Bývalý šéf Kuciakovho investigatívneho centra žartuje o strieľaní novinára

predseda správnej rady a editor projektu Arpád Soltész Arpád Soltész. Foto: Dano Veselský/TASR

AKTUALIZOVANÉ Bývalý predseda Investigatívneho centra Jána Kuciaka Arpád Soltész na Facebooku pod statusom o mojom kritickom texte žartoval o zabíjaní konzervatívnych autorov. Nechýbali ani fotografie zbraní.

Tento týždeň sme publikovali kritický komentár o tom, ako Investigatívne centrum Jána Kuciaka pod hlavičkou „nezávislej“ investigatívnej publicistiky publikuje progresívne texty preplnené politickou agendou, ktoré rozdeľujú spoločnosť, čím ohrozujú odkaz zavraždeného novinára. Zároveň vo svojich textoch diskreditujú konzervatívne právnické organizácie, ktoré sa nachádzajú v ostrých právnych sporoch s mimovládkami, cez ktoré je centrum financované.

Arpád Soltész na svojom verejnom profile na Facebooku následne s komunitou žartoval o tom, ako treba autora textu, teda mňa „vakcinovať“, čiže zastreliť. „Vakcína na terminálnu stupiditu existuje, vyrába sa s účinnou látkou od 5,56 az po 12,7 mm, ale žijeme v demokratickej spoločnosti, kde majú všetci právo vyjadriť svoj názor, akokoľvek dr…nutý, bez toho, aby bol zaočkovaný. To sa robí v krajinách, ktoré títo blbci adorujú,“ otvoril diskutér tému naznačujúcu konečné riešenie otázky konzervatívnych novinárov, na čo sa strhlo najdlhšie diskusné vlákno pod Soltészovým statusom. Soltész dal pod tento status lajk.

V debate špekulujú, či treba použiť kaliber 12,7 mm „alebo keby nestačilo, tak sa dá použiť aj presne nešpecifikovaný kaliber okolo 20 mm“. Ak by nestačilo ani to, od zjavne zorientovaného odborníka s menom Michal Mikie prichádza alternatívna rada: „KĽDR sa bežne očkuje aj 23 mm v dvoch dávkach, hlavne keď je niekto dosť tupý na to, aby papuľoval Kimovi.“ Aj tento status bol Soltészom ocenený lajkom.

„12,7 mm? Tým vakcinujú slony?“ pýta sa Arpád Soltész.

„Dokonca si môžeš vybrať krajinu pôvodu – 12,7 x 108 je ruský, a 0,50 BMG (12,7 x 99) je zase americký,“ pokračuje diskusia. „A je to normálne na ľudí. Kto by už len očkoval slony na terminálnu stupiditu. To sú múdre tvory.“

„To sa asi nenabíja do inzulínoviek s dvojpalcovou ihlou, vhodných na skryté nosenie, že?“ píše Soltész.

https://standard.sk/77316/arpad-soltesz-a-kocnerovsky-humor/

Aby si čitateľ vedel živo predstaviť spôsob „vakcinácie“, súčasťou diskusie sú aj fotografie zbraní. Na jednej z nich je postava pripomínajúca Soltésza držiaceho v ruke pušku. Na inej je odstreľovačka: „Zase sa tým dá očkovať na vzdialenosť 3 450 metrov (to je očkovací rekord touto vakcínou),“ píše diskutér.

Soltész tieto pasáže nevymazal, aktívne do nich vstupoval:

„Fujha, čo si tak pamätám, táto vakcína je plná ťažkých kovov, hlavne olova.“ Diskutérovi s komentárom o odstreľovačke odpovedal: „Spoľahlivé je to ako Sputnik.“

„Áno. To je taká tradičná konzervatívna vakcína,“ reaguje Mikie na Soltésza. Tentoraz Soltész vložil lajkovacie „srdiečko“.

Diskutér so Soltészom súhlasí: „Áno, veď si len spomeň, koľkokrát to nevystrelilo vôbec. Ani na druhý či tretí pokus. A potom si sa s tým ešte musel trafiť, bez vývrtu hlavne to pokojne ignorovalo, kam si vlastne mieril.“

„No rozhodne to nie je na ľudí…😃,“ píše iný diskutér. „50 bmg je kategória ‚anti materiel‘ a primárne je určená na úplne iné ciele. Ale zase, ak treba vakcinovať niekoho z vedľajšieho mesta… skrz dve betónové steny… sediaceho v obrnenom aute, tak prečo nie…“

Keď spevák Jozef Ráž vo svojom hudobnom klipe mieril rok po zavraždení Kuciaka na novinára zbraňou, v mienkotvorných médiách to vyvolalo vlnu pobúrenia. Slovenské rádiá vtedy Rážovu skladbu odmietli hrať.

Pre korektnosť som chcel osloviť a požiadať o reakciu aj Arpáda Soltésza, ten ma ale predtým požiadal o to, aby som ho už nikdy nekontaktoval ani v tejto veci, ani v žiadnej inej. Oslovili sme preto šéfredaktora ICJK, čakáme na jeho reakciu.

Oprava: Členka OZ ICJK Zuzana Petková nám napísala, že Arpád Soltész už nie je štatutárom Investigatívneho centra, preto sme túto informáciu opravili. Soltész pôvodne figuroval na webe centra ako „Predseda ICJK“ a pod ním Lukáš Diko ako „šéfredaktor a editor“. Informácia bola na aktuálnom webe centra dnes po publikovaní nášho textu odstránená, zostal na ňom už len Lukáš Diko. Dika sme preto oslovili s ďalšou otázkou, v akom vzťahu je Soltész s ICJK, pretože na webe ho stále uvádzali ako člena a predsedu OZ. Po odoslaní tejto otázky Soltésza už z webu odstránili aj ako člena OZ, no bez toho, aby nám poslali odpoveď. Soltésza a Dika sme už predtým požiadali o rozhovor, ktorý však odmietli.

V dôsledku viacnásobných zmien, ktoré dnes ICJK uskutočnilo na svojom webe, sme museli niekoľkokrát rýchlo meniť titulok, pričom sa v ňom na desať minút vyskytla aj hlúpa gramatická chyba, za čo sa čitateľom ospravedlňujeme.

V nedeľu ráno nám Lukáš Diko napísal reakciu: „Arpád Soltész je zakladajúcim členom ICJK, ktorý sa na jeho dennom fungovaní nepodieľa. O tom, že nie je štatutár Vás informoval aj správe, ktorú Vám zaslal pred zverejnením nepravdivých informácií. Nie je nám preto zrejmé na základe čoho ste ho v článku o súkromnom statuse spojili s ICJK, ale ako som už uviedol to budeme riešiť oficiálnou cestou.“

Reakcia Mateja Gašparoviča: „Pred zverejnením tohto textu mi Arpád Soltész v reakcii na moju žiadosť o rozhovor napísal, že by ocenil, ak by som s ním už nekomunikoval. Mal by som sa podľa neho obrátiť na šéfredaktora Lukáša Dika, ktorý ako šéfredaktor a štatutár centrum vedie, čo som aj obratom urobil. Zo správy ale nevyplývalo, že Arpád už nie je Predsedom ICJK alebo členom občianskeho združenia, ako si ho uvádzali na stránke, kde boli uvedené dve kontaktné osoby: Soltész a Diko. V médiách je totiž bežné, že noviny riadia paralelne šéfredaktor a šéf vydavateľstva, respektíve manažér, preto mi z tejto informácie nevyplynulo, že z vedenia úplne odišiel. V našom telefonickom rozhovore sa však Arpád vyjadroval spôsobom, akoby v centre naďalej figuroval a o svojej práci ICJK hovoril v prítomnom čase, akoby sa na prevádzke centra stále nejakým spôsobom podieľal. Preto sme chceli vedieť, aký je súčasný status Soltésza, na čo sme nedostali plnohodnotnú odpoveď, iba takú, že sa nepodieľa na dennom fungovaní centra. Napriek tomu som naozaj urobil chybu, že som sa spoliehal na údaje z ich webu, a neoveril som si ich v registri ministerstva vnútra. Za túto chybu sa ospravedlňujem.“


Ďalšie články