Tri roky v zajatí Boko Haram: Leah Šaribuová má 18 rokov

Leah Sharibu is a 15-year old Nigerian girl. She was abducted when Boko Haram stormed a boarding school in the town of Dapchi, Diocese of Maiduguri in north-eastern Nigeria on 19th February 2018 kidnapping 110 school girls.Only very small file quality available Leah Šaribu je jediné zo 110 dievčat, ktoré teroristi z Boko Haram neprepustili. Foto: ACN

Pred troma rokmi teroristi z Boko Haram, asi najobávanejšej extrémistickej skupiny v Afrike, uniesli viac ako 100 dievčat z internátnej školy v meste Dapči na severovýchode Nigérie. Nadácia ACN sa rozprávala s dvoma kňazmi, ktorí boli počas uplynulých troch hrozných rokov nablízku rodine jednej z nich.

Pred týždňom, 14. mája, dovŕšila unesená Leah Šaribuová osemnásť rokov a sú to už tretie narodeniny, ktoré strávila v zajatí. Približne mesiac po únose teroristi prepustili všetky dievčatá okrem nej. V čase únosu mala 14 rokov a v zajatí odmietla konvertovať na islam, ako od nej žiadali únoscovia. Odvtedy ju už rodina nevidela.

Kňaz Simon Ayogu hovorí, že odkaz, ktorý poslal jej rodine, je zároveň výstrahou pre celú spoločnosť o trápeniach kresťanov v Nigérii: „Možno by sme si mali všetci predstaviť, aké to je mať dcéru, sestru alebo neter, ktorá je stratená jeden deň, týždeň, alebo rok… No ona je v zajatí už tri roky. Leah, v týchto dňoch, keď máš osemnáste narodeniny, sme všetci, tak ako tvoja rodina, utrápení a myslíme len na to, kedy sa vrátiš domov.“

Utrpenie kresťanov v severnej Nigérii

Štyridsaťštyriročný kňaz dnes pôsobí v arcidiecéze Braga v Portugalsku. Pravidelne spolupracuje s nadáciou ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi a rozpráva o extrémne ťažkých podmienkach, v ktorých žijú kresťanské komunity v severnej Nigérii. Boko Haram má stále v úmysle vytvoriť v tomto africkom regióne svoj kalifát a používa na to tie najstrašnejšie prostriedky. Únosy mladých dievčat sú jedným z nich.

Otec Simon priznáva, že prepustenie Leah bude veľmi náročné, no nie nemožné. Chce, aby jeho odkaz priniesol aj kúsok nádeje: „My a celý svet čakáme na teba, Leah. Čakáme na zázrak, aby sme ťa jedného dňa videli živú a zdravú.“ Často sa objavujú správy, ktoré naznačujú, že Leah bola násilne zosobášená s veliteľom jednotky Boko Haram a porodila mu dieťa. Tieto správy je ťažké vyhodnotiť, pretože teroristi často cielene vypúšťajú falošné informácie, aby zastrašili, či zmiatli tých, na ktorých v nenávisti útočia. „Na tom vôbec nezáleží. To, čo chceme, je, aby sa Leah vrátila domov,“ hovorí kňaz.

Príznačný je, bohužiaľ, aj postoj nigérijskej vlády a miestnych autorít. Je faktom, že africké krajiny, v ktorých vyčíňajú teroristi, majú mnoho ďalších problémov, nehovoriac o pandémii koronavírusu. Otec Simon je napriek tomu k štátu veľmi kritický: „Naša nečinná vláda nie je schopná zaručiť bezpečnosť pre vlastných občanov. Takúto situáciu by mala brať ako výzvu na prebudenie, prehodnotenie udržateľnosti krajiny a schopnosti robiť rozhodnutia, ktoré patria k ich práci.“

Po únose dievčat sa konali protesty za ich oslobodenie. Foto: Catalyst for Global Peace and Justice / ACN

Nestrácajú nádej

Vo februári 2021, keď uplynuli tri roky od únosu Leah Šaribuovej, nadácia ACN kontaktovala aj protestantského pastora Gideona Papa-Mallama. Podľa neho sú najnovšie informácie o dievčati „znepokojujúce“. Vraví však, že nemôže povedať viac a prosí o modlitby a sústredenú snahu na lokálnej aj globálnej úrovni, aby sa dievča dostalo čím skôr zo zajatia.

„Dobrá správa je, že dievča je stále nažive a to je pre nás aj najviac povzbudivá vec,“ hovorí pastor, ktorý sa tiež pozná s rodinou mladej kresťanky.

Ťažko presne určiť miesto, kde Leah držia. „Teroristi nikdy nedržia zajatcov na jednom mieste. Premiestňujú ich v rôznej periodicite, aby ich bolo ťažšie nájsť,“ vysvetľuje pastor Papa-Mallam. Preto sú aj snahy nájsť a oslobodiť Leah komplikované: „Dozvedel som sa, že sú pri Čadskom jazere, potom zase v Nigérii a opäť v Čade. Je naozaj ťažké to povedať presne.“

Príbeh Leah Šaribuovej je jedným z najtragickejších a najsilnejších za posledné roky. Podľa dostupných informácií dievča ukázalo v takom mladom veku nesmiernu odvahu pred očami únoscov. „Mať štrnásť rokov a vytrvať vo svojej viere napriek tomu, čo sa jej stalo… Leah je ozajstná hrdinka kresťanskej viery!“ konštatuje pastor Papa-Mallam.

Text vychádza v spolupráci s pápežskou nadáciou ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, ktorá od roku 1947 pomáha núdznym, ktorí trpia, sú prenasledovaní pre vieru, alebo sú v existenčnej núdzi.


Ďalšie články