Blokovanie reklám a bezpečné súkromie: Spoznajte internetový prehliadač Brave

Pravidelná rubrika o nových technológiách, aplikáciách a novinkách zo sveta smartfónov a inej elektroniky.

Internetové prehliadače sú rôzne a každý používateľ má možnosť vybrať si ten, ktorý mu vyhovuje. Medzi desiatkami možností sa nájde okrem mnohých mainstreamových aj pár takých, ktoré síce nie sú známe, ale majú čo ponúknuť.

Patrí sem napríklad prehliadač Brave. Ide o alternatívu ku Google Chrome či Safari od Apple. Svoje meno buduje na bezpečnosti, rýchlosti a súkromí, ktoré chce používateľovi ponúknuť.

Plnohodnotný konkurent v každom smere

V mnohých oblastiach zvyknú alternatívy oproti tým najlepším zaostávať. Tentokrát to tak nie je. Prehliadač Brave je v každej zo svojich verzií plnohodnotným konkurentom po všetkých stránkach. Dostupný je pritom nielen na počítače s operačným systémom macOS, Windows a Linux, ale aj na smartfóny Android a iPhone.

Po stránke dizajnu spĺňa najnovšie trendy a jeho používanie neznepríjemňujú grafické prvky spred desaťročia. Od nainštalovania je zvolená tmavá téma prostredia, ktorá dokáže aspoň trochu šetriť zrak.

Vývojári Brave mysleli na ľudí, ktorí chcú prejsť z iného prehliadača. Hneď po prvom spustení vám Brave ponúkne možnosť presunúť všetky dáta z predošlého prehliadača. Funguje to rýchlo a spoľahlivo.

Dáva dôraz na pohodlie používateľa, pripomína sa štatistikami

Jednou z priorít, na ktoré sa Brave zameriava, je to, čo všetko dokáže používateľovi ušetriť. Ide hlavne o objem spotrebovaných dát a čas strávený na internete. Druhé zmienené dokáže byť ovplyvnené mnohými reklamami, ktoré sa Brave snaží eliminovať.

Plody svojej práce prehliadač pripomína na úvodnej stránke v každom novom okne. Počíta v ňom zablokované reklamy a sledovače, objem ušetrených dát a odhad času, ktorý používateľovi svojou činnosťou ušetril.

Pri bezpečnosti je to o viere používateľa

Súkromie a bezpečnosť na internete je citlivá a rozsiahla téma. Bežný používateľ nemá šancu obsiahnuť všetky potrebné informácie na to, aby si sám zariadil bezpečnosť počas pobytu na internete.

Dáta používateľov majú dnes vysokú hodnotu. Uvedomujú si to aj giganti ako Google či Apple, o ktorých občas počuť práve pri škandáloch spojených s únikmi dát. Brave kladie dôraz na bezpečnosť a súkromie. Je však pravdou, že bežnému používateľovi to inak ako sloganmi a štatistikami nemôže dokázať. Skúsenejší sa môže pozrieť na fungovanie kódu, celý prehliadač totiž funguje open-source.

Cestou k dôvere môže byť aj prepojenie Brave na prehliadač Tor. Ten je dlhodobo považovaný za najbezpečnejší prehliadač, hoci používateľ v tomto prípade obetuje svoje pohodlie na úkor pomalšieho prehliadania.

Pri prvom spustení ponúka Brave možnosť vybrať si spomedzi niekoľkých vyhľadávačov. Namiesto Google si používateľ môže zvoliť DuckDuckGo či Startpage, ktorý používa výsledky od Google, ale neodosiela dáta o používateľovi.

Príbeh za prehliadačom Brave

Za prehliadačom vzdorujúcim gigantom stojí Brendan Eich, v technologickom svete známy ako spoluzakladateľ Mozilly a tvorca programovacieho jazyku JavaScript. Práve tento človek sa rozhodol cez Brave zmeniť to, že prehliadače už neslúžia používateľovi, pretože väčší prospech z nich mali nadnárodné spoločnosti. Rozhodol sa preto priniesť svetu prehliadač, ktorý bude slúžiť používateľovi.

Aby sa vyhol problémom s kompatibilitou, založil celý prehliadač na takzvanom engine Chrome. Hlavným rozdielom oproti Chrome je len to, že Brave blokuje sledovače. Okrem toho, že používateľ tak môže byť na internete vo väčšom súkromí, prehliadanie je oveľa rýchlejšie.

Ekonomickú stránku veci zabezpečuje takzvaný token BAT, ktorý je vlastnou kryptomenou Brave. Na základe aktivity používateľov na stránkach dokáže presnejšie odmeňovať ich tvorcov. Žiadne dáta navyše nie sú zbierané na servery Brave a všetky sú vyhodnocované na lokálnej úrovni.

Zvoliť si Brave nemusíte iba kvôli bezpečnosti

Prehliadač Brave nie je iba alternatíva zameraná na jeden aspekt používania, pričom by zanedbala ostatné. Ide o plnohodnotnú konkurenciu pre známe prehliadače ako Google Chrome či Mozilla Firefox.

Výhodou v porovnaní s nimi je napríklad rýchlejšie používanie, za čo pravdepodobne používateľ vďačí blokovaniu reklám. Pri bezpečnosti je to skôr o dôvere, avšak prepojenie s prehliadačom Tor je nepopierateľný argument o tom, že vývojári sa naozaj snažia používateľovi dopriať súkromné prehliadanie.

Pokiaľ máte záujem prehliadač Brave vyskúšať, môžete si ho stiahnuť do počítača priamo z jeho stránky. Do smartfónu si ho môžete stiahnuť z Obchodu Play pre Android zariadenia alebo z App Store pre iPhone.


Ďalšie články