Odhaliť jedného pozitívneho v niektorých okresoch stojí desaťtisíce eur

Skríningové testovanie na ochorenie COVID-19 vo Zvolene Skríningové testovanie na ochorenie COVID-19. Foto: Ján Krošlák/TASR

Po druhom plošnom testovaní v januári sa mala činnosť takzvaných MOM-iek, teda mobilných odberových miest postupne utlmovať. Nadácia zastavme korupciu však upozorňuje, že sa tak nielenže nestalo, ale navyše do tohto typu testovania stále tečú rovnaké peniaze, aj keď odhalí čoraz menej a menej ľudí. Doposiaľ stálo fungovanie MOM-iek 100 miliónov eur.

Od januára, keď sa mala po druhom plošnom testovaní postupne zmierňovať činnosť v mobilných odberových miestach (MOM) išlo napriek vysokým nákladom na odhalenie pozitívnych práve na tento druh testovania najviac peňazí. Píše o tom Nadácia Zastavme korupciu s odvolaním sa na neverejný dokument, podľa ktorého musela vláda na testovanie v prvom polroku vyčleniť 60 miliónov eur navyše.

Odberové miesta, ktoré otvorili ešte v januári, majú fungovať do konca júna. Nadácia pritom upozorňuje, že v MOM-kách denne odhalia stále menej pozitívnych prípadoch ochorenia COVID-19, ale štát im naďalej platí rovnako. Sumy, ktoré stojí odhalenie jedného pozitívneho, sa tak šplhajú do desaťtisícov eur.

Prevádzka mobilných odberových miest stála podľa prepočtov Nadácie Zastavme korupciu vyše 110 miliónov eur. V cene však nie sú zahrnuté testy a ďalšie položky spojené s plošným testovaním. Rovnakú sumu spotrebuje za celý rok na všetky svoje potreby mesto Prešov. Podľa Nadácie tak bude štát až do júna ďalej financovať zle nastavený projekt. Aj preto, že z celkovo vyše 2 660 povolených MOM funguje reálne približne 700, teda každá štvrtá.

Lákadlo pre špekulantov

Mesačná odmena za MOM dosahuje 26-tisíc až 30-tisíc eur. K projektu to tak podľa nadácie prilákalo viacero špekulantov.

„Zjavne unáhlená príprava podmienok pre odberné miesta umožnila, že sa na systéme priživilo aj viacero podozrivých subjektov, ktoré sa snažili z odberných miest vytlačiť čo najviac peňazí na úkor kvality testovania,“ uviedla Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu.

Prepočty nadácie ukazujú, že vo februári stálo odhalenie jedného pozitívneho prípadu v priemere niečo vyše 900 eur, ale už v apríli to bolo takmer 4 700 eur. Májové čísla sa za niektoré okresy pohybujú dokonca v desaťtisícoch eur.

Ako príklad uvádza nadácia Nitru, kde funguje najviac MOM-iek. Odhalenie jedného pozitívneho z 1. mája tam štát stálo podľa hrubých prepočtov až 75-tisíc eur. „V tejto cene sú zohľadnené platby ministerstva pre MOM, ako aj náklady na antigénové testy,“ približuje nadácia.

„Pri stále vysokých výdavkoch na odberné miesta a viditeľne klesajúcom počte odchytených pozitívnych prípadov je na mieste otázka, prečo toto stále drahšie testovanie fungovalo tak dlho,“ dodal Martin Suchý z nadácie.

Vznik a problémy s MOM

Nadácia pripomína, že MOM-ky začali vznikať od polovice novembra 2020. Ministerstvo zdravotníctva vtedy vydalo prvú výzvu na uzatvorenie zmlúv o spolupráci pri zriaďovaní MOM. Celkovo ich rezort, v tom čase ešte pod vedením dnes už bývalého ministra Mareka Krajčího (OĽaNO), vydalo päť výziev, ktorými postupne upravovalo podmienky fungovania týchto testovacích miest.

Ministerstvo podľa zverejnených podmienok „uzatvorí zmluvu o spolupráci s každý poskytovateľom, ktorý bude súhlasiť so stanovenými podmienkami“. Nadácia v tejto súvislosti upozorňuje, že výzvy tiež upravujú časové a regionálne fungovanie MOM-iek, ako aj ich finančnú odmenu.

„Napríklad prvá výzva trvala len jeden deň, počas ktorého sa mohli záujemcovia prihlásiť ministerstvu. Rátala s otvorením MOM len počas pracovných dní, a to na osem hodín a sľubovala za to odmenu 825 eur na deň, čo predstavuje pri priemerných 21 pracovných dňoch vyše 17-tisíc eur mesačne,“ píše Nadácia.

Hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay poukázal na to, že ak chcela MOM otvoriť aj cez víkend, tak to nikto nepreplatil. Ľudia potom čelili komplikáciám, keď vláda v piatok oznámila zmeny pre pendlerov od pondelka a ľudí nemal cez víkend kto otestovať.

„Cez výzvu ministerstva nefungujú všetky MOM, niektoré samosprávy majú zmluvu s ministerstvom vnútra, ďalšie fungujú iným spôsobom. V systéme sú evidované aj nefunkčné MOM-ky, ktoré sa chystali kvôli plánovanému testovaniu žiakov. Dostali aj povolenia, ale nikdy ich neotvorili. No ľudia, ktorí hľadajú MOM v oficiálnom zozname, sa potom sťažujú, že ich buď nenašli alebo že nie sú otvorené,“ dodáva Nadácia o problémoch, ktoré s MOM-kami vznikali.

Bez kontroly

Nadácia tvrdí, že na kontrolu MOM sa od začiatku nemyslelo a neboli na ňu vyčlenené kapacity. Veľkú časť sťažností nemohli príslušné úrady vyriešiť. Výsledkom je 61 kontrol a pokuty v priemere pod úrovňou jednodňového zisku za prevádzku MOM.

Zastavme korupciu odporúča rezortu zdravotníctva pri prevádzke MOM efektívnejšie premyslieť finančnú odmenu pre každé miesto. Ďalej by nemali poskytnúť povolenia automaticky každému, kto splní podmienky, ale udeliť ich podľa regionálnej potreby a efektívnosti testovania. Robiť by sa mala aj kontrola, či počty nahlásených vykonaných testov zodpovedajú skutočnému počtu otestovaných.

Ministerstvo by tiež malo motivovať prevádzkovateľov na vyššiu efektívnosť. Napríklad už v zmluve upraviť, že je možné MOM zrušiť pri dlhodobo výrazne podpriemernom počte vykonaných testov, uviedla nadácia. Odporúča aj aktívnu kontrolu MOM skúsenými ľuďmi, napríklad krajmi či mestami, ktoré dávajú povolenia aj pre zdravotné zariadenia a majú na to kontrolórov.

(top, tasr)


Ďalšie články