých sme sa museli rozprávať v takomto formáte,“ vysvetlil dôvod uskutočnenia spoločného tajného stretnutia Kollár. Pokračovanie takýchto stretnutí nevylúčil.

Podľa poslanca a podpredsedu strany Smer-SD Ladislava Kamenického by sa ľudia mali dozvedieť obsah stretnutia. Dôvodom je aj to, že sa objavujú o stretnutí rôzne teórie. „Tu si skutočne robíme srandu z ľudí. Ak sa stretne taká zostava, aká sa stretla, tak nemôže niekto hovoriť, že sa stretli na čajík o piatej, dali sme si koláčik a prečítali dennú tlač,“ okomentoval stretnutie Kamenický.

Kollár tiež v relácii potvrdil, že dohoda o zmenách kolúznej väzby medzi ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou (Za ľudí) a hnutím Sme rodina ešte nie je. Podľa jeho slov smerujú k skráteniu väzby na štyri až päť mesiacov. „Problém vidím v podmienkach kolúznej väzby, tie sú prísne a stáva sa, že orgány činné v trestnom konaní nekonajú žiadne úkony. Keď budú mať konkrétny termín, to by ich malo prinútiť konať,“ skonštatoval Kollár. Podľa Kamenického strana Smer nemá problém podporiť skrátenie kolúznej väzby.

(tasr, mag)


Ďalšie články