Ďalší problém: Pochybnosti okolo správneho názvu vírusu v jednotnom očkovacom certifikáte

Vladimír Lengvarský navštívil ve¾kokapacitné vakcinaèné centrum v priestoroch Národného futbalového štadióna v Bratislave Vladimír Lengvarský navštívil veľkokapacitné vakcinačné centrum v priestoroch Národného futbalového štadióna v Bratislave. Foto: Pavel Neubauer/ TASR

Ministerstvo zdravotníctva od soboty vydáva jednotné očkovacie certifikáty. Zdá sa však, že ich príprava nebola dôkladná, na štvrtkovej fotografii obsahujú chybu v názve nového koronavírusu. Piatkové správy z terénu zas hovoria niečo iné.

Očkovacie certifikáty sa v podmienkach Slovenska stali synonymom pre chaos. Takmer päť mesiacov vydávalo každé očkovacie centrum svoje vlastné potvrdenie, niektoré z nich boli len v slovenskom jazyku.

Susedné štáty vydávali vo všetkých centrách rovnaký certifikát, čo im umožnilo skôr otvoriť hranice. Mali presnú predstavu, ako vyzerá v podmienkach iných štátov potvrdenie o očkovaní a dokázali si overiť jeho pravosť.

Opozičný Smer v utorok uviedol, že bude iniciovať odvolávanie ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nominant OĽaNO), ak sa do pondelka 24. mája nevyrieši problém s certifikátmi o absolvovaní očkovania proti ochoreniu COVID-19. Minister sa preto s riešením poponáhľal.

Práca chvatná, málo platná?

Od soboty 22. mája dostávajú všetci zaštepení nový dvojjazyčný certifikát. Najneskôr od pondelka bude vraj možné vyžiadať si ho na webe korona.gov.sk aj dodatočne a obratom príde na emailovú adresu. V certifikáte je zaznamenané očkovanie prvou aj druhou dávkou.

Certifikát ukázal verejnosti minister Lengvarský vo štvrtok počas brífingu vo veľkokapacitnom vakcinačnom centre v priestoroch Národného futbalového štadióna v Bratislave.

Pozornému oku neunikne úvodná veta: „Doklad pre pacienta o zaočkovaní proti Covid-19 (SARS-CoV-19)“. Správny názov nového koronavírusu ale znie SARS-CoV-2.

Na snímke doklad pre pacienta o zaočkovaní proti COVID-19 predstavený na brífingu 20. mája. Foto: Pavel Neubauer/ TASR

Koronavírus SARS-CoV-2 (vírus ťažkého akútneho respiračného syndrómu) má v názve číslo dva, pretože vykazuje 70-percentnú genetickú podobnosť so SARS-CoV-1 vírusom, ktorý bol príčinou epidémie v roku 2002.

Ochorenie, ktoré tento vírus vyvoláva, dostalo názov COVID-19 [odvodené od názvu Coronavirus disease 2019, pozn. red.] Ministerstvo zdravotníctva sme preto oslovili s otázkou, či garantuje správnosť názvu vírusu a či nedošlo v poslednom čísle k zámene s ochorením COVID-19, ktoré tento vírus spôsobuje.

„Tlačivo s chybou, ktorú spomínate, za ktorú sa rezort ospravedlňuje, bude v obehu vo vakcinačných centrách len počas víkendu. Od pondelka platí, že certifikát ľudia dostanú prostredníctvom registrácie na spomínanej webovej stránke www.korona.gov.sk,“ povedala Štandardu hovorkyňa Zuzana Eliášová.

V piatkovom potvrdení o očkovaní zo Žiliny, ktoré má Štandard k dispozícii, bol názov vírusu uvedený správne. Existujú preto dohady, že v obehu sú počas nasledujúcich dvoch dní dve verzie očkovacích certifikátov. Na otázku, či rezort spätne zabezpečí nové certifikáty pre tých, čo ich dostanú s chybne napísaným vírusom, sme odpoveď nedostali.

Virologička Tatiana Betáková zo Slovenskej akadémie vied a Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave a biochemik Libor Grubhoffer pre Štandard uviedli, že pre vírus sa používa názov SARS-CoV-2 a ochorenie ním vyvolané má názov COVID-19. Názov vírusu v slovenskom certifikáte, ktorý prezentoval minister Lengvarský, je podľa oboch vedcov chybný.


Ďalšie články